Güler: Zamlar konusunda ekonominin gereği ne ise onu yapıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2006 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgaz ve olası elektrik zammı konusunda, ekonominin gereği ne ise onu yapacaklarını bildirdi.

Güler, bakanlıkta düzenlenen Yeraltı Madenciği Değerlendirme Toplantısının ardından basın bmensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Dogalgazın yüzde 6,8'lik zammın gerekleri nedir, elektriğe zam düşünülüyor mu'' sorusu üzerine Bakan Güler, ekenominin gereği ne ise onu yaptıklarını belirterek, ''bu arada sizin birkaç uluslararası siteye girmenizi arzu ediyorum. Dünya fiyatlarını bir görün'' dedi.

Bakan Güler, şu anda herşeye rağmen Türkiye'nin dünyada hem elektriği hem de doğalgazı en ucuz kullanan ülkelerdien biri olduğunu vurguladı.

DOĞALGAZI EN UCUZ KULLANAN ÜLKEYİZ

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, herşeye rağmen Türkiye'nin şu anda, dünyada hem elektriği hem de doğalgazı en ucuz kullanan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Güler, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nda düzenlenen "Yeraltı Madenciliği Değerlendirme Toplantısı"nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dün 4 bakan arasında gerçekleştirilen mini enerji zirvesine ilişkin sorular üzerine Bakan Güler, enerji sektörünün çok dinamik bir sektör olduğunu ve sektörün Hazine, Maliye ve Enerji Bakanlıklarınca değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Dün hem Bakanlar Kurulu öncesinde hem de sonrasında yapılan toplantılarda enerji sektörünü enine boyuna değerlendirdiklerini söyleyen Güler şunları söyledi:

"Bu görüşmelerimiz sürecek, amacımız hem kamu hem özel sektörde, hem bugünü hem de geleceği en sağlıklı ve en güvenli yapıya kavuşturmaktır. Enerji Bakanlığının yatırım, işletme ve servis olarak üç fonksiyonu bulunuyor. Hem yatırımları yapıyoruz. Hem işletiyoruz. Hem de elektrik ve dogalgaz'da hizmetlerin arzından sorumluyoz. Bu üç fonksiyonun yeterli şekilde çalışılması gerekiyor. Bu çalışmaları enerji politikasının temel unsurları olarak görüyorum."

DOĞALGAZDAKİ ÖTV

Bakan Güler, bir başka gazetecinin, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazdaki ÖTV miktarının (bin metreküpde 21 YTL) indirilip indirilmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine, ÖTV'nin Maliye Bakanlığını ilgilendiren bir konu olduğunu, bu nedenle Maliye Bakanlığının görüşünün önem taşıdığını belirtti, "Konuyu Maliye ve Hazine uzmanları değerlendiriyorlar. Bu konuda bir süredir çalışılıyor" dedi.

İRAN KONUSU

Birleşmiş Milletlerin, "31 Ağustos tarihine kadar Uranyum geliştirme programını durdurmaması halinde İran'a yaptırım uygulanacağına" ilişkin bir karar aldığı hatırlatılarak, bu durumun İran ile doğalgaz alışverişini etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine de Güler, iran ile kontratları olduğunu ve doğalgaz alışverişinin bu kontratlar çerçevesinde yapıldığını, İran ile dogalgaz alışverişinin süreceğini bildirdi.

Güler, "zaten tahkim süreci de devam ediyor. İran Enerji ve Petrol Bakanı, ekibi ile Türkiye'yi ziyaret edecek. Bu konuda bir sorun yok" diye konuştu.

Bakan Güler ayrıca, 1 Temmuz 2006 tarihinde 13 ilde yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili Enerji Bakanlığının ilgili kurumları tarafından yapılan soruşturmanın tamamlandığını ve konuyla ilgili raporun kendisine geldiğini söyledi.

Söz konusu raporu henüz okuyamadığını belirten Güler, "raporu okuduktan sonra size detaylı bilgi vereceğim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber