Sağlık Bakanlığı hastane yatak sayısının tespitini istedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 17:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : B.10.0.THG.0.10.00.02.010.06/ 13962
Konu : Hastane Yatak Kapasitesi
20.07.2006

GENELGE
2006/87

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 58 inci maddesinde, yataklı tedavi kurumlarında hasta odalarının bir veya iki kişilik olarak düzenlenmesinin esas olduğu ancak, kurumun fiziki şartları dikkate alınarak daha fazla hasta kalabilen odalar da düzenlenebileceği belirtilmiş ve özel, birinci sınıf ve ikinci sınıf hasta odalarının özellikleri belirlenmiştir.

Bir yatağın hasta yatağı olarak kabul edilebilmesi için bu yatağın uygun bir hastane altyapısı içinde yer alması ve bu yatağa uygun sağlık çalışanlarının, sağlık kurumları yöneticilerinin, yeterli ekipmanın bulunması gerekir.

Hasta odalarının Yönetmeliğin 58 inci maddesine uygun olarak düzenlenmesi gerekmekle birlikte hastanelerimizde halen çok yataklı koğuş tipi odalar bulunmaktadır. Fiziki şartları belirtilen madde hükmüne uygun olmayan hasta odalarının en fazla 3-4 yataklı olarak düzenlenmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Bundan böyle hastanelerimizde verilen hizmetler sırasında kapasitenin en iyi şekilde kullanılması ve karışıklığa meydan verilmemesi bakımından, hastane yatak kapasitesi tanımına; mevcut bulunan klinik hasta yatağı, yoğun bakım (cerrahi, dahili, koroner, reanimasyon, çocuk ve yenidoğan), müşahade, diyaliz, yenidoğan ve yanık yataklarının tamamı dahil olup hastanenin ?Yatak Sayısı? olarak ifade edilecek, ?Kadro Yatak? veya ?Fiili Yatak? ifadeleri kullanılmayacaktır.

Ayrıca, sağlık hizmetlerinin sunumunda herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için, hizmet alımlarında daha önce yayınlanan genelgelerde belirtilen usul ve esaslara göre işlem yapılması gerekmektedir.

Bu doğrultuda hasta yatak odalarının Yönetmeliğe uygun olarak düzenlenmesi ve hastane yatak sayısının tespiti yapılarak Bakanlığımıza bildirilmesi, konunun bütün yataklı tedavi kurumlarına duyurularak, yapılan işlemlerde ve yazışmalarda hastane yatakları belirtilirken, sadece ?Yatak Sayısı? ifadesinin kullanılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Bakan a.
Müsteşar
DAĞITIM
81 İl Valiliği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber