Oyun bağımlılığı müfredata girecek

Ilk ve orta ogretim duzeyinde verilen derslerin kapsamı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bilincli kullanımına yonelik gelistirilecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2015 12:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Oyun bağımlılığı müfredata girecek

- Göksel Yıldırım

Ilk ve orta ogretim duzeyinde verilen derslerin kapsamı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bilincli kullanımına yonelik gelistirilecek. Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımıyla ortaya cıkan riskler, siber suclar, siber zorbalık, bilgisayar, internet ve oyun bagımlılıgı, telif hakkı ihlalleri gibi konular mufredat kapsamında ele alınacak.

Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda bilinclendirme icin mufredat guncellenecek.

Bu kapsamda, ilk ve orta ogretim mufredatı, etkin kullanıldıgı durumda bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonomik, psikolojik, sosyal, kulturel acıdan olusturdugu olumlu etkiyi ifade edecek bicimde zenginlestirilecek. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bilincsiz kullanımının yol actığı risklere karsı bilinclendirici icerik mufredata eklenecek. Bu konudaki eğitim, etkili olması icin uygulamalı olarak da verilecek.

Internet uzerinden telif hakkı ihlalleri de mufredatın guncellenmesi kapsamında degerlendirilecek.

Çocuklar risk altında

Bilgi ve iletişim teknolojileri, genel amaclı bir teknoloji olarak bireysel, ekonomik ve sosyal yasamın kalitesini pek cok acıdan gelistiriyor. Uluslararası acıdan, bilgi ve iletişim teknolojileri ve ozellikle internete erisim temel bir hak ve gereklilik olarak degerlendiriliyor. Bununla birlikte, bu teknolojilerin yaygın kullanımı nedeniyle siber suclar, siber zorbalık, bilgisayar, internet ve oyun bagımlılıgı gibi yeni risk alanları ortaya cıkıyor. Kisisel bilgilerin kotuye kullanımı, nefret soylemi, dezenformasyon gibi olumsuzluklar daha kolay yaygınlasıyor.

Avrupa genelinde 2012'de 9-16 yas grubundaki cocuklar uzerinde gerceklestirilen Avrupa Çevrimiçi Çocuklar Araştırması, bilgi ve iletişim teknolojilerini en yaygın kullanan kitle olan cocuklar acısından yol gosterici bilgiler iceriyor. Arastırma sonuclarına gore, Turkiye'de cocukların yuzde 25'i interneti bagımlılık derecesinde kullanıyor.

Facebook hesabı olan cocukların yuzde 42'si bilgilerinin herkese acık oldugunu, yuzde 19'u adres, yuzde 18'i ise telefon bilgilerini paylastıgını, yaklasık yuzde 50'si ise gizlilik ayarlarını degistirmeyi bilmedigini ifade ediyor.

Ayrıca Turkiye'deki cocukların yuzde 3'u siber zorbalıga maruz kaldıgını, yuzde 18'i internet uzerinden yabancılarla iletisime gectigini, yuzde 13'u cinsel, yuzde 15'i zararlı icerige (intihar, uyusturucu gibi) maruz kaldıgını belirtiyor.

Tum bu risk faktorlerine ragmen ailelerde beceri ve bilinc duzeyinin yetersiz olması problemi daha da derinlestiriyor. Babaların yuzde 49'u internet kullanırken, bu oran annelerde yuzde 24'le sınırlı kalıyor. Sayısal okuryazarlık oranı dusuk olan veliler cocuklarını internetin yol actıgı risklerden korumak icin eve internet baglatmamayı tercih edebiliyor.

Çocukların güncel ihtiyaçlarına cevap verilecek

Bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda eğitim yoluyla yapılacak bilinclendirme faaliyetleri kapsamında yapılacak çalışmalar şöyle:

- Ilk ve orta ogretim duzeyinde verilen derslerin kapsamı bilgi ve iletişim teknolojilerinin bilincli kullanımına yonelik olarak gelistirilecek.

- Bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanıldıgı takdirde ekonomik ve sosyal acıdan yol actıgı olumlu etkiler egitim icerigine dahil edilecek. Ozellikle bu alanındaki basarı hikayelerinin icerikte yer alması saglanacak.

- Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıyla ortaya cıkan riskler (siber suclar, siber zorbalık, bilgisayar, internet ve oyun bagımlılıgı, telif hakkı ihlalleri gibi) mufredat kapsamında ele alınacak.

- Bilgi ve iletişim teknolojilerinin barındırdıgı psikolojik ve fizyolojik risklere karsı hem farkındalık hem de sahip olunması gereken yetkinlikler ile ilgili teorik ve uygulamalı egitim icerigi olusturulacak. Bu uygulamalı egitim icerigi, sosyal paylasım sitelerinde kullanıcı ayarlarının yapılması, tanınmayan kisilerle arkadas olunmaması, internette karsılasılan bilgilerin dogrulugunun test edilmesi, bilgisayar oyunlarına yaklasım gibi cocukların gunluk hayatta sıklıkla karsılastıgı durumları kapsayacak kapsam ve guncellikte olacak.

- Ogretmenlere ilgili icerik konusunda hizmet ici egitim verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber