Kızılırmak'ta 95 milyon liralık yeni ihale

2007 yılında 727 milyon TL'ye mal edildiği söylenen Kızılırmak isale hattında yenileme ihalesi yapıldığı ortaya çıktı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Söğüt İnşaat'ın 95 milyon TL'ye aldığı ihaleyi Meclis gündemine getirerek, "Boruların kısa sürede değiştirilmesini gerekli kılan fiziksel, kimyasal yıpranmışlık saptanmış mıdır, saptanmışsa, bu kadar kısa sürede yaşanan bu yıpranma neden ve niçin gerçekleşmiştir?" diye sordu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Mart 2015 17:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kızılırmak'ta 95 milyon liralık yeni ihale

Ankara'ya 2007 yılında tartışmalı bir şekilde getirilen ve 727 milyon TL'ye mal edildiği belirtilen 384 kilometrelik Kesikköprü Barajı isale hattının 67 kilometresinin yenilenmesi için 30 Ocak günü ihale açıldığı ortaya çıktı. Kamu İhale Kurumu'nun sonuç ilanında ihaleye dört firmanın teklif verdiği ve ihaleyi Söğüt İnşaat'ın 95 milyon TL bedelle aldığı görüldü. Aynı bültende ASKİ'nin Çamlıdere'den yeni bir hat için ihale açtığı ve bu ihaleyi de yine Söğüt İnşaat'ın 312 milyon 188 bin dolar bedelle kazandığı ilan edildi. İhale bilgilerini paylaşan ve Meclis'e yazılı soru önergesi veren CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, ihalenin usulünü eleştirirken, boruların kısa sürede değiştirilme sebebini de sordu. Gök, önergesinde şu sorulara yer verdi:

YENİLENMEYİ ZORUNLU KILAN GEREKÇE NEDİR

"İsale hattında boruların kısa sürede değiştirilmesini gerekli kılan fiziksel, kimyasal yıpranmışlık saptanmış mıdır, saptanmışsa, bu kadar kısa sürede yaşanan bu yıpranma neden ve niçin gerçekleşmiştir? Yenilenmeyi zorunlu kılan asıl gerekçe nedir? Anılan hattın ilk yapımında zemin etüdü ve zemin iyileştirmesi yapılmış mıdır, yoksa borular, gerekli özen gösterilmeden alelacele döşendiği için mi bu kadar kısa sürede bozulmuştur? Bu durumda yüklenici kusuru nedeniyle işi yapan yükleniciye, yüklenici buna yanaşmadığı takdirde yüklenici nam ve hesabına işi yaptırmak yolu neden izlenmemiştir? İhaleyi kazanan firma ile teklif veren diğer firmalar son 10 yıl içinde Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlardan ne kadar iş almışlardır? Bu firmaların sahip ve yöneticilerinden Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarda ihale tarihinden önce ve sonra yöneticilik yapan isimler hangileridir, hangi kuruluşlarda ne kadar süre yöneticilik yapmışlardır?

İHALE NEDEN İLAN EDİLMEDİ

Bu kapsamlı ihale uluslararası firmalara neden açık tutulmamıştır? Uluslararası firmalara davetiye gönderilmesinden sakınılmasının haklı bir gerekçesi var mıdır? Uluslararası firmalara davetiye gönderilerek, işin kalitesi ve maliyeti konusunda olumlu etki sağlanması neden gözetilmemiştir? İhale neden ilan edilmemiştir? İhale için davetiye gönderilen ve ihaleye katılan firmaların kayrılması nedeniyle ihalenin ilan edilmediği iddialarına karşı bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? İhaleye davet edilen yerli firmalar bu çapta bir işin yükümlülüğünü yerine getirecek yeterlik belgesine sahip midirler? İhaleye davet edilen firmaların iş bitirme belgeleri incelenmiş midir? Bu firmaların yeterlik belgeleri işe uygun mudur, yeterlilik belgeleri mevcut mudur?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber