CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne iki ayrı iptal davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, stopajın yabancı yatırımcılar için kaldırılmasını öngören Kanun ile yükseköğretim kurumlarına atanabilmek için yapılan sınavın usul ve esaslarının bakanlar kurulunca belirlenmesine olanak tanıyan Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine iki ayrı dava açtı.

Yüksek Mahkemeye gelerek dava dilekçesini veren CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, çıkışta gazetecilere açıklama yaptı.

CHP olarak 22. dönem yasama yılı itibariyle Anayasa Mahkemesinde 83. davayı açtıklarını söyleyen Anadol, bu davalardan 26'sında iptal

istemlerinin kabul edildiğini, 10 talebin reddedildiğini, diğer davaların ise hala görüşüldüğünü bildirdi. Anadol, bugün açtıkları iki ayrı davadan biri ile 58 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin, Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, ek 8. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için dava açtıklarını kaydetti. Kemal Anadol, söz konusu madde ile Yükseköğretim Kurumları öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya naklen atanabilmek için (doktora yapanlar hariç) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak merkezi sınavda ve bu sınavı müteakip yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavında başarılı olma şansı getirildiğini hatırlattı. Maddede ayrıca bu sınavın yapılması ve sınavda başarılı sayılmak için gerekli puanların ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasların belirlenmesinin, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) teklifi üzerine Bakanlar Kuruluna verildiğini belirten Anadol, bu maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Yasayla yapılması gereken düzenlemelerin bir yönetmelikle Bakanlar Kuruluna verilerek Anayasa'daki sistemin bozulduğunu ve YÖK'ün devreden çıkarıldığını ileri süren Anadol, bu nedenle Kanun'un ilgili maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini anlattı.

YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN STOPAJIN KALDIRILMASI

Anadol ayrıca stopajın, yabancı yatırımcılar için kaldırılmasını, yerli yatırımcılar için ise yüzde 10'a çekilmesini öngören 5527 sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un ilgili maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini bildirdi.

Yerli ve yabancı ayrımı yapılmaksızın daha önce tüm yatırımcılara yüzde 15 oranında stopaj uygulandığını anımsatan Anadol, söz konusu değişiklikle yabancı yatırımcılara vergi muafiyeti getirildiğini söyledi.

Bunun çok büyük bir haksızlık ve yabancı yatırımcıları himaye eden bir adaletsizlik olduğunu ifade eden Anadol, bu nedenle Kanun'un 1.

maddesinin (a) bendi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na eklenen "Dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için bu oran yüzde 0 olarak uygulanır" şeklindeki cümlenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için dava açtıklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber