Doktorlar, derdini anlatmaya çalışan hastanın sözünü genellikle, konuşmaya başlamasından sonraki 13. saniyede kesiyor

Haber Giriş : 22 Şubat 2004 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doktorlar, derdini anlatmaya çalışan hastanın sözünü genellikle, konuşmaya başlamasından sonraki 13. saniyede kesiyor

Hastalar, doktorların asık suratından, ilgisizliğinden, sert ses tonundan, azarlamasından şikayetçi. Doktor-hasta ilişkileri ile ilgili çarpıcı bilgiler veren KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Doktorlar, derdini anlatmaya çalışan hastanın sözünü genellikle, konuşmaya başlamasından sonraki 13. saniyede kesiyor. Yapılan araştırmalar doktor yaralanmalarının, yanlış teşhis ve tedaviden çok, hasta ve hasta yakınları ile doktor arasındaki iletişim sorunundan kaynaklandığını gösteriyor" dedi.

En çok şikayet doktorların azarlamasından
Yalova'da düzenlenen "Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Hastanelerde Hasta Hakları" konulu hizmet içi eğitim toplantısında doktor-hasta ilişkileri ile ilgili ilginç bilgiler sunuldu. Prof. Dr. Tevfik Özlü, yapılan araştırmalarda hastaların en çok şikayetçi olduğu doktor davranışlarının tespit edildiğini söyledi. Buna göre hastalar doktorların, "asık suratlı ve ilgisiz oluşundan, sert ses tonu ile konuşup göz teması kurmayışından, hastalarını suçlayıp azarlamasından, hastalarına açıklama yapmayışından, zaman ayırmayışından, az konuşup soruları yanıtlamayışından" şikayetçi oluyor. Bazı doktorların sağlık hizmetini "bir bağış ya da lütuf" gibi gördüğüne dikkat çeken Prof.Dr.Özlü, "Hastasına veya hasta yakınlarına 'siz elinizden geleni yaptınız' dedirtebilen doktor başarılı olur. Doktorun misyonu doğru teşhis koyup tedavi yapmak ile bitmez. Hastasına moral vermeli, tedavi yönünde motive etmeli ve eğitmelidir" dedi.

Derdini anlatmaya çalışan hastanın sözünü kesiyorlar
Bilgilenmenin en temel hasta hakkı olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, doktorun, bilgi verirken hastasının eğitimini, kültürünü ve inançlarını dikkate alması gerektiğini ifade etti. Özlü, şunları söyledi: "Doktorlar, derdini anlatmaya çalışan hastanın sözünü genellikle, konuşmaya başlamasından sonraki 13. saniyesinde kesiyor. Yapılan araştırmalar doktor yaralanmalarının, yanlış teşhis ve tedaviden çok, hasta ve hasta yakınları ile doktor arasındaki iletişim sorunundan kaynaklandığını gösteriyor."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber