Açık lisede türban disiplin suçu olacak

Haber Giriş : 12 Ağustos 2006 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim'in Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'ndeki 'başı açık' ifadesini, 'rahatlıkla tanınmasını sağlayacak' diye değiştirmesine Danıştay geçit vermedi. Danıştay kararına göre, türban takmak 'disiplin suçu' sayılacak.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın, açık liselerde türban yasağını delme girişimi, Danıştay'dan döndü. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bakanlığın Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nin bazı maddelerini, 'hukuka ve mevzuata aykırı' bularak, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

MEB, yönetmelikte yaptığı değişiklik ile sınavlara girme şartı bölümünde, 'başı açık' ifadesi yerine, 'rahatlıkla tanınmasını sağlayacak şekilde' ifadesine yer vermiş ve kılık kıyafet kurallarına uymamayı disiplin suçu olmaktan da çıkartmıştı. Bu düzenleme, kamuoyunda, 'Açık öğretim kurumlarında türban yasağı deliniyor' şeklinde yansımış, ancak bakanlık bu iddiaları reddetmişti.

DAVA AÇILDI

Yönetmelik değişikliği Danıştay'a götürülmüştü. Danıştay 8. Dairesi, söz konusu yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesini durdurmuş, bazı maddeler için karar verilmesine yer olmadığını belirtmiş, bazı maddeler hakkında yürütmenin durdurulması istemini ise reddetmişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, tartışmaya son noktayı koydu ve yönetmeliğin 45. maddesi ve 46. maddesinin 1'inci cümlesinin yürütmesinin durdurulmasına oyçokluğuyla karar verdi.

BAŞI AÇIK OLMALI

Kurul, gerekçede, "Dava konusu yönetmeliğin 45. maddesindeki düzenlemede, özellikle kız öğrenciler için, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmeliğin 12. maddesinde öngörülen şekliyle 'başı açık' ibaresinin yer alması gerektiği, 'rahatlıkla, tanınmasını sağlayacak şekilde' ibaresinin bu anlamı içermediği dikkate alındığında, dava konusu düzenlemede bu yönüyle de hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır" dedi.

DİSİPLİN SUÇU OLMALI

Kurul, sınavlarda kılık kıyafet kurallarına uymama eyleminin disiplin suçu sayılması gerektiğini de vurguladı. Orta Öğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'nde, bu hükmün bulunduğu ve eylemlere uygulanacak disiplin cezalarının düzenlendiği anımsatıldı. Gerekçede, "En azından sınavlarda ve yüz yüze eğitim verilmesi sırasında, uyulması zorunlu disiplin kurallarının ve bu kuralların ihlali halinde uygulanabilecek disiplin yaptırımlarının ayrıca düzenlenmesi gerekirken, salt Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesiyle yetinildiği anlaşıldığından, yönetmeliğin dava konusu 46. maddesinin birinci cümlesi de hukuka uygun bulunmamaktadır" denildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber