Savcılar casusluk faaliyetinden tutuklandı

MİT TIR'larının durdurulması kumpasına karışan 4 savcı ve bir albay, önceki gece tutuklandı. Suçlama: Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve gizli devlet bilgilerini temin ve ifşa etmek, yani casusluk

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Mayıs 2015 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savcılar casusluk faaliyetinden tutuklandı

NESLİHAN ÖZBOZKURT NAZAN ERDEM

Adana ve Hatay'da MİT TIR'larının durdurulması soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı ile 3 eski özel yetkili savcı ve eski Adana İl Jandarma Komutanı, 14 saat süren duruşmanın ardından önceki gece sabaha karşı tutuklandı. Adana ve Hatay'da durdurulan MİT TIR'larıyla ilgili soruşturma kapsamında haklarında verilen tutuklama kararı uyarınca gözaltına alınan dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ve Özel Yetkili Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Özcan Şişman ve Aziz Takçı ile Adana eski İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay'ın Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki sorguları yaklaşık 14 saat sürdü. 3 kez reddi hakim talebinde bulunan savcılar ve albayın bu talepleri reddedildi.

ALBAY ASKERİ HASTANEYE...

Mahkeme daha sonra sanıkları, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "Devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek" suçlarından tutukladı. Kararın açıklanmasının ardından salondan çıkarılan zanlılardan Albay Özkan Çokay, Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından otoparkından çıkartılarak Adana'daki askeri cezaevine götürüldü. Dört savcı ise yaşanan kısa bir gerginliğin ardından polisler tarafından ön kapıdan çıkartılarak minibüslerle Adana Kürkçüler Cezaevi'ne götürüldü.

HATAY'DA ŞİŞMAN BAŞROLDEYDİ

1 Ocak 2014'teki ilk olay için, MİT görevlilerini uyuşturucu kaçakçısı olarak gösterip, aylar öncesinden Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden dinleme kararı alan Paralel örgüt üyeleri, Türkmenlere yardım götürmek için Ankara'dan yola çıkan TIR'ları adım adım takip etti. Hatay'ın Kırıkhan ilçesine ulaşan TIR'lar, ihbar olduğu gerekçesiyle, Adana'da özel yetkili savcı olarak görev yapan Osman Şişman'ın talimatıyla, Kırıkhan Cumhuriyet Savcısı tarafından, jandarmayla birlikte durduruldu. Valilik, TIR'ların aranmaması yönünde yazı göndermesine rağmen, savcı bu yazıyı dikkate almadı. MİT görevlileri, TIR'larda yardım malzemesi olduğunu bildirerek arama yaptırmayınca, nöbetçi olmamasına rağmen korumalarıyla Kırıkhan'a gelen Osman Şişman, TIR'ları aratmak istedi. Ancak MİT görevlileri direndi. Bunun üzerine Şişman, talimatına rağmen arama yapılmadığına dair tutanak tuttu.

EMNİYET'TEN GİZLEYİN

19 Ocak'taki ikinci olayda da MİT görevlilerinin telefonları, uydurma suçlarla başka numaraların aralarına serpiştirilerek dinlendi. TIR'ları Ankara'dan itibaren takip eden Astsubay Gültekin Menge, isimsiz ihbarda bulundu. Dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, alay komutanını arayarak operasyonun validen gizlenmesini istedi. Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay da, Pozantı Jandarma Komutanlığı'na TIR'ların durdurulması ve Emniyet'e kesinlikle haber verilmemesini söyledi. TIR'lar 10 saatlik takibin ardından Aziz Takçı'nın yönettiği operasyonla Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Sirkeli gişelerinde durduruldu. Operasyon, Adana'da düzenlenen ve 142 büyükelçi ve davetlinin katıldığı 6. Büyükelçiler Konferansı'nın, Dışişleri Bakanı'nın kapanış konuşmasını yapacağı son gününe denk getirildi. Böylece büyükelçilerin gözü önünde Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin El Kaide'ye yardım ediyor izlenimi yaratılıp, olay Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ve Lahey Adalet Divanı'na taşınmaya çalışılacaktı. 2 operasyon da dönemin Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca'nın bilgisi dahilinde yapıldı. Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürlüğü'nün santraline dinleme cihazı yerleştirilmesi iddiasına ilişkin 5 ilde düzenlenen "Paralel Yapı" operasyonunda gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 10 şüpheliden 3'ü tutuklandı.

CASUSLUKTAN MÜEBBET İSTENİYOR

Hatay'daki TIR'ları durduran 19 askeri personel ile Adana'daki TIR'ları durduran 13 askeri personel, Adana'da açılan davada, "Devletin gizli bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama" suçundan da müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Aynı askerler hakkında İstanbul'da yürütülen sözde 'Kudüs Ordusu Terör Örgütü' adlı soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma da sürüyor. Soruşturma kapsamında 17 askeri personel tutuklanmıştı.

PARALEL'İN ETEK ALTI OPERASYONUNA İKİ TUTUKLAMA

İzmir'de 2012 yılında üniversiteli genç bir kızın etek altı görüntülerini çeken dershane öğretmeni F.Ç.'nin bilgisayarındaki suç delillerini sahte tutanakla yok ederek serbest kalmasını sağladıkları iddia edilen dönemin Asayiş Şube Müdürü Ö.D. ile 5 polis gözaltına alındı. Haklarında yakalama kararı bulunan 2 polis de teslim oldu. 'Delilleri karartmak, görevi kötüye kullanmak, suçluyu kayırmak' suçlamalarıyla dün adliyeye sevk edilen 9 kişiden F.Ç ile polis A.K., tutuklandı. Polislerin Paralel Yapı'ya mensup oldukları öne sürüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber