İçişleri Bakanlığından, geçici işçilere ilişkin Genelge

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

Sayı : B050MAH0740001/7432 07.08.2006

Konu : Geçici İşçi

GENELGE NO: 2006/65

??????...VALİLİĞİNE

İl Mahalli İdareler Müdürlüğü

22 Nisan 2006 tarihli ve 26147 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar'ın uygulanmasında karşılaşılan tereddütleri gidermek amacıyla, aşağıdaki hususların açıklanması uygun görülmüştür.

1. Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar'ın 20 inci maddesine göre belediyelerde kullanılacak geçici iş pozisyonları toplamı, memur norm kadro standardı toplamının yüzde kırkını geçmemek üzere adam/ay sayısına göre meclis tarafından yıllık olarak belirlenecek ve (E) grubu belediye bağlı kuruluşlarında geçici işçi istihdam edilmeyecektir. Belediye meclisleri tarafından adam/ay sayısının tespitinde, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslarda tespit olunan memur norm kadro sayısının yüzde kırkının kaç adet kadroya tekabül ettiği dikkate alınacak ve bu şekilde hesaplanacak kadro sayısının on iki ile çarpımını geçmeyecek şekilde adam/ay tespiti yapılacaktır. Örneğin, memur norm kadro toplam sayısı 40 adet olan bir belediyede, 40 adet kadronun yüzde kırkının 16 adet kadroya tekabül ettiği dikkate alındığında, bu belediyede bir yılın tamamında toplam 192 (16X12=192) adam/ay'dan daha fazla geçici işçi çalıştırılmayacak ve 192 adam/ay üzerinden kaç kişinin çalıştırılacağı ise geçici işçilerin bir yıl içinde kaç ay süreyle çalıştırılacağına göre belirlenecektir.

2. 4857 sayılı İş Kanununun belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi başlıklı 11 inci maddesi hükümlerine göre, iş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı durumlarda sözleşmenin belirsiz süreli sözleşme sayılacağı; belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması ya da belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesinin ise belirli süreli iş sözleşmesi olduğu ve belirli süreli iş sözleşmesinin, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla ve üst üste (zincirleme) yapılamayacağı, aksi halde iş sözleşmesi, başlangıçtan itibaren belirsiz süreli olarak kabul edilecektir.

3. Belediyelerde geçici iş pozisyonunda çalışanlardan, sözleşmeleri birden fazla ve üst üste (zincirleme) yapılanlar, belirsiz süreli iş sözleşmesi hükümlerine tabi olduğundan bu kişilerin pozisyonları kişiye bağlı olarak dondurulacaktır. İlk defa 2006 Mali Yılında geçici işçi olarak işe başlatılan ve kendileriyle 31.12.2006 tarihini geçmeyecek şekilde iş sözleşmesi yapılmış olanlardan, bu Genelgenin yayımı tarihinden önce aynı kişiyle birden fazla belirli süreli iş sözleşmesi yapılmak suretiyle iş sözleşmeleri belirsiz süreli iş sözleşmesi haline dönüşmeyenlerin sözleşme süresinin sonunda iş akitleri feshedilecektir. Bu şekilde görevi son erenler, 4857 sayılı İş Kanunu ile 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesi gereğince kıdem tazminatı ve ihbar tazminatına hak kazanamayacaklarından, kendilerine söz konusu tazminatlar ödenmeyecektir.

4. Belirsiz süreli iş sözleşmesi sebebiyle dondurulan geçici iş pozisyonlarından herhangi bir sebeple boşalanların, Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslarda belirtilen yüzde kırk oranına ininceye kadar, (E) grubu belediye bağlı kuruluşlarında ise geçici işçi istihdamı öngörülmediğinden, iş sözleşmesi sona eren geçici işçilerin yerine, mahkeme kararları gereği görevlerine geri başlatılması gerekenler ile iş sözleşmeleri askıda olup işe başlatılması gereken geçici işçilerin dışında, kesinlikle yeni geçici işçi işe alınmayıp kadroları iptal edilecektir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Abdülkadir AKSU

İçişleri Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber