Öğretmen olamayan Öğretmenler

Haber Giriş : 09 Ağustos 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10 bini kadrolu, 7 bini de sözleşmeli 17 bin öğretmen alımı için başvurular bugün başlıyor. Başvurular, 23 Ağustos'a kadar devam edecek. İlk atama biçimiyle 34 alandan 9 bin 800, açıktan atama ve açıktan ilk atama biçimiyle 18 alandan 150, kurumlar arası ilk atama ve kurumlar arası yeniden atama biçimiyle de 10 alandan 50 olmak üzere toplam 10 bin kadroya atama yapılacak. Ayrıca 23 alandan 7 bin pozisyona da sözleşmeli öğretmen görevlendirilmesi yapılacak.

İntiharın eşiğine geldik

On binlerce öğretmen adayı arkadaşım gibi mağdur durumdayım.Bu ülkede yüz binlerce öğretmen açığı varken sadece 10 bin öğretmen atanıyor. Kadrolu öğretmen alımı dururken, sözleşmeli öğretmenlik denilen uydurma bir teknikle arkadaşlarımız kandırılıyor. Sizi kadroya geçireceğiz, yazın da size maaş vereceğiz diyenler, temmuz geldiğinde birden çark ediyorlar. KPSS denilen belayı kabullenip çalışıyoruz, 100 puan üzerinde 85-90 gibi yüksek puan alıyoruz. Fakat atanamıyoruz.

Yıllardır öğretmene muhtaç köyler dururken, göreve başlamak için can atan yüzbinlerce öğretmen adayı dururken, bu iktidar sadece 10 bin tane kadrolu öğretmen atıyor. İnanın intiharın eşiğine gelmiş yüzlerce öğretmen adayı arkadaşım var. 25-30 yaşında bir insanın annesinin babasının eline bakmasını onların vereceği 10-20 YTL'yi nasıl bir sıkıntıyla, utanarak alabileceğini düşünebiliyor musunuz? Ya evlatlarının mürvetini görmek isteyen anne-babaların nasıl bir hayal kırıklığı içinde olduğunu?

Fen öğretmenleri ne olacak?

Ben 2004 Fen Bilgisi öğretmeni mezunuyum. Bu sene biz Fen Bilgisi öğretmenlerinden sadece 340 kadrolu+300 sözleşmeli (ki sözleşmeli öğretmenlerin sonunun ne olacağı belli değil) olmak üzere toplam 750 kadro tahsis edildi ve bizim bölümümüzden bu sene KPSS sınavına giren öğretmen sayısı ise yaklaşık 11.000 kişi.
Yani bu sınava giren her 100 kişiden sadece 7 kişi kadro kazanabilecek demek. Geriye kalan 93 kişiye eğitimini devletin yaptığı bir ülkede özel sektörde iş imkânı var mı bunu sizin takdirlerinize bırakıyorum.

Ayrıca ben bazı illerin Milli Eğitim müdürlüklerinin resmi internet sayfalarından, illerin okul okul Fen Bilgisi kadro açıklarını buldum. Bunlar bakanlığınızın yayımladığı rakamlar: Sivas 62, Manisa 122, Tekirdağ 57, Erzincan 17, Adıyaman 54, Tunceli 8, Zonguldak 36, Diyarbakır 119, Şırnak 63, Osmaniye 29, Eskişehir 55, İstanbul 720, Denizli 84, Ordu 49.

TOPLAM 1475 (Burada sadece 14 tane il var. Ufak bir orantıyla, yaklaşık Fen Bilgisi açığının ne kadar olduğunu tahmin edebilirsiniz.)

Bu sayılar bu sene içindeki açıklar ve bunlara bu sene emekli olacaklar dahil değil ayrıca fen dersinin haftalık ders saatleri de bu seneden itibaren artırıldı.
Bu kadar açığa karşılık topu topu 750 kişi atıyorlar. Ben kendi adıma bu sınava gerçekten çok iyi çalıştım ve sınavdan da 87.5 gibi iyi bir puan aldım, fakat diğer bölümler bu puanla en iyi yerlere atanıbiliyorken, biz fenciler 90 puanla atanabilir miyiz atanamaz mıyız bunun hesabını yapıyoruz.."

80 aldım, bir işe yaramıyor

"Coğrafya öğretmenliği için 5 yılımızı verdik. Üstelik iyi bir puanla Marmara'yı kazanmıştık. KPSS dediler girdik. 80 aldık ama yine işe yaramıyor. Koskoca Türkiye'de 73 coğrafyacı alıyolar. Ne olacak bizim ve köydeki ailemizin onca emeği?"

Kimsenin yüzüne bakamıyorum

Sosyal bilgiler öğretmeniyim.. 2002 yılında mezun oldum ve tam 4 yıldır atama bekliyorum.. Artık ailemin, arkadaşlarımın, akrabalarımın yüzlerine bakmaya utanıyorum.. Her defasında "Üzeyir, yine mi olmadı?'' dediklerinde ölmek istiyorum. Peki ne yapalım Sayın Güçlü? Hırsızlık mı yapalım? Dağa mı çıkalım? 25-26 yaşından sonra bir insan ne yapar? Hangi mesleği öğrenebilir? Mademki bize iş vermeyeceklerdi o zaman ÖSS'de de eleselerdi..

Ben kazanmış, okumuşum diplomamı almışım şu an sadece verdiğim emeklerimin karşılığını istiyorum. Başka bir şey değil. Puanım birçok bölümü tutarken, ben sosyal bilgileri seçtim, Çünkü çok seviyordum.. Ama ne yazık ki o kadar çok sevdiğim bölümümden beni nefret ettirdiler.. 13 bin tane sosyal bilgiler mezunu arasından sadece 277 kişi almak ne kadar adeletli?

Hani okulöncesi önemliydi?

Gazi Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği mezunuyum. Bu yıl bütün işimi gücümü bırakıp KPSS'ye hazırlandım. Ve çok iyi bir puan aldığı mı düşünürken yine sistemin azizliğine uğradım. Geçen yıl 72 puanla 300'lü sıralarda yer alırken, bu yıl 75 puanla 700'lü sıralarda olabiliyoruz.

Oysa bu yıl bizim bölümden 392 kadrolu, 600 de sözleşmeli öğretmen alınacak. Okul öncesinin zorunlu hale getirileceği söylenirken, usta öğretici dedikleri bu işten bir haber ve eğitimle alakası olmayan deneyimsiz ve bilgisiz kişilere çocuklar emanet edilirken bizler boşta mı gezeceğiz?..

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber