Listede yanlışlıklar var, ilaçta tasarrufa erteleme gündemde

Haber Giriş : 27 Temmuz 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaçta tasarruf amaçlı oluşturulan ödeme listesinde yanlışlıklar olduğu belirtildi. Örneğin 500'lük calcium sandozlar listede yokken 1000'likler var. Firma temsilciler 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek uygulama için erteleme istiyor.

Maliye Bakanlığı'nın, tasarruf için bazı ilaçları ödeme listesinden çıkarma kararı, uygulamaya girmeden "arap saçına" döndü. Pazartesi günü ilaç sektörü temsilcileri ile Maliye, Sağlık ve Hazine ile sosyal güvenlik kuruluşları yetkililerinin bir araya geldiği ve firma temsilcilerinin 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek uygulamanın ertelenmesini talep ettiği belirtildi. Bu arada liste hazırlanırken bazı ilaçlarda hata yapıldığı ve bunun için bir düzeltmenin yapılmasının gündemde olduğu belirtildi. Örneğin 500 miligramlık vitaminlerin ödeme listesinden çıkarıldığı, buna karşılık 500 mg'nin üstündeki bazı vitaminlerin ödeme listesinde yer aldığı bu nedenle de uygulamayla tasarruf değil, maliyet artışı olabileceği görüldü. Buna örnek olarak Calcium Sandoz gösterildi. Eczacılar, 500'lük calcium sandozların ödeme listesinden çıkarıldığını ancak binlik calcium sandozların ödeme kapsamında olduğunu belirterek, artık isteyenlere 500'lük yerine 1000'lük calcium vermek zorunda olduklarını söylediler.

İlaç sektörü erteleme istedi

Maliye Bakanlığı'nın bu ay içinde yayımladığı genelgeyle Ağustos ayından itibaren 122 ilacın geri ödeme kurumları tarafından ödenmeyeceğini açıklamasının ardından başlayan karmaşa giderek büyüyor. 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girmesi gereken genelge öncesinde, hafta başında Maliye Bakanlığı'nda geri ödeme komisyonu temsilcilerinin bir toplantı yaptığı ve bu toplantıya ilaç firmalarının da davet edildiği öğrenildi. Yapılan toplantıda, firmaların stoklarda biriken ilaçların tükenmesi için genelgenin uygulamasında erteleme talep ettiği belirtildi. Komisyonun ise, bu isteme net bir yanıt vermediği; ancak firmaların taleplerini değerlendirmeye aldığı kaydedildi. Yetkililer geri ödeme komisyonunun bu konuda nihai karar verici durumunda olmadığını belirterek, erteleme halinde bu sefer de devletin tasarruf hedefinde sapma meydana geleceğini vurguladılar. Liste sağlık harcamalarında IMF'nin 1.4 milyar YTL'lik tedbir alınması gerektiği yönündeki talebinden sonra gündeme geldi.

Listede sıkıntı var

Yapılan haberlerin aksine, genelgeyle 119 değil 122 ilacın ödeme kapsamından çıkarıldığı belirtilirken; yayımlanan listenin uygulamada karmaşaya neden olacağına dikkat çekiliyor. Listede, bazı vitaminlerin devre dışı bırakıldığını belirten yetkililer, "Supradyn ödeme kapsamı dışına çıkarılıyor. Ancak Kombevit-C, Bemiks gibi vitaminler hala listede. Dolayısıyla artık doktorlar, ödeme kapsamında olan vitaminleri yazmaya başlayacaklar ve tasarruf da sağlanamayacak" uyarısında bulundu. Bazı ilaçlarda da 500'lük dozajda olanların ödeme kapsamından çıkarıldığını ancak 1000'lük dozajda olanların korunduğuna dikkat çeken eczacılar, "Buna en güzel örnek Calcium Sandoz'dur. Artık isteyene 500'lük değil 1000'lük Calcium Sandoz yazılacak ve bu da ödeme kapsamına girecek" diye konuştu.

Eksiklik var, düzeltiriz

Yetkililer ise, ödeme listelerinde bazı yanlışlıkların yapıldığını kabul etti. Listede bazı vitaminlerin yer almaması ve ilaçlarda dozaj farkına dikkat edilmemesi nedeniyle; tasarruf genelgesinin uygulamasında bazı sıkıntılar yaşanabileceğini kabul eden yetkililer, bu nedenle listede bir revizyona gidilebileceğini belirtti. Buna göre, listenin revizyonu ve yapılan hataların düzeltilmesi için, 1 Ağustos tarihli genelgenin uygulamasında erteleme yapılması gündemde. Bu konuyla ilgili kararın ise, gelecek haftaya kadar alınması bekleniyor. Eğer erteleme olmasa da daha sonra yeniden bir liste çıkartılabileceği belirtildi.

* Genelgeyle 119 değil 122 ilaç ödeme kapsamından çıkarıldı. Liste uygulamada karmaşaya neden olacak.
* Listede, Supradyn ödeme kapsamı dışında. Benzer özellikli vitaminler listede. Tasarruf sağlanamayacak
* Bazı ilaçlarda 500'lük dozajlar ödeme kapsamından çıkarıldı ancak 1000'lük dozajlar ödeme listesindi.
* Listede bir revizyona gidilebilir. 1 Ağustos tarihli genelgenin uygulamasında erteleme yapılması gündemde.
* Bu konuyla ilgili karar gelecek haftaya kadar alınacak. Yeniden bir liste de oluşturulabilir.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber