TÜKDER: Kredi kartlarında uygulanan asgari tutar yasal değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2006 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, kredi kartları ödemelerinde uygulanan 'asgari tutarın' yasal olmadığını savundu.

Karagöz, yaptığı yazılı açıklamada, derneğe gelen çok sayıda şikayetten, birçok bankanın, 1 Eylülden itibaren uygulanması gereken yeni asgari tutar oranını, şimdiden uyguladığının anlaşıldığını bildirdi.

Bankaların, her ay ödenmesi gereken asgari tutarı dönem borcunun yüzde 20'si olarak hesapladığına işaret eden Karagöz, 1 Mart 2006'da yürürlüğe giren Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası'nın 24. maddesinin 3. paragrafında, ''Asgari tutar, dönem borcunun yüzde 20'sinden aşağı olamaz'' denildiğini hatırlattı.

Yasanın geçici 3. maddesinin de bu tutarın kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay süreyle yüzde 10 olarak uygulanacağına hükmettiğini belirten Karagöz, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla 1 Eylülden itibaren uygulanması gereken bir maddenin, bazı bankalar tarafından şimdiden uygulanması yasal değildir. Şu anda bile dönem borcunun yüzde 10'unu ödeyemeyen ve yeniden kanuni takibe giren on binlerce kredi kartı mağduru varken, asgari ödemelerin dönem borcunun yüzde 20'si üzerinden alınması durumunda, kredi kartı mağdurlarının daha da çoğalacağı ve yine çok canların yanacağı, yuvaların yıkılacağı aşikardır.

Şu anda kredi kartlarında uygulanan asgari tutar yasal değildir. Bankaların bu durumu gözönünde bulundurarak, asgari ödemelerin dönem borcunun yüzde 10'u üzerinden almalarını öneriyoruz. Aksi takdirde yeni kart krizi kapıda.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber