MİT TIR'larına operasyonu savcı zorla yaptırmış

MİT TIR'larının durdurulması ile ilgili gözaltına alınan Albay S.Ö. mahkeme ifadesinde "Adana Başsavcısı, alay komutanına operasyonu amirlerinden ve validen gizlemesi gerektiğini söylemiş" dedi

Haber Giriş : 11 Nisan 2015 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİT TIR'larına operasyonu savcı zorla yaptırmış

FATİH ULAŞ

VELİ SARIBOĞA

Hatayve Adana'da MİT'e ait TIR'ları soruşturmasından önceki gün adliyeye sevk edilen ve hakim mahkeme sorguları yapılan 32 kişi ifadelerinde Paralel kumpası ortaya döktü. Operasyonların uyuşturucu ihbarı ile başladığı ortaya çıktı. Şüpheli Astsubay M.Ö.'nün mahkeme ifadesinde Esenboğa Havalimanı'ndaki bir haber elemanının verdiği bilgiler doğrultusunda soruşturmaya başladıklarını, Astsubay G.M.'nin bazı dinlemeler yaptığını ancak bilgi vermediğini söyledi. Operasyon sırasında yarbay rütbesiyle Adana Jandarma Alay Komutan Yardımcısı olan şüpheli Albay S.Ö. savunmasında, savcının emirleri dışına çıkmadığını söyleyerek, şöyle ifade verdi: "İhbar geldiği sırada alay komutanının bütün planlamaları yaptığını, görevlendirmeleri yaptığını gördüm. Bana da görevlendirmeleri söyledi. Alay komutanına, bu durumu valiye bildirip bildirmediğini sordum. Kendisi de bana 'bildireceğim zamanı ben biliyorum' dedi. Bu olaylardan 1 gün sonra yanına gittiğimde 'Keşke bildirseydiniz de bu olaylar yaşanmasaydı' dedim. Kendisini Adana Başsavcısı'nın aradığını ve bu olayı amirlerinden ya da validen ve diğer devlet görevlilerinden gizlemesi gerektiğini yoksa hakkında işlem yapacağını söylediğini bana söyledi. Ben TIR'ların MİT'e ait olduğunu bilseydim böyle bir emri yerine getirmezdim, böyle bir emri kabul etmezdim."

17 MUVAZZAF ASKER TUTUKLANDI

MİT TIR'larına yapılan operasyonla ilgili önceki gün İstanbul Merkez Komutanlığı'nda savcılık sorguları tamamlanan 32 asker tutuklanma istemiyle İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Dün 17'si "Fethullahçı Terör Örgütü üyesi olmak" ve "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs"ten tutuklandı, 15'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 10'u hakkında yurtdışına çıkış yasağı kondu. 2 asker daha önce savcı tarafından serbest bırakılmıştı.


MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili 32 askerden 17'si tutuklandı. İhaneti en ince ayrıntısına kadar anlatan askerlerden şoke eden gerçekler: Silah ve mühimmat ihbarı yapılmasına rağmen Savcı Takçı, El Kaide tutanağı düzenlememizi istedi.

24 ay boyunca ücretsiz mobil internet...

Selam Tevhid soruşturmasında Adana'da MİT TIR'larının aranmasıyla ilgili gözaltına alınan 34 muvazzaf askerden 17'si tutuklandı. Askerler ifadelerinde; silah ve mühimmat ihbarı yapılmasına rağmen El Kaide bağlantılı terör örgütüne mühimmat tutanağı düzenlenmesi talimatını Savcı Aziz Takçı'nın verdiğini itiraf etti.

HÜKÜMETE DARBE TEŞEBBÜSÜ

2. Sulh Ceza Mahkemesi dün Yarbay Erdal Turna, Binbaşılar Bekir Karataş ve Mehmet Fırat, Yüzbaşı Hakan Gençer, Üsteğmenler Gökhan Bakışkan, Önder Kır, Hüseyin Özmen, İbrahim Aslan, Hakan Kaplan ve Mehmet Çelik, Teğmen İsmail Önder ile Ast. Halil Alp, Gültekin Menge, Halil İ. Köse, Mahmut Özcan, İdris Karaçizmeli ve Sezai Akyüz 'Silahlı terör örgütüne üye olma ve hükümeti yıkmaya teşebbüs etme' suçlarından tutuklanmasına karar verdi. 10 asker hakkında da adli kontrol uygulanarak 15 kişi serbest bırakıldı. n HİLAL YILDIRIM

GÜLTEKİN MENGE JANDARMAYI ARADI

ÖNCEDEN istihbari çalışmalar yaptığını söyleyen Yüzbaşı Hakan Gençer dinlenen isimler arasında MİT mensubu olduğunu bilmediğini iddia etti. Gençer, ihbarı Gültekin Menge'nin yaptığını soruşturmada öğrendiğini söyledi.

TIR'LARI AÇARSANIZ ÇATIŞMAYA GİRERİZ

Serbest kalan Üsteğmen Gökhan Bakışkan: MİT personeli yarım saat süre istedi. TIR'ları sınırdan geçireceklerini söylediler. Biz savcısının talimatı var dedik, onlar üstlerinden talimatlar aldıklarını gerekirse çatışacaklarını söylediler.

Komutana güvenmedim ihbar ettim

Ankara'da uyuşturucuya yönelik teknik takipte TIR'ları öğrendiğini söyleyen Astsubay Gültekin Menge: İhbarda TIR'lardaki malzemelerin uyuşturucu değil kasaların çelik olması nedeniyle silah veya mühimmat olabileceğini düşünerek Adana İl Jandarma Komutanlığı'na ihbar ettim. Ancak komutanıma söylemedim.

Görüntüleri Karataş'a verdim

Operasyona ilişkin görüntüleri çeken asker Mehmet Şirin Aslan 2 hafıza kartını Binbaşı Bekir Karataş'a teslim ettiğini söyledi. Diğer çekimi yapan Astsubay Yasin Yalçınkaya ise hafıza kartını, Önder Kır Üsteğmen'e, onun da Cumhuriyet Savcısı'na teslim ettiğini söyledi.

Terör bağlantılı örgüte mühimmat

Soruşturma kapsamında açığa alınan Üsteğmen Önder Kır: TIR'lar durdurulmadan önce bilgileri Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı'ya bildirdim. İhbar gelince şube müdürümüzün emriyle tekrar savcı beyle görüştüm. Verilen plakaların sorgulamaları yapıldı. Savcı bey El Kaide bağlantılı terör örgütüne silah ve mühimmat sağlama konulu bir arama talebi düzenlememizi istedi" dedi.

Sabah-Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber