'Polis kolejlerindeki zeki çocukları paralel yaptılar'

Şubat'ta 54 polisin gözaltına alındığı 'paralel yapı' operasyonunun iddianamesinde savcı, çarpıcı tespit ve suçlamalarda bulundu.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 12 Nisan 2015 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Polis kolejlerindeki zeki çocukları paralel yaptılar'

Başsavcılığı'nca emniyetteki "paralel yapıya" yönelik usulsüz dinleme iddiasıyla Ankara merkezli yaklaşık 20 ilde eş zamanlı başlatılan operasyonda, 54 kişi hakkında gözaltı kararı alınmıştı. 18 kişinin tutuklu yargılandığı operasyonla ilgili iddianame tamamladı. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, müfettişlerin soruşturmaları kapsamında, Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünce 2009-2013 arasında "usulsüz dinlemeler" yapıldığının belirlendiği aktarıldı. Dinlenen emniyet müdürlerinin müşteki sıfatıyla alınan ifadelerinde, 1980'li yıllarda Polis Koleji'ne girdiklerinde bugünlerde isimleri "Paralel yapılanmasının polis müdürleri" olarak anılan birçok kişinin o dönemlerde kolejlerde sınıf komiseri olduklarına yer verildi.

Yargı, ordu, emniyet...

İddianamede, şu tespitlere yer verildi: "Eğitim-öğretim çağlarında tespit edilerek yetiştirilen zeki çocukların, daha önceden belirlenen, hassasiyet arz eden, emniyet, yargı, silahlı kuvvetler vb. devlet kurumlarına uzun vadeli bir plan, program, strateji dahilinde, sistematik bir şekilde yerleştirildikleri, kritik görevlere gelmelerinin sağlanarak, yetkilerinin artırıldığı ve kadrolaştıkları, ülke genelinde yapılan sınavlarda soruları ele geçirip, kendi mensuplarına vermek suretiyle sınavlarda başarılı olmalarının sağlandığı, farklı bir alternatif/paralel örgütlenmeye giderek, devletin ve milletin menfaatlerini hiçe sayarak, hukuk dışı yollara tevessül etmek suretiyle kendi yapılanmalarının çıkarları doğrultusunda hareket ettikleri, nihayetinde devleti ele geçirmeyi amaçladıkları anlaşılmıştır."

Müdürlere 'örgüt kurma' suçlaması

İddianamede, şüphelilerin, kamuoyunda "paralel yapı" olarak tanımlanan çatı örgütün suç işlemek için oluşturulmuş alt örgütü olarak faaliyet gösterdikleri kaydedilerek, şüphelilerden istihbarattan sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney ile eski İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven'e "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", emniyet mensubu 48 kişiye "suç örgütüne üye olma" suçlamaları yöneltildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber