'Önce silahsızlanma' ısrarı süreci tıkadı

Çözüm sürecinde hükümet 'önce silahsızlanma' açıklaması istedi, Öcalan, 'önce müzakere sonra açıklama'da ısrar etti. Kandil ise müzakerelerin başlamasını, silahsızlanmanın masada konuşulmasını istiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Şubat 2015 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Önce silahsızlanma' ısrarı süreci tıkadı

NAMIK DURUKAN

Çözüm sürecinde İmralı'dan silahların bırakılmasına yönelik açıklama beklenirken HDP ve KCK'dan sürecin bitme aşamasına geçildiğine yönelik açıklamalar gelmesi Ankara'da kulisleri hareketlendirdi. Milliyet'in HDP kulislerinden edindiği bilgiye göre, İmralı'da devlet heyeti Öcalan'a, "şartsız ve karşılıksız eylemsizlik, silahlı güçlerin çekilmesi ve nihai silahsızlanmaya ilişkin" açıklama yapmasını istedi. Bu çağrının ardından somut adımların atılacağı bilgisi verildi. Öcalan, silahsızlanma konusunda bir metin hazırlarken, bu gelişmeyi ve metnin açıklanma şartlarını HDP heyetine aktardı.

Heyet yine gidecek

Konu Kandil'de KCK yönetimi ile paylaşıldı. Görüşmelerin ikinci aşamasında Kandil'in görüşlerini de alan Öcalan, hükümete "Müzakereye başlanacağına yönelik açıklama yapılsın. İzleme Kurulu oluşturulsun, temel başlıklar müzakere masasında olsun" mesajı gönderdi. Bu tartışma sürerken İç Güvenlik Paketi'nin Meclis'e gelmesi ikinci bir tepkiye yol açtı.

Krizi gidermek için önceki gün HDP heyeti ile hükümet üyeleri arasında bir görüşme daha gerçekleşti. Görüşmede, hazırlanan metnin açıklanması konusunda İmralı ve Kandil'in ikna edilmesi için yeni bir görüşme trafiği yürütülmesi masaya yatırıldı. Bu kapsamda HDP heyetinin bu hafta sonu ya da gelecek hafta İmralı'da Öcalan'la görüşebileceği belirtildi.

10 madde KCK'nın açıklamasını Meclis'te değerlendiren Demirtaş, hükümetin açıklamadığı 10 maddelik ev ödevi olduğunu, bu talebin yerine getirilmediğini belirterek "Çözüm süreciyle ilgili silah bırakma tartışması yürütülüyor ancak 10 maddelik hükümetin bir ev ödevi var. İmralı'da konuşulmuş. Bunu neden söylemiyor Başbakan, bunu neden yazıp çizmiyorlar. Bu 10 maddede mutabakat sağlanırsa en kısa zamanda silahsızlanmayla ilgili adımlar atılacak diye bir görüşme var. Fakat hükümet bu 10 maddeyi ağzına bile almıyor" dedi. Demirtaş, "çözüm süreci ilerlemez mi" sorusuna, "Toplumdaki bütün toplumsal barış dinamiklerini tahrip eden bir paket. Çözüm sürecini de olumsuz etkiliyor, toplumdaki bütün barış arayışlarını da dinamitliyor. Muhalefeti ezme girişimidir. Muhalefetin ezildiği yerde kimse barıştan felan söz edemez" karşılığını verdi. Demirtaş, "Ev ödevi dediniz, neler bunlar" sorusuna da "Önümüzdeki günlerde İmralı heyetimiz kapsamlı bir açıklama yaparsa bu 10 maddeyi de sizlerle paylaşacak. Uzaydan gelmiş 10 madde değil. Hükümet bunları konuşmadan yokmuş gibi davranıyor" yanıtını verdi.

Yakında netleşebilir

İmralı heyetinden yer alan Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise hükümetin 10 maddeyle ilgili güvence vermemesi sonucu sürecin tıkanma aşamasına geldiğini anlattı. Sürecin bir iki gün içinde netleşebileceğini söyleyen Buldan, "Bir silahsızlanma çağrısı olabilir fakat bu çağrı ne karşılığında olacak? Hükümet güvence vermezse eğer bir silahsızlanma çağrısı nasıl olacak? Bunlar tartışılmıyor" dedi.

Süreç bitme noktasında

Hükümetin, silahsızlanma açıklaması yapılmasını beklediği süreçte, somut adım atılmadan açıklama yapılmayacağı mesajını HDP'lilere ileten KCK'dan dün sert bir açıklama geldi. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasında, süreç konusunda hükümetin hiçbir adım atmadığı belirtilerek, "AKP'nin bu tutarsız ve müzakereye gelemeyen politikaları nedeniyle süreci ve AKP'nin yaklaşımlarını ciddi biçimde sorgulama hakkımız doğmuştur. Şimdi hareket olarak böyle ciddi ve kritik bir sorgulama ve yeni kararlar alma aşamasındayız" denildi.

15 Şubat vurgusu

Ak Parti'den açıklama beklemeyi bırakıp somut adımlar atması istenen açıklamada, "Oyalama politikasından vazgeçmelidir. Niçin halen müzakereye oturmadığını kamuoyuna açıklamalıdır. 15 Şubat'a kadar başlaması gereken müzakerede hayli yol alınmalıyken, AKP henüz müzakereye bile gelmiş değildir.

Oysa 15 Şubat tarihi bizim için çok önemliydi. AKP'nin bu tutarsız ve müzakereye gelemeyen politikaları nedeniyle süreci ve AKP'nin yaklaşımlarını ciddi biçimde sorgulama hakkımız doğmuştur. Şimdi hareket olarak böyle ciddi ve kritik bir sorgulama ve yeni kararlar alma aşamasındayız" denildi.

Açıklamada sürecin tehlikeli, kritik ve bitme noktasına geldiği kaydedilerek, "AKP'nin artık demagoji, sahte algı yaratma, zamana oynama ve oyalama politikalarını terk etmesi gerekmektedir. Öcalan ile yaptığı diyalogun ciddiyet ve samimiyeti, hemen yarın derhal müzakerenin başlaması, izleme heyetinin oluşması, izleme heyetinin Öcalan görüşmesi ve bu temelde bir an evvel somut adımların atılmasıyla ortaya çıkacaktır. Yoksa bizim için sürecin 15 Şubat'la birlikte son derece tehlikeli, kritik ve bitme noktasında olduğunu belirtmek durumundayız" ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber