Talim Terbiye hareketleniyor

Haber Giriş : 03 Ağustos 2006 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

sibel kahraman/akşam

Pek çoğumuzun ismini bildiğimiz ancak görevi konusunda ?kitapları onaylamak'tan başka bir şey söyleyemediğimiz Talim Terbiye Kurulu'nda son dönemde hareketlilik yaşanıyor. Çeşitli akademik toplantılar, yeni oluşturulan ve çalışması devam eden kurullar, alanında önemli yer edinmiş uzmanlardan alınan öneriler önümüzdeki günlerde Talim Terbiye Kurulu'nun pek çok çalışmaya imza atacağını gösteriyor.

Bir süredir yapılan ve yapılması planlanan çalışmaların en büyük özelliği geçmiş düzenlemelerin silbaştan yapılmaması. Talim Terbiye Kurulu'nun yeni Başkanı Doç. Dr. İrfan Erdoğan'ın en önemli özelliklerinden birisi kendisinden önce yapılan çalışmaları yerden yere vurmaması. Bugüne kadar eğitimde kilit noktalardaki değişikliklerin ardından yaşadığımız, ?Bizden önce yanlış yapmışlar. Biz doğruyu yapacağız' veya ?Bu sistemi kaldırdık, yenisini getiriyoruz' gibi bir yaklaşım içinde değil.

Bunun yerine konunun uzmanlarıyla birlikte uygulamalardaki aksaklıkları ortaya çıkartarak eksikliklerin giderilmesini sağlamaya çalışıyor.

Doç. Dr. Erdoğan, özellikle eğitimde, yapılan çalışmaların sloganlaştırılmasından hoşlanmıyor. Üstelik bunu zararlı buluyor. Sistemlerin slogan haline dönüştürmenin gerçek anlamının yitirilmesine neden olduğuna inanıyor, bunu da her fırsatta dile getiriyor.

Başkent Öğretmenevi'nde bir toplantı yapıldı. Gecikmeli de olsa, bu toplantının önemine değinmek gerekiyor. Amaç, eğitim programlarındaki sorunları tespit etmek ve çözüm yolları üretmekti. Toplantının en dikkat çeken yönü ise alanlarında tanınan ancak daha önceki uygulamalarda görüşleri alınmayan pek çok öğretim üyesinin toplantıya katılmasıydı.

Öte yandan Doç. Dr. Erdoğan, Talim Terbiye'nin kitap onaylama dışındaki görevlerine canlılık kazandırmak için çeşitli kurullar oluşturuyor. Bu kurullarda da farklı üniversitelerden isimler bulunuyor. Bu da bize gösteriyor ki Erdoğan'ın başkanlığı tek bir üniversitenin hakimiyetini göstereceği bir dönem olmayacak. Devlet üniversitelerinden vakıf üniversitelerine kadar yardımcı olmak isteyen herkese kapılar açılacak.

Hantallıktan kurtulacak

Talim Terbiye Kurulu'na her gün yüzlerce kitap ulaşıyor. Kuruldan önce, ön bir denetimden geçmeyen bu kitaplar durmaksızın inceleniyor. Kitap seçimini de bir düzene koyabilmek için başkanlık pek çok proje üretiyor. Bunlardan birisi, iki veya üç üniversitede kitap seçimlerinde ön çalışma yapacak kurullar oluşturmak. Yayınevleri öncelikle üniversitedeki kurullara kitaplarını götürecekler. Burada yapılan ön eleme sonucuna göre kitaplar Talim Terbiye Kurulu'na gönderilecek.

Eğer bu proje gerçekleşebilirse üniversite ile ortaöğretim kurumları arasında bir anlamda köprü kurulmuş da olacak. Şu anda eminim Eğitim Fakültesi'nde görevli dahi olsa akademisyenlerin çoğunun ortaöğretim kitapları konusunda hiçbir fikirleri yoktur. Ancak işin içine girince bu kopukluk bir oranda da olsa ortadan kalkacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber