Adalet stop: Avukatsız ifade alamayan savcılar suçluları serbest bırakacak

Haber Giriş : 05 Ağustos 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE Barolar Birliği'nin, Ceza Muhakemeleri Kanunu'yla getirilen zorunlu avukatlık uygulamasını durdurması, özellikle büyük kentlerdeki adliyelerde karmaşa yarattı. Zanlılara barolardan avukat atanmayınca, davalar da askıya alındı.

Devlet, yeni yasalar uyarınca ücretsiz avukat uygulamasında avukatlara borcunu ödemeyince mahkemeler ilginç görüntülere sahne oldu. Adli tatil başlaması suçları azaltmayınca savcılar sıkıntılı anlar yaşadı.

Emniyet müdürlüklerinden savcılığa sevk edilen zanlılara barolar avukat bulamayınca işler aksadı. Özellikle yaz aylarında artış yaşanan hırsızlık suçlarında yakalanan zanlılar, Emniyet müdürlüklerinden sadece savcılığa sevk edilebildiler. Yeni ceza yasaları nedeniyle avukatları olmadan ifadeleri alınamayan zanlılar için barolardan avukat talebinde bulunan savcılara olumsuz cevap verildi. Avukat olmadan zanlılardan alınan ifade geçerli kabul edilmiyor.

Mahkemeye çıkarılamıyor

Türkiye Barolar Birliği'nin 'Para yoksa zanlılara ücretsiz avukat da yok' kararının alınmasıyla birlikte kendilerine sevk edilenlerin ifadelerini alamayan savcılar, zanlıları mahkemelere de gönderemediler.

Baroların bu kararları savcıların tutanaklarına da yansıdı. Barolardan avukat talebine gelen olumsuz cevaplar karşısında savcıların, 'Türkiye Barolar Birliği'nin aldığı karar uyarınca zanlıya vekil görevlendirmesi yapılamamıştır. Bu gerekçeyle de ifade alınamamıştır' şeklinde tutanak tuttukları öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, bu tutanaklar zanlıların dosyalarına konuldu. Dosyaların, avukat huzurunda ifade alınıncaya kadar işleme konulmayacağı ifade edildi.

Baro yetkilileri, avukat nezaretinde ifadesi alınmayan zanlılar için güvenlik güçlerinin ek gözaltı süresi alabildiğini ancak bu süre sonunda da işlem yapılamadığı takdirde zanlıların kanuna göre serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Gözler Erdoğan'da

İstanbul Barosu'nun sadece çocuk suçlarında avukat görevlendirmesi yaptığı öğrenilirken; Ankara, İzmir ve Adana gibi büyük kentlerin barolarının, savcılıklardan gelen her türlü suçta avukatlık talebine olumsuz cevap verdiği belirtildi. Türkiye Barolar Birliği'nin aldığı bu kararın, yoğunluk nedeniyle yavaş işleyen yargının işlerini daha da yavaşlatacağı ifade ediliyor. Ancak 10 Ağustos'ta Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da yapacağı görüşme sonrasında sorunun çözülebileceği belirtiliyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber