İş dünyası siyasete yelken açtı

7 Haziran'da yarışacak olan adaylar arasında iş hayatında yakaladığı başarıyı siyasete taşımak isteyen isimler de yar aldı. AK Parti'den Siyaseti tercih edenler arasında Hasan Sert ve Recep Konuk da var.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Nisan 2015 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İş dünyası siyasete yelken açtı

Ercan Baysal

7 Haziran'da yapılacak genel seçimler için partilerin milletvekili aday listeleri dün belli oldu. Listelerde, iş hayatında yakaladığı başarıyı siyasete taşımak isteyen patronlar da yer aldı. AK Parti, CHP ve MHP iş dünyasından birçok ismi aday gösterdi. AK Parti'nin iş dünyasından en büyük transferi Recep Konuk oldu.Torku markasıyla üretim yapan Konya Şeker'in Yönetim Kurulu Başkanı Konuk Karaman 1. sıradan aday gösterildi. TÜMSİAD eski Genel Başkanı Hasan Sert ise AK Parti İstanbul 1. Bölge 13. sıra adayı oldu. Ankara'dan aday olan AK Partili işadamları arasında Barışkent&BA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın ile Boztaş Beton Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Karagöz de yer aldı. İşadamı Burhan Kayatürk de Van'da AK Parti'nin listesinde ilk sırada yer aldı. Denizli'den işadamı Mehmet Yüksel de listede ikinci sırada yer buldu.

TESKOMB Başkanı Abdulkadir Akgül de Yozgat 1'inci sıradan AK Parti adayı olarak 7 Haziran'da seçime girecek. AK Parti'den aday olan isimler arasında Anodulu Genç İşadamları derneği kurucularından Nevzat Ceylan da yer aldı.

Ekonomi bürokrasisi de siyasette

AK Parti'nin adayları arasında çok sayıda ekonomist de yer alırken DAL-SU Şirketler Grubu Başkanı Kamil Dalkara CHP'den Kahramanmaraş 1. sıra adayı oldu. 7 haziran çok sayıda üst düzey bürokrat da sandıkta yarışacak. Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan AK Parti İzmir 2. bölge 1. sıra adayı olarak listede yer buldu. Memur-Sen eski Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da AK Parti Ankara 1. bölgeden 2. sıra adayı oldu. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal Bayburt 1. sıra adayı oldu. Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Savaş ise Aydın 4. sıradan aday gösterildi. MHP, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ı Uşak'tan aday gösterirken Sayıştay eski Başkanı Mehmet Damar'ı da Ankara'dan aday yaptı. CHP de milletvekili adayları arasına eski bürokratları aldı. Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel'in yanı sıra DPT eski Müsteşarı İlhan Kesici de CHP'nin adayları oldu. Temizel İzmir'den aday gösterilirken, Kesici ise İstanbul 1. Bölge'de yarışacak. Halen milletvekili olan bürokrat kökenli Akif Hamzaçebi ile Faik Öztrak'da 7 Haziran seçimlerinde CHP'nin adayları arasında yerini aldı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini bırakan Çetin Osman Budak ise Antalya'dan 3. sıradan aday gösterildi. Celal Ayhan Batman'dan, Mustafa Şenyurt Bursa'dan, Mustafa Sarıgül İstanbul'dan, Tahsin Tarhan Kocaeli'nden işadamı ve sanayici kökenli isimler olarak CHP'den aday gösterildi.

Bakanlar seçim bölgelerinden 1. sıra adayı

İş dünyasından gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli 1. sıradan AK Parti'nin adayı oldu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Diyarbakır'dan 1. sıradan aday olurken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İzmir 1. bölgede 1. sıra adayı olurken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep'den aday gösterildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul 1. bölgeden birinci sıradan aday gösterildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Kocaeli'nden birinci sıra adayı oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan, Antalya'dan 1. sıra adayı olarak listede yer buldu.

3 dönem kuralına takılanlar

Ekonomi yönetiminin başında yer alan ve AK Parti hükümetlerinin tamamında kabinede olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AK Parti'nin "3 dönem" kuralı dolayısıyla listede yer almadı. Öte yandan, ekonomi yönetiminde önceki dönemlerde kabinede görev alan AK Parti milletvekillerinden eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da '3 dönem' kuralı nedeniyle listede yer almayan isimlerden oldu. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da aday adaylığı başvurusunda bulunmamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber