Telekominikasyon Başkanı: İzinsiz dinleme yapılırsa, sistemimizde görebiliriz!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2006 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının ''bir dinleme merkezi olmadığını'' belirterek, başkanlığın emniyet, jandarma ve MİT'e aktarılacak verilerle ilgili hukuka uygunluğun analizini yaptığını, istihbari anlamda herhangi bir faaliyette bulunmadığını söyledi.

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Acarer ve Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, İletişim Başkanlığının faaliyetlerine başlaması dolayısıyla basın toplantısı düzenlediler.

Acarer, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki toplantıda, İletişim Başkanlığının 97 sayılı kanunla kurulduğunu, başkanının Telekomünikasyon Kurumuna bağlı Kurul Üyesi statüsünde olduğunu, kurumun her türlü lojistik desteği sağladığını, bu çerçevede satın alınan binanın ihtiyaçlara göre dizayn edildiğini belirtti.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının 23 Temmuz 2006 tarihinden itibaren göreve başladığını kaydeden Acarer, dinlemelerde GSM operatörleri ve Türk Telekom olmak üzere 4 temel kaynağın bulunduğunu, bu konudaki altyapının tamamlandığını ifade etti.

Kanundaki, iletişim başkanlığının görevleriyle ilgili ''Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespiti, dinlenilmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınmasıyla ilgili faaliyetler Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı üzerinden yürütülür'' hükmüne dikkati çeken Acarer, şöyle devam etti:

''Buradaki ifadelerden şu sonuçları çıkarmak mümkündür: Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bir dinleme merkezi değildir. İhtiyaç duyulan birimler, emniyet, jandarma ve MİT, buralara aktarılacak verilerle ilgili analiz yapar. Bu amaçla da öncelikle mahkeme kararlarını dikkate alır. Bunları inceler ve buna göre dinlemenin yapılmasına onay verir ya da özellikle savcılıktan gelen talepler başta olmak üzere çok acil dinlenilmesi istenilen fakat henüz mahkeme kararı alınmamış konularda dinlemeye izin verebilir. Yine kanunda öngörüldüğü şekilde, mahkeme kararı olmayan dinlemelerde 24 saat içinde hakim kararının alınması şart koşulmuştur. 24 saat içinde bu karar alınmadığı takdirde Başkanlık bu dinlemeyi keser ve yapılan dinlemeyle ilgili verileri de geri ister ve imha eder. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında gerekli koordinenin sağlanması amacıyla MİT, jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğünden temsilciler de görev almaktadırlar.''

'AMAÇ...'

İlgili kurumlarla diyalog içinde faaliyetlerin devam ettiğini, herhangi bir sorun bulunmadığını ifade eden Acarer, ''Amaç özellikle son dönemlerde giderek artan birtakım abartılmış, hatta haksızlık ölçüsüne varmış dinlemeyle ilgili hususların tamamen 97 sayılı kanun çerçevesine oturtulması ve herkesin en azından kafasında bir istifhamın kalmaması konusunda kanunun hükmünün yerine getirilmesidir. Bu konuda da şu ana kadar başarıyla hizmet verilmiştir'' diye konuştu.

Başkanlığın personel ihtiyacının ile gerekli sistemlerin alındığını, ihtiyaç duyulması halinde personel sayısının artırılacağını belirten Acarer, ''Biz burada istihbari anlamda herhangi bir analiz yapmıyoruz. Sadece dinleme talebinin hukuksal mevzuata uygun mu, değil mi onun analizi yapılıyor, kararı veriliyor'' dedi.

'KRİPTOLU ÖRNEĞİ TUTULUYOR'

Tayfun Acarer ve Şimşek, daha sonra soruları yanıtladılar.

Acarer, başkanlıkta görevlendirilen personelin niteliklerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, görevlendirilen personelin şu anda yeterli göründüğünü, personelin başta ilgili kurumlardan olmak üzere uzmanlık alanlarına göre temin edildiğini söyledi.

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Şimşek de geçmişte yapılan dinlemelerle ilgili herhangi bir işlem yapıp yapmayacakları yönündeki soruyu yanıtlarken, 97 sayılı yasaya göre MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğünün istihbari faaliyetlerine ilişkin dinlemelerin yanı sıra adli dinlemelerin bulunduğunu, yasa gereği istihbari işlerle ilgili her türlü kayıt ve işlemlerin ilgili kurumlarda yapıldığını, adli dinlemelerin kayıtlarının ise yargılama sonuna kadar kriptolu bir örneğinin başkanlıkta tutulduğunu söyledi. Şimşek, 23 Temmuzda faaliyete başladıklarını, öncesine ait herhangi bir belge, bilgi ve dosyanın ellerinde bulunmadığını kaydetti.

Geçmişte bir bakanın telefonlarının dinlendiği ifade edilerek, ''Kabineden bir üyenin dinlenmesinin gündeme gelmesi halinde bu dinlenmeyle ilgili prosedür büyük bir gizlilik içinde yürütülebilir mi'' diye sorulması üzerine Şimşek, şunları söyledi:

''Mahkeme kararlarında belirtilen telefon numaralarının kimlere ait olduğunu biz bilmiyoruz. Eğer bir bakan ya da milletvekilinin dinlenmesi söz konusuysa zaten hakim kararıyla bundan bahsedilmekte, bunun sorumluluğu o dinlemeyi ve işlemleri yapan ilgili kurumdadır. Bu konuda bizim sorumluluğumuz bulunmadığı gibi onu engelleyecek ya da kolaylaştıracak herhangi bir işlem yapmamız mümkün değildir. Bizim bakmamız gereken konu, hakim kararı ve yazılı taleplerdir. Gereken gizlilik sağlanıyor, bu konuda herhangi bir tereddüt yok.'' Şimşek, satın alınan sistemlerini deşifre etmek istemediklerini, kurumların eskiden beri kullandığı sistemlere benzer sistemler kullandıklarını, başkanlığın dinleme yapmadığını, sadece dinlenilecek numaraları operatörler üzerinde tanımladıklarını belirtti.

'KİŞİSEL TALEPLERİ KARŞILAYAMAYIZ'

Fethi Şimşek, bir başka soru üzerine, dinlemenin yasal süresi bittiğinde sistemin otomatik olarak kapandığını ifade etti.

''Örneğin Genelkurmay Başkanı, 'beni kim dinlemiş bakar mısınız' derse, bu mümkün mü'' diye sorulması üzerine Şimşek, kişisel bir talebi karşılamalarının mümkün olmadığını ifade etti.

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Şimşek, ''Size rağmen dinleme yapılabilir mi'' şeklindeki soruyu yanıtlarken, ''Bize rağmen dinleme yapılmasını biz sistemlerimizde şu andaki teknik durumumuz itibariyle görebiliriz. Bize rağmen yapılan dinlemeyi tespit edersek bunu sistemlerimizde göreceğiz ve bununla ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunacağız'' dedi.

AĞIR SİLAHLARLA BİNA KORUMASI

Binadaki güvenlik önlemleriyle ilgili bir başka soru üzerine Şimşek, bina korumasında ağır silahlı güvenlik görevlilerinin görevlendirildiğini, bu kişilerde izinle kullanılan silahların bulunduğunu, ayrıca hassas bölge ilan edilerek 24 saat görev yapmak üzere binada polisin görevlendirildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber