Yaşar Büyükanıt ne yapacak?

Haber Giriş : 24 Temmuz 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

metehan demir/sabah

Ağustos başındaki Yüksek Askeri Şura ve 30 Ağustos'taki devirteslim töreniyle, son dakikada bir aksilik olmazsa Orgeneral Yaşar Büyükanıt Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Hilmi Özkök'den devralacak. Böylece 'Cumhurbaşkanlığı adayı ve erken seçim olacak mı?' yönündeki tartışmalarının üçüncü ayağı olan Genelkurmay Başkanlığı konusu netliğe kavuşacak, Orgeneral Özkök'ün görev süresinin uzayacağı, Büyükanıt'ın emekli olacağı gibi TSK komuta kademesi için yaşanan en şiddetli spekülasyonlar da son bulacak.

Başkentte kimilerine göre, bu konuda bu kadar fırtına koparılmasının en büyük sebebi, "Yaşar Paşa göreve geldiğinde Orgeneral Hilmi Özkök'ün aksine hükümete karşı çok sert bir politika izleyecek", "Başbakan Erdoğan veya eşi türbanlı bir ismin Cumhurbaşkanlığı'na gelmesine tepki gösterecek'', "AB ve güvenlik ile ilgili politikalarda, başına buyruk bir çizgi izleyecek" gibi çok sayıda şehir efsanesinin olması.

Şemdinli İddianamesi ile başlayan süreçte birçok girişimin doğrudan Yaşar Paşa'yı hedeflediği iddia ediliyor. Hatta, bir ara ciddi ciddi Kabine'de bazı bakanların kendisine karşı olduğu için atama kararnamesinde ayak sürüyecekleri konuşulmuştu. Komuta kademesine yakın bazı isimlere 'ne olacak?' diye sorduk. Verdikleri yanıt şu oldu: "Büyükanıt Paşa kavga çıkarmaya gelmiyor. Ülkenin hassas dengelerinin farkında. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik anayasal düzeni ile toprak bütünlüğü konularında daha önce hangi komutan ne tepki verdiyse, o da aynı çizgiyi devam ettirecek. Gerekli olmadıkça açıklama yapmayacak. Yasal platformlarda sözünü esirgemeyecek." 28 Şubat benzeri bir süreç başlayacağı iddiasını reddeden kaynaklara göre, ismi etrafındaki spekülasyonlardan yeteri kadar rahatsız olan Yaşar Büyükanıt bir gerginlik ortamı yaratılması ile ilgili tuzaklara da düşmemeye özen gösterecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber