Adana caddeleri boşaldı... Hissedilen sıcaklık 58 dereceye ulaştı

Haber Giriş : 07 Ağustos 2006 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİYET

ÇÖL sıcağının etkisi altındaki güney illerinde kentler sıcaktan kaçış nedeniyle boşaldı. Cadde ve sokaklar boşalırken yüksek nemin etkisiyle hissedilen sıcaklık 2 katına çıktı. Termometrede 33 derece olarak ölçülen sıcaklığın nem değerine göre daha yüksek hissedildiğini bildiren uzmanlar, mecbur kalmadıkça güneşe çıkılmamasını önerdi.

Sıcağın yanı sıra yüksek nemin etkili olduğu Adana, halkın kendini yaylaya veya denize atması üzerine boşaldı. İş veya ekonomik sorunlar nedeniyle kentte kalanlar da, güneşte çıkmamaya özen gösterdi. Hafta sonu en işlek caddeler, kentte kalanların da sıcakta dışarı çıkmaması nedeniyle boşalıp, nüfus sayımı nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanan günleri anımsattı.

Bazı saatler yüzde 95'e varan yüksek nem kentte yaşamı olumsuz etkiledi. Hava sıcaklığı termometre değerlerine göre 33 derece gözükürken, hissedilen sıcaklık yüzde 95 nemin etkisiyle 58 derece oldu. Bu değerler uzmanlarca ?Isı veya güneş çarpması olabilir. Termal şok an meselesi' olarak nitelendirildi, zorunlu kalınmadıkça güneşe çıkılmaması önerildi.

Adana'da bugün saat 10.30 sıralarında hava sıcaklığı 30 derece olarak ölçüldü. Aynı saatte nem değeri yüzde 72'yi gösterdi. Buna göre hissedilen sıcaklık 38 derece oldu. Sıcaklık gün içerisinde 40 dereceyi, nem ise yüzde 95'i buldu.

Uzmanlar sıcaklığın en yüksek 50 derece olduğu değerlerde yüzde 20 nem ve sonrasının, nemin en yüksek değerde olduğu yüzde 95 nemli havada sıcaklığın 33 derece ve üstü sıcaklıkların insan sağlığı açısından zararlı olduğunu bildirdi. Isı ve nem çizelgesinde de bu durum gösterilirken, vücudun etkileşimleri açısından şu bilgiler veriliyor:

SICAĞIN ETKİLERİ

* 54 derece ve yukarısı sıcaklıkta ısı ve güneş çarpmasıyla ani sıcaklık şokları meydana gelebilir. Termal şok an meselesi.

* 41- 54 derece arası sıcaklık güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği oluşabilir. Sıcakta kalma süresine bağlı olarak şiddetli sıcak stres ile birlikte ısı çarpması görülebiliyor.

* 32- 41 derece arası sıcaklıkta, fiziksel şartlar ve sıcakta kalma süresine bağlı olarak güneş çarpması, ısı krampları ve ısı yorgunlukları oluşabiliyor.

* 27- 32 derece arası sıcaklıkta, halsizlik, sinirlilik, dolaşım ve solunum sisteminde bir çok rahatsızlık meydana gelebilir.

YAŞLILAR, HASTALAR DİKKAT

Sıcak ve nemli hava özellikle hipertansiyon ve kalp hastaları ile yaşlılar açısından büyük risk oluşturuyor. Bu durumdaki kişilere zorunlu olmadıkça sıcakta dışarı çıkmamaları, sıcak havalarda sağlık merkezlerinden uzak kalmamaları, şapka, şemsiye kullanarak güneşten korunmaları, şeker, tuzlu çerez ve bol su tüketmeleri önerildi.

Meteoroloji kayıtlarına göre, bu yaz en yüksek sıcaklık Siirt ve Adıyaman'da 43.7 derece olarak ölçüldü. Bugüne kadar Türkiye'de ölçülen en yüksek sıcaklık ise 14 Ağustos 1993'te Mardin'de 48.8 derece oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber