Büyükanıt'a jet atamanın şifresi

Haber Giriş : 01 Ağustos 2006 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükanıt'ın Yüksek Askeri Şura'dan önce Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasının ardında iki neden var

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt bugün başlayacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısından önce Genelkurmay Başkanı oldu. Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Büyükanıt'ın atama kararnamesi imzadan geçirildi ve Cumhurbaşkanı Sezer'in onayına sunuldu. Sezer, kararnameyi bekletmeden onayladı. Böylece Orgeneral Büyükanıt'ın komutan olmasının engelleneceği spekülasyonları da son buldu. Hükümetin jet atamasının şifreleri şöyle:

İnternetten mesajlar yağdı
? AKP'nin iktidara gelmesinden bu yana hükümetin Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkam olmasını istemediği yolunda spükelasyonlar ortaya atıldı. Özellikle Şemdinli'de patlayan bombalarla ilgili soruşturma sonucunda hazırlanan raporda, Büyükanıt'ın da içinde bulunduğu üst düzey subaylara yönelik suçlamalara yer verilmesi, spekülasyonları besledi. YAŞ eşiğinde spekülasyonlar daha da yoğunlaştı. TSK aleyhine yayın yapan 12'ye yakın internet sitesinde Büyükanıt aleyhinde yayınlar arttı ve içerik ağırlaştı.

? Dün sabah yoğun bir SMS mesajı trafiği de yaşandı, özellikle TSK personelinin cep telefonlarına Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı olamayacağı mesajları yağdı. Bu mesajların "ulusal ihanet" isimli internet sitesi adına gönderildiği belirtildi.

? YAŞ toplantılarının tüm oturumlarına katılan Erdoğan ÎKÖ'nün olağanüstü toplantısına katılmak için yurtdışına gidecek. Bu da spekülasyonları daha da tırmandıracağı endişesi dikkate alındı. Bugün başlayacak YAŞ toplantıları öncesinde tansiyonun bu ölçüde tırmandırılması, hükümeti Önlem almaya yönlendirdi. Genelkurmay Başkanı'yla İlgili spekülasyonların önünü kesip TSK'yı rahatlatmak için erken atama tercih edildi.

? Kısa bir süre önce dövizdeki aşırı tırmanış ile piyasalarda yaşanan sarsıntının artan tansiyonla nüksedebileceği de dikkate alındı ve erken kararname ile piyasaların da rahatlatılması amaçlandı.

? Genelkurmay Başkanı'nın netleşmemeesi durumunda komuta kademesinin belirlenmesinde hala Genelkurmay Başkanı olan Özkök'ün etkili olduğu spekülasyonları doğacaktı. Hükümet erken kararnameyle yeni komuta kademesinin şekillenmesini de kolaylaştırmış oldu.

Yeni Komutan koyu Fenerli
? Büyükanıt, 1 Eylül 1940 tarihinde İstanbul'da doğdu. 1959 yılında Erzincan Askeri Lisesinden, 1961 yılında Piyade Subayı olarak Kara Harp Okulundan mezun olan Büyükanıt, 1963 yılında Piyade Okulunu bitirdi. 63-1970 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığının çeşitli birliklerinde Takım ve Komando Bölük Komutanlığı görevlerini yürüttü.

? 1970 yılında girdiği Kara Harp Akademisini 1972'de bitirerek Kurmay Subay olan Büyükanıt, 1972-1973 yılları arasında 6'ncı Piyade Tümeni Harekat Şube Müdürlüğü, 1973-1977 yılları arasında Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, 1977-1979 yılları arasında Belçika Mons'ta Shape Karargahı istihbarat Daire Başkanlığında Şube Müdürlüğü, 1979-1980 yılları arasında Kara Harp Akademisinde Öğretim Üyeliği, 1980-1983 yılları arasında Genelkurmay Personel Başkanlığında Şube Müdürlüğü, 1983-1986 yılları arasında Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı, 1986-1988 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanlığı görevlerini icra etti.

? NATO Savunma Kolejini bitiren ve 1988 yılında tuğgeneral rütbesineyükselen Orgeneral Büyükanıt, bu rütbede 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı ve 1'nci Körfez Harekatı'nda İtalya Napoli'deki AFSOUTH Karargahında istihbarat Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1992 yılında tümgeneralliğe terfi ederek, bu rütbede Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği ve 3 yıl süre ile Kara Harp Okulu Komutanlığı görevlerini yürüten Orgeneral Büyükanıt, 1996 yılında korgeneralliğe terfi ederek, 1996-1998 yıllarında 7'nci Kolordu Komutanlığı ve 1998-2000 yıllarında Genelkurmay Harekat Başkanlığı görevlerini icra etti. 2000 yılında orgeneralliğe terfi ederek 2000-2003 yıllarında Genelkurmay 11'inci Başkanlığı görevini yürüten, 2003-2004 tarihleri arasında da 1'nci Ordu Komutanı olarak görev yapan Büyükanıt, 2004 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı.

? Filiz Büyükanıt ile evli olan Orgeneral Büyükanıt, bir çocuk babası. Büyükanıt, koyu FB taraftarı olarak da biliniyor.

Org. Büyükanıt'ın yerine kim geliyor?
Orgeneral Büyükanıt'tan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın "potansiyel" adayları 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri. Bu iki isimden biri Kara Kuvvetleri Komutanı olurken, diğeri emekliye ayrılacak. Teamüller Orgeneral Başbuğ'u işaret ediyor. Ancak 2002 yılında bir sürpriz gerçekleşmiş ve dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmıştı. Jandarma Genel Komutanlığı için ise Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman'ın ismi öne çıkıyor.İki yıldır aynı görevde bulunan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney ile Eğitim Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman ise farklı görevlere atanacaklar. Jandarma Genel Komutanlığı için Orgeneral Koçman ve Orgeneral Sarıışık'ın isimleri geçiyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber