Hükümetten TRT bombası

Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, büyük tartışma yaratması beklenen bir adım atmaya hazırlanıyor. RTÜK Kanunu'nda değişiklikler öngören 47 maddelik taslağın yasalaşması halinde, özerk bir yapısı bulunan TRT'de, yayın denetimi ve üst düzey yöneticilerin atanması, görevden alınması ve tayini RTÜK tarafından yapılacak. Başbakanlığın talimatıyla 3984 sayılı RTÜK Kanunu'nda değişiklik öngören yasa taslağı hazırlanmaya başlandı. Şimdiden CHP'nin şiddetli tepkisini çeken taslaktaki en önemli madde ise, bugüne kadar yayınları RTÜK denetimi dışında kalan TRT'nin de artık yayıncılık açısından RTÜK'e bağlanacak olması. Bugüne kadar özel yayın kuruluşları gibi programlarından ötürü ceza almayan kurum, artık bu ayrıcalığından mahkum kalacak.Taslakla birlikte RTÜK'ün denetimi de Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan Sayıştay'a kaydırılıyor.

TRT'YE DE CEZA GELİYOR

TRT'nin özerkliğini yitirmesini sağlayacak madde, RTÜK yasasının, 'Bu Kanunun amacı, radyo ve televizyon yayınlarının düzenlenmesine ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esas ve usulleri belirlemektir' ibaresinin girişine bir cümle ilave edilmesiyle meydana çıktı. Cümlenin başına getirilen 'Bu kanunun amacı, kamu ve özel radyo ve televizyonları...' cümlesiyle değiştirilerek TRT de kurumun denetimi altına sokuldu.

MUHAFAZAKARLIĞA ÖDÜL

Taslaktaki en çarpıcı maddelerden biri de, 'Aile yapısını koruyan ve toplumu şiddetten sakındıran programlara' RTÜK tarafından finans desteği sağlanması oldu. Bu maddenin yasalaşması halinde, bu tür programların finansmanını RTÜK 'doğrudan ya da dolaylı' şekilde teşvik edebilecek. Yine yeni yasayla birlikte adı cezalarla anılan RTÜK artık ödül de dağıtacak. RTÜK Ödül Yönetmeliği'ne göre, toplum değerlerini koruyan programlara yılda birkez RTÜK tarafından 'ödül' verilecek ve programlar kamuoyuna açıklanacak. Şu anda gönüllülük esasına göre kullanılan akıllı işaretler zorunlu hale getirilecek ve yerel yayıncılığa da frekans desteği sağlanacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber