Soma faciasında 'hesap' zamanı!

Soma faciasına ilişkin olarak 45 sanığın yargılanacağı dava yarın başlıyor. Sanıklar 'olası kastla ölüme sebebiyet vermek' ve 'bilinçli taksirle ölüme neden olmak' suçlarından yargılanacak...

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Nisan 2015 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Soma faciasında 'hesap' zamanı!

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın ilk duruşması (yarın) pazartesi günü yapılacak. Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında, 301 işçi hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Faciadan yaklaşık 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp, ağır ceza mahkemesi bulunan en yakın yer olarak, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı da fezlekeyi inceleyip, hazırladığı iddianameyi 19 Kasım'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu.

Ağır cezalar isteniyor

İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Kasım'da, 4 eksiklikten iddianameyi iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu defa Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirdi. Savcılık dosyadaki eksikler giderildikten sonra 2 Mart 2015'te iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuksuz 37 sanık için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar değişen hapis cezaları talep edildi. Ancak bu sanıklardan 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.

Mahkemenin belirlediği tarih olan 13 Nisan'da sanıklar ilk kez Akhisar'da görülecek duruşmada hakim karşısına çıkacak.

Geniş güvenlik önlemi

İlk duruşmaların kesintisiz bir hafta süreceği belirtilirken, sanıklardan tutuklu olanlar; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, mahkemenin kararıyla, SEGBİS (Ses ve görüntü bilişim sistemi) ile ifadelerini, halen tutuklu bulundukları Aliağa Şakran cezaevi'nde verecek. Diğer 37 sanığa ise, Akhisar'daki davanın duruşmasına katılmaları için davetiye çıkartıldı. Akhisar'daki yargılama öncesinde, mağdur işçiler, aileler, facianın tanıklarının yanı sıra çok sayıda izleyicinin de geleceğini göz önünde bulunduran polis, geniş güvenlik önlemleri aldı.

CHP'li Özel'den müdahillik talebi

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliam öncesi ve sonrası performansıyla dikkatleri çeken CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yarın başlayacak davaya müdahillik talebinde bulundu. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na başvuran Özel şunları kaydetti:

"Olası kasta dayalı şekilde meydana gelen maden kazasının sorumluluğunu taşıyan pek çok kişi ve kurum yetkilisinin şu anda yargılanmadığı açıktır. Yargılama safahatında müdahilliğime karar verildiği takdirde mahkemenize sunacağım bilgi, belge ve kanıtlar doğrultusunda gerçek sorumluların da ortaya çıkması için çaba sarf edeceğim."

MERİÇ TAFOLAR Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber