Türkiye'de domuz gribinden 11 kişi öldü

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, 2014'ten bu yana 11'i domuz gribi olmak üzere 16 kişinin grip nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Şu anda salgın durumu söz konusu değil" dedi.

Haber Giriş : 17 Mart 2015 10:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Türkiye'de domuz gribinden 11 kişi öldü

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, halk arasında 'domuz gribi' olarak bilinen H1N1 tanısı alan kişiler içeresinden yaşamını yitiren vakaların olduğunu belirterek, "Bize 2015 yılı itibariyle toplam 3 bin 117 numune gelmiştir. Bunlar içerisinde 170 vakamız H1N1 vakamız domuz gribidir. Bu vakalardan da kaybettiğimiz oran da bugün itibariyle toplam 11'dir" dedi.

Gümüş, Türkiye'deki grip vakalarına ilişkin, Halk Sağlığı Kurumu'nda basın toplantısı düzenledi.

Gribin halk arasında soğuk algınlığı olarak bilindiğini ve hastalığa influenza virüsünün neden olduğunu ve zaman zaman ölüme kadar gidebildiğini anımsatan Gümüş, Türkiye'nin içinde bulunduğu kuzey yarım kürede ekim ve nisan ayı içerisinde bunun mevsimsel bir hastalık olarak ele alındığını söyledi. Gümüş, gribin görülme sıklığı açısından Avrupa ile Türkiye'nin benzer oranlara sahip olduğunu vurguladı.

Tüm grip vakalarının Dünya Sağlık Örgütü ile düzenli olarak paylaşıldığını ifade eden Gümüş, bunların da örgüt tarafından yayımlandığını bildirdi. İllerdeki tüm vakaların Bilim Kurulu tarafından değerlendirildiğini anlatan Gümüş, vakalarda alınan tüm örneklerin hızlı bir şekilde sonuçlandırılarak illere bilgi verildiğini ifade etti.

-"Herhangi bir salgın almadığında mutabık kalındı"

2014 yılının ilk vakasının 44. haftada kendilerine ulaştığını dile getiren Gümüş, "2015'in ikinci haftasından itibaren de vakalarda bir artış görülmektedir. Numune olarak bize gelen bir artış var. Bu mevsimsel olarak, diğer yıllara benzer oranda bir artıştır" dedi.

Gümüş, grip vakalarına ilişkin şunları kaydetti:

"Bize 2015 yılı itibariyle toplam 3 bin 117 numune gelmiştir. Bunlar içerisinde 170 vakamız H1N1 vakamız domuz gribidir. Bu vakalardan da kaybettiğimiz oran da bugün itibariyle toplam 11'dir. 170 tanı alan vaka içerisinden toplam 11 domuz gribi vakamızı kaybettik.

Şu ana kadar 2014-2015 sezonu için toplam 16 vakayı kaybettik. Bu vakalarımızın, genel dağılımı itibariyle Antalya, Kocaeli, Çanakkale, Sivas, Mersin bölgemiz içerisinde bulunuyor. Samsun'da da 3 vakamızı kaybettik. Bu illerimizle ilgili Halk Sağlığı Kurum Başkanlığımız, yerinde denetim ve değerlendirme de yapıyor. Bugün itibariyle Mersin'de 2 vakamız var, tedavi gören hastalarımız da var. Mersin'de bir ekibiz var şu anda, değerlendirme yapacak ve bize raporlayacaklar."


Gökhan KARABULUT / Beycan ÜÇKARDEŞ

Türkiye'de, domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virüsü nedeniyle tedavi gören 35 yaşındaki Selda Tuğgün Kocaeli'nde 12 Mart günü öldü. 2 kişinin de aynı şehirde domuz gribi şüphesiyle tedavi edildiği açıklandı. Mersin'de ise son 3 günde yaşamını yitiren 3 kişinin ölüm nedeninin H1N1 virüsü olduğu öne sürüldü. Bu kişilerin ölüm nedeninin kesinlik kazanması için laboratuvardan gelecek test sonuçları bekleniyor.

1 ÖLÜ, 2 ŞÜPHELİ

10 Mart günü Kocaeli Darıca Farabi Devlet Hastanesi'ne yüksek ateş ve titreme gibi şikayetlerle başvuran Selda Tuğgün adlı kadın H1N1 virüsü teşhisi konularak yalıtımlı özel yoğun bakım odasında tedaviye alındı. Genç kadın 12 Mart günü hayatını kaybetti. Hastanenin acil servisine başvuran başka bir kadın hastanın da H1N1 virüsü taşıdığı şüphesiyleyoğun bakımda tedavisinin sürdüğü, durumunun ciddi olduğu bildirildi. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde de H1N1 şüphesiyle başka bir hastanın tedavisine devam ediliyor. Bu arada Darıca Farabi Devlet Hastanesi'nde önceki gün de Güler Akbaş (53) adlı bir kadın hasta daha hayatını kaybetti. Bu hastanın da H1N1 virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği ileri sürüldü. Ancak Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şenol Ergüney, Akbaş'ın ölüm nedeninin bir akciğer rahatsızlığı olduğunu, H1N1 virüsü tahlil sonucunun ise yaklaşık bir haftada alınabildiğini söyledi.

3 GÜNDE 3 ÖLÜM

Anamur'da ise cumartesi günü avukat Hüsnü Uysal'ın (31), gribe bağlı enfeksiyon nedeniyle tedavi gördüğü Anamur Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetmesinin ardından 2 ölüm daha yaşandı. Bozyazı İlçesi'nde oturan ve gribal enfeksiyon şikayetiyle Mersin Devlet Hastanesi'nde tedavi gören 3 çocuk annesi Eşme Demir (56) önceki akşam, Anamur'dan bir hafta önce Mersin Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Yaşar Küçükalıç da (30) dün öldüler. Ölümlerin domuz gribinden olduğu öne sürüldü. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü, hastalardan alınan numunelerin Ankara Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildiği, sonuçların beklendiği belirtildi. Avukat Hüsnü Uysal ile Yaşar Küçükalıç'a doktorlar tarafından akut pnomoni (zatürree) teşhisi konulduğu kaydedildi.

'ÖLDÜRME ORANI AYNI: 10 BİNDE 5'

Aile Hekimleri Derneği Mersin Şube Başkanı Gürbüz Şen, "Normal grip ile domuz gribinin insanı öldürme oranı ikisinde de 10 binde 5. Özellikle ateşi 39'un üzerinde olanlar hekime gitmeli" uyarısı yaptı.

VİRÜSE KARŞI NASIL KORUNURUM

Domuz gribi normal grip enfeksiyonunda olduğu gibi hapşırma, öksürme, öpüşme ve konuşma yoluyla damlacık enfeksiyonları üzerinden solunum yoluyla bulaşıyor. Damlacıklar kapı kulpu gibi cansız yüzeylere bulaştığı zaman, buralara sürülen ellerin yıkanmadan ağza veya buruna sürülmesiyle de geçiyor. Uzmanlara göre günlük hijyen çok önemli bir korunma metodu. Bunların başında da sık sık elleri yıkamak geliyor. Hapşırma durumunda dirseğinizi içe kırarak, kolunuza ya da bir mendilin içine hapşırın. Kullandığınız mendili çöpe atın. Kalabalık yerlerde bulunmayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber