Bakan Işık: Paket yeni istihdam alanları oluşturacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: - "Paket (İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi) üretimi artıracak ve yeni istihdam alanları oluşturacak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2015 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Işık: Paket yeni istihdam alanları oluşturacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'nin üretimi artıracağını ve yeni istihdam alanları oluşturacağını söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Işık, Habertürk televizyonunda katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün açıkladığı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Işık, paketin üretimi artıracağını ve yeni istihdam alanları oluşturacağını ifade etti.

Söz konusu paketi, "Gelir eşitsizliğini ortadan kaldıran, iç piyasaya, pazara yönelik ve ekonominin çarklarını hızlandıracak önemli bir adım" olarak nitelendiren Işık, yüksek teknolojili ürünlerdeki yüzde 4 olan ihracat payının artırılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Bunun için nitelikli insan gücüne ihtiyaç olduğunu aktaran Işık, yüksek teknolojili üretime 5. bölge teşviki vereceklerini bildirdi. Bakan Işık, şunları kaydetti:

"Yatırımcı, Türkiye'nin 5 ve 6. bölgesinde nitelikli insan gücü bulamayacağı için yüksek teknoloji yatırımlarını düşük tutuyordu. Artık, 'Türkiye'nin neresinde yaparsan yap 5. bölge teşviki vereceğiz' diyoruz. Bu yatırım OSB içinde olursa 6. bölge teşviki veriyoruz. Yani yatırımı Hakkari'de yapmakla İstanbul'da yapmak arasında fark olmayacak. Bu çok önemli bir teşvik. İmalat sanayinin yüzde 90'ı 1 ve 2. bölgede bulunuyor, örneğin İzmir teşvik alamamaktan şikayetçidir. Artık İzmir'in Gümüşhane'den veya başka illerden farkı kalmayacak."

- "Tasarım ofisleri Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek"

Paketteki diğer bir konunun da Ar-Ge ve tasarım olduğunu belirten Işık, tasarım ofislerinin tıpkı Ar-Ge merkezleri gibi destekleneceğini bildirdi.

Fikri Işık, tasarımının üretici tarafından yapılmasının, ürünün katma değerini artırdığına dikkati çekerek, rekabetin ve ihracatın anahtarının buradan geçtiğini vurguladı.

Tasarım ofislerine ilişkin düzenlemenin kanunlaşma aşamasına geldiğini aktaran Işık, ihracattaki mevcut kilogram satış fiyatının 1,7 dolar olduğunu, bunun 3 doların üzerine çıkarılmasıyla 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat rakamının kolaylıkla yakalanacağını söyledi.

Kredi Garanti Fonu'na (KGF) ilişkin düzenlemeyi de anlatan Işık, Fon ile girişimcinin teminat sorununun çözüldüğünü ifade etti. Işık, KGF teminatı ile girişimcilerin kredi kullanıp, yatırımını yapıp, işlerini büyüteceklerini kaydetti.

KOBİ'lerin kredi kullanırken teminat gösterme sorununun da ortadan kaldırıldığını belirten Işık, makinelerin, plaka verilmesi suretiyle kayıt altına alınacağını ve bunların bankalara teminat olarak gösterilmesinin önünün açıldığını duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber