Bakan Çelik: Her ile bir üniversite kurmak istiyoruz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2006 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ilk etapta 10 ile daha üniversite kurmak istediklerini belirterek, "Üniversite kurarken fizik mekan, yurt potansiyeli, fakülte, yüksek okul ve öğretim görevlisi sayısı itibarıyla hangi il öndeyse ona öncelik tanıyacağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve eşi Sema Çelik, Batman'a gelirken geçirdiği kaza sonucu kendisi, eşi ve çocukları yaralanan ve ağabeyini kaybeden Van Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız'a geçmiş olsun ve başsağlığı ziyareti için Batman'a geldi. Uçakla Batman'a gelen Bakan Çelik, Özel Şifa Hastanesi'nde tedavi gören Van Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız, eşi Remziye Berin Yıldız ve kızı Esmanur Yıldız'ı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Bakan Çelik ve eşi, daha sonra aynı kazada hayatını kaybeden Müdür Yahya Yıldız'ın ağabeyi Bahattin Yıldız'ın Kozluk İlçesi Yedibölük Köyü'nde yapılan taziyesine gitti. Yedibölük Köyü'ndeki taziye evinde Fatiha okuyan ve üzgün olduğunu ifade eden Bakan Çelik, Batman Milli Eğitim Müdürü Şinasi Soyer'den tamirat gerektiren okulların bir an önce tamir edilmesini istedi.

Taziye sonrası Batman'a gelen ve Milletvekili M. Nezir Nasıroğlu'nun evinde akşam yemeği yiyen Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, 10 ile daha üniversite kurulması için çalışma başlattıklarını söyledi. Türkiye'de 150 üniversite olması gerektiğini dile getiren Bakan Çelik, bu hedeflerine aşama aşama ulaşmak istediklerini ifade etti. Türkiye'de 40 ilde 73 tane üniversite bulunduğunu kaydeden Bakan Çelik, "Her yıl 1.5-2 milyon öğrenci üniversite kapılarına yığılıyor. Bunların yüzde 10'u lisans programına giriyor. 73 milyon nüfusu ve bu nüfusun çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu ülkemizde 150 üniversite olmalı. Ama takdir edersiniz ki, tabelayla, 4 duvar dikerek üniversite olmaz. Üniversitelerin üniversite olması için fiziki mekanların, öğretim görevlisi kadrolarının, öğrencilerin ve donanım dokümantasyonların olması lazım. Bu 4 faktör olduğunda üniversite olur" dedi.

15 üniversite kurduklarını ve bununla ilgili kanun çıkardıklarını açıklayan Bakan Çelik, "Ancak henüz rektör ataması yapılmadı. Bu da Anayasa Mahkemesi'ndeki süreçten dolayı gecikti. O da sonuçlandı. Gereği yapılacak" şeklinde konuştu.Türkiye'nin her vilayetine bir üniversite kurma hayallerinin bulunduğunu dile getiren Bakan Çelik, "Biz iktidara geldiğimizde 40 ilimizde üniversite vardı, 41 ilimizde yoktu. 15 tane üniversite kurduk. Üniversitesiz kalan il sayımız 26. 10 tane daha kurarsak, 16 ilimiz kalacak. İnşallah, bir sonraki iktidar döneminde de bu 16 ilimize de üniversite kurarız" dedi.

Meclis'e üniversite kanunu sevk ederken fiziki mekan, yurt potansiyeli, mevcut fakülte ve yüksek okullarla öğretim görevlisi kadrolarını göz önüne aldıklarını kaydeden Bakan Hüseyin Çelik, bu şartlar itibarıyla önde olan illere üniversite kuracaklarını söyledi. Bakan Çelik, "Şimdi siz diyeceksiniz ki, biz doğu illeriyiz. Biz diğer illerle nasıl yarışacağız? Üniversite kurulmayan illerin yüzde 90'ı doğu ve güneydoğu illeridir. Batman'da yok, Şırnak'ta yok, Mardin'de yok, Siirt'te yok, Ağrı'da yok, Iğdır'da yok. Üniversite bulunmayan illerin şartları birbirine çok yakın" şeklinde konuştu.

Başbakan'ın talimatı ve hükümetin tavrının bölgeler arası gelişmişlik farklarını ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, şöyle dedi:

"Biz geri kalmış olan Güneydoğu, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin Batı Anadolu ve Akdeniz bölgeleri seviyelerine ulaşması için yıllardır pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Niye yapıyoruz? Bu bölgeler arasındaki mesafe çok derindir. Bu mesafeyi kapatmak lazım. Türkiye, sosyoekonomik göstergeleri itibarıyla eğitim ve sağlık gibi devlet tarafından götürülen hizmetler açısından eğer doğu ile batı arasında yahut İç Anadolu, Güneydoğu ile Ege, Akdeniz, Marmara arasındaki farkı asgariye indirmezse ileriye gidemeyiz. Bölgeler arası farklılık, dünyanın birçok yerinde var. Türkiye, böyle bir gerçekle karşı karşıyadır. Şehirdeki vatandaşla köydeki vatandaşların asgari medeni nimetlerden yararlanmalarını sağlamak için kolları sıvamış bir hükümetiz."

Başlatılan KÖYDES projesinin Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu savunan Bakan Çelik, bir iddialarının olduğunu, bunun da 2006-2007 yıllarında susuz ve yolsuz köy bırakmamak olduğunu ifade etti. Bakan Çelik, "Su, sadece insani bir ihtiyaç değil, aynı zamanda biyolojik bir ihtiyaçtır. Yılanın, kertenkelenin bile suya ihtiyacı var. Eğer 2006 yılında susuz köylerden bahsediyorsak, bu ülke olarak ayıbımızdır" dedi.

Bakan Çelik ve eşi Sema Çelik, akşam saatlerinde uçakla Batman'dan Ankara'ya hareket etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber