Askerlik tasarısının ilk 10 maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ilk 10 maddesi kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2015 22:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Askerlik tasarısının ilk 10 maddesi kabul edildi

- MHP Isparta Milletvekili Korkmaz: - "Askeri Hakimler Kurulu bu yapısıyla tamamen hükümetin kontrolü altına girmektedir"
- CHP Edirne Milletvekili Değirmendereli: - "Doların yükselişini farkında mısınız iktidar milletvekili arkadaşlar? Sayın Cumhurbaşkanı uçağa binerken konuşuyor, dolar artıyor. Uçakta konuşuyor, dolar artıyor"

TBMM Genel Kurulu'nda, Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ilk 10 maddesi kabul edildi.

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, askeri hakimlerin birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olma işlemleri Askeri Hakimler Kurulu tarafından yapılacak. Birinci sınıf olabilmek için birinci sınıfa ayrılma tarihinden itibaren üç yıl süreyle başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş olmak da şart olacak.

Askeri hakim atamaları, kanundaki hükümler saklı kalmak şartıyla Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının atanmaları hakkındaki mevzuat dikkate alınarak çıkarılan yönetmelik hükümleri çerçevesinde, Askeri Hakimler Kurulu tarafından yapılacak ve Resmi Gazete'de yayımlanacak. Askeri Adalet İşleri Başkanlığı, Askeri Adalet Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın yargıyla ilgili diğer idari görev kadrolarında müsteşar adli işler yardımcısı, başkan ve daire başkanı olarak görev yapacak askeri hakimlerin atamaları, zorunlu haller hariç ilgililerin muvafakatleri alınarak Milli Savunma Bakanı ve Başbakan'ın müşterek kararnamesiyle Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak.

Askeri hakimler, muvafakatleri alınmadıkça dördüncü ve beşinci dereceli garnizonlarda garnizon hizmet sürelerini tamamlamadan; birinci, ikinci ve üçüncü dereceli garnizonlarda dört yıldan önce başka bir yere ve göreve atanamayacaklar. Ancak bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması veya yükselme sebebiyle aynı kadroda kalmaya imkan bulunmaması ya da sıralı hizmet garnizonlarına atanma sırasının gelmesi hallerinde muvafakat şartı aranmayacak.

Askeri Yargıtay Başkanlığına, ikinci başkanlığına, daire başkanlıklarına, üyeliklerine ve Başsavcılığına seçilen askeri hakimlerin atamaları Milli Savunma Bakanı ve Başbakanın müşterek kararnamesi ile Cumhurbaşkanının onayına sunulacak ve Resmi Gazete'de yayımlanacak. Bu kişiler muvafakatleri alınmak şartıyla başka bir göreve atanabilecek.

Askeri hakimlerin istifaları, bu düzenlemedeki özel hükümler saklı kalmak şartıyla subaylar hakkındaki hükümlere göre Milli Savunma Bakanı tarafından kabul edilecek. Askeri hakimlerin emeklilik istemleri de Milli Savunma Bakanı tarafından kabul edilecek.

Adli müşavirlikler, disiplin subaylıkları, Askeri Adalet İşleri Başkanlığı, Askeri Adalet Teftiş Kurulu, askeri yargı ile ilgili idari görev kadrolarıyla uluslararası mahkeme veya kuruluşların kadrolarında ve yurt dışı sürekli ve geçici görevlerde bulunan birinci sınıf askeri hakimler, disiplin cezası, soruşturma ve kovuşturma bakımından Askeri Yargıtay üyeleri hakkındaki hükümlere tabi olacak. Bu kişiler hakkında soruşturma yapılması Milli Savunma Bakanının istemine bağlı olacak.

- Disiplin cezaları-

Askeri hakimlere sıfat ve görevlerinin gereklerine uymayan hal ve hareketlerinin tespit edilmesi üzerine durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre, Askeri Hakimler Kurulu tarafından, savunmaları aldırılarak uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme ve meslekten çıkarma cezası verilebilecek.

- Görüşmelerden

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, mayına basarak bacağını kaybeden Güneydoğu Gazisi Nazım Özen'in SGK'nın uygulamalarına yönelik eleştirilerini içeren mesajını okudu.

Özen'in protez bedelinin 68 bin lira olduğunu, SGK'nın ise 22 bin lira ödeme yaptığını aktardığını ve gazinin kurumla mahkemelik olduğunu belirten Onur, bir çok gazinin bu tür sorunlar yaşadığını Milli Savunma Bakanlığı'nın bu kişilerin sorunlarına duyarlı yaklaşması gerektiğini söyledi.

Onur, gazilerin kendilerine aktardığı sorunlarına yönelik çözüm önerilerini de Genel Kurul'a sundu.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz da tasarıda yer alan Askeri Hakimler Kurulu'yla yeni bir garabet yaratılacağını, bu kurulun bile AK parti'nin sorun çözücü değil, sorun yaratıcı bir anlayış içinde olduğunu gösterdiğini savundu.

Korkmaz, "Askeri Hakimler Kurulu bu yapısıyla tamamen hükümetin kontrolü altına girmektedir" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ise tasarının 9. maddesi üzerine söz aldı.

Maddedeki disiplin cezalarına ilişkin düzenlemenin geçmişe yönelik haksızlıklar doğuracağını ileri süren Moroğlu, eşitsizlikleri gidermenin devletin görevi olduğuna işaret etti. Moroğlu, geçmişte şuura kararları ile çeşitli gerekçelerle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiği kesilen kişilerin sorunları ile silah altındayken intihar edenlerin durumlarına ilişkin de yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, 10 maddeyle ilgili konuşmasında AK Parti iktidarının ülkeyi yönetemediğini ileri sürerek, "Doların yükselişini farkında mısınız iktidar milletvekili arkadaşlar? Sayın Cumhurbaşkanı uçağa binerken konuşuyor, dolar artıyor. Uçakta konuşuyor, dolar artıyor" ifadelerini kullandı.

Ekonomideki gidişin endişe verici olduğunu savunan Değirmendereli, ülkenin tek adam tarafından yönetildiğini, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Tasarının ilk 10 maddesinin kabul edilmesinin ardından Meclis Başkanvekili Meral Akşener, birleşime ara verdi. Verilen aradan sonra komisyon ve hükümetin yerine oturmaması üzerine Akşener, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber