'YPG ile işbirliği sözkonusu değil'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Şah Fırat operasyonunda YPG ile işbirliği yapılıp yapılmadığına dair açıklama yaptı. Kalın 'Bahsedilen örgütlerle işbirliği söz konusu değildir' dedi. YPG yaptığı basın açıklamasında Kobani'ye giren Türk birliklerine 5 kilometre boyunca güvenlik koridoru oluşturulduğunu ifade etmişti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2015 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'YPG ile işbirliği sözkonusu değil'

İbrahim Kalın'ın açıklamalarından satır başları: Son derece başarılı bir operasyon gerçekleşti. Sembolik olarak önemi büyük olan Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu'ndaki askerlerimiz ve emanetler sağlık bir şekilde nakledildi. Türbenin yeri daha önce de iki kez değiştirilmişti. Sadece 1 askerimiz üzücü bir şekilde şehit edildi. Sayın Cumhurbaşkanımız ailesini bizzat arayıp başsağlığı mesajını iletti. Ulaştığı makam anlamında şehit edildi diyorum ama biliyorsunuz ki kaza sonucu hayatını kaybetmiştir. Allah'tan rahmet diliyoruz.

"HİÇBİR ÖRGÜTLE İŞBİRLİĞİ YAPILMADI"

Operasyonun açısından koalisyon güçlerine haber verilmiştir ama karar konusunda Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği bir karardır. Sahada Türkiye'nin kendi inisiyatifiyle gerçekleşmiş bir operasyon söz konusu. Bahsedilen örgütlerle işbirliği söz konusu değildi. Suriye halkının hak ettiği adalete bir an önce kavuşmasını dileriz. Biz kendimize ait türbe için harekete geçtik. Suriye'deki durumun her geçen gün kötüye gittiği aşikar. BM'nin de açıkladığı gibi 2. Dünya Savaşı'ndan beri yaşanan en büyük krizdir. Müdahale yapılma zamanı gelmiştir.

Bu tahliye yapılmasaydı, türbeye bir saldırı yapılsaydı, çok daha kötü bir tablo ile karşılaşırdık. Bu operasyonla o tabloyu kaldırmış olduk.

"SURİYE REJİMİ IŞİD'E İZİN VERİYOR"

Türkiye IŞİD terörüne karşı çok net bir tavır almış ülkedir. Biz tehlikenin farkında olarak müttefiklerimize gerekli uyarıları yapmıştık. Türkiye IŞİD'e karşı etkin bir mücadele vermiyor diyenlerin propagandalarını gördük. Sınırımızda 1. 7 milyon insanı ülkemize alırken bunun zorluklarını biliyorduk.

IŞİD terörizminin dünyada ne tür barbarlıklar yaptığını izledik. Suriye'deki savaşın sona erdirilmesinin gerektiğini bir kez daha yineleyelim. IŞİD'in barbarca eylemlerine Suriye rejimi izin vermektedir. Suriye rejimi IŞİD'in elindeki yerlere saldırılar da yapmamaktadır.

PYD bizim için bir terör örgütüdür. Zemin kazı ve etüt çalışmaları yapılıyor. Türbe en kısa zamanda inşa edilecek ve Türkiye bayrağı orada dalgalanmaya devam edecektir.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi geldiğine parlamentonun yetkisi olmayacak gibi yorumlar yapılıyor. Bunların gerçeklerle ilgilisi yok. Başkanlık sisteminin uygulandığı ülkelere baktığınızda parlamentonun güçlü olduğunu göreceksiniz. Yine zihinlerde başka sorular var, Başkanlık sistemi fedarilizmi getirir gibi ama buna gerek olmayan modeller de mevcut. Türkiye en iyi nasıl yönetilir, en etkili sistem hangisidir sorularını tartışacağız.

Çanakkale töreni

Çanakkele törenleriyle ilgili tamamen asılsız bir haberdir. 23-24 Nisan kutlamalarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tüm dünyadan devlet hükümet başkanı düzeyinde katılım sağlanacaktır.

Suriye'nin açıklamasına cevap

Suriye rejiminin yaptığı açıklamanın bizim nezdimizde bir karşılığı yoktur. Rejimin meşruiyeti kalmamıştır. Ne bizim açımızdan ne de müttefiklerimiz açısından açıklamalarının karşılığı yoktur. Burada bundan sonrasıyla ilgili olarak Suriye'deki muhalefetin güçlendirilmesi için destek verilmeli. Bizim IŞİD terörüne karşı tavrımız çok nettir, tam manasıyla karşısındayız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber