Bakan Tüzmen'i 'aklayan' BDDK murakıbı, Erol Evcil'in kirli para trafiğini yönettiği için tutuklandı

Haber Giriş : 05 Ağustos 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erol Evcil'in 70 milyon YTL'lik gizli hesabıyla ilgili yürütülen "Bozuk Para Operasyonu" nda gözaltına alınan BDDK murakıbı Ahmet Beyaz'ın, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmenl aklayan murakıp olduğu ortaya çıktı. Eximbank'tan EGS Grubu'na açılan usulsüz kredi nedeniyle hakkında inceleme yürütülen Bakan Tüzmenl aklayan ikinci raporda imzası olan murakıp Ahmet Beyaz, önceki gün Erol Evcil'le saptanan para transferi ilişkisi nedeniyle tutuklandı.

İki murakıp'tan biri

BDDK, Başbakanlık Teftiş Kurulu' nun isteği üzerine, Eximbank'tan EGS Grubu'na açılan ve geriye dönmeyen 64 milyon YTL'lik krediyle ilgili suç tespitine rağmen ilk raporla ilgili işlem yapmamış ve raporu zamanaşımına uğratmıştı. Aynı konuyla ilgili ikinci bir inceleme yapılmasına karar veren BDDK, iki murakıp görevlendirerek konuyu inceletmişti. Tüzmenl aklayan ikinci raporda imzası bulunan iki murakıptan biri olan Ahmet Beyaz, önceki gün Erol Evcil'in para transferinde yer aldığı ve Evcil'e yardım ettiği suçlamasıyla Ankara'da yakalandı.

Erol Evcil'le ilgili bir süredir yürütülen operasyonda önceki gün ortaya çıkan gelişme şok etkisi yarattı. Edinilen bilgilere göre, TMSF görevlilerinin Erol Evcil'e ait çeşitli kişiler üzerine kayıtlı 70 milyon YTL'lik gizli hesabını ortaya çıkarmasının ardından Evcil'in işlerini yürüttüğü belirlenen bazı bankacılarla ilgili bilgilere ulaşıldı. Bu kapsamda devlete 400 milyon YTL borcu bulunduğu belirtilen Evcil'le para transferi ilişkisine girdiği ve onun adına işlerini takip ettiği belirlenen BDDK murakıbı Ahmet Beyaz da operasyon çerçevesinde Ankara'da gözaltına alındı. Soruşturmanın yürütüldüğü Bursa'ya gönderilen Beyaz, savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında tutuklananların sayısı Beyaz ile birlikte 35'e yükseldi.

BDDK başvurmamıştı

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun talebiyle yapılan ilk incelemede Tüzmen'in suçlu bulunmasına rağmen BDDK, Savcılığa suç duyurusunda bulunmamıştı. Bunun yerine, 9 Şubatla aldığı bir kararla "ikinci bir inceleme yapılması ve yeni bir rapor hazırlanmasını" istemişti. Rapor, BDDK'nın onayına sunulmadan önce Kurul toplantısına çağrılan Beyaz'ın Kurul'a raporun gidişatı hakkında bilgi verdiği ve raporda suç unsuruna rastlanmadığı yönünde tespitler yeralacağını söylediği anlatılıyor.

Bu toplantıdan bir süre sonra tamamlanan ikinci inceleme raporu, daha önce usulsüz kredi verildiği tespitini içeren ve Tüzmen'i sorumlu bulan ilk raporun tam tersi yönde çıkti. Raporda, Tüzmen'le ilgili teknik olarak "sorumluluğu bulunmadığı ve zimmet suçu oluşmadığı" tespiti yer aldı. Rapor, geçtiğimiz günlerde onaylanmak üzere BDDK kurul toplantısında onaya açıldı, uzun tartışmalardan sonra da onaylandı. Ahmet Beyaz'ın hazırladığı anlaşılan raporun onaylanması sırasında aynı konuda iki ayrı rapor bulunduğunu vurgulayan bazı kurul üyeleri raporu onaylamamak yönünde görüş bildirmiş, yapılan tartışmaların ardından ise bazı üyeleri karara "muhalefet şerhi" koymuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber