AYM, dinlenen gazetecilere tazminat ödenmesine hükmetti

Anayasa Mahkemesi, 2937 sayılı Kanun'a göre MİT'in talebiyle "Çaşif", "Elizabeth", "Arashi", "Hossain Seyfullah", "Vahan" gibi kod isimlerle gazeteciler Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Markar Esayan ve Mehmet Baransu'nun telefonlarının dinlemeyeceğine karar verdi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Mayıs 2015 22:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM, dinlenen gazetecilere tazminat ödenmesine hükmetti

Anayasa'nın 22. maddesindeki haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi, ihlalin giderilmesi için her bir gazeteciye ayrı ayrı 3 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Resmi Gazete'de yayınlanan kararda, MİT İstanbul Bölge Başkanlığı'nın talebiyle İstanbul 9, 11 ve 14. Ağır Ceza Mahkemelerinin değişik tarihlerde verdiği kararlarla, eski Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'ın "Çaşif", eski Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar'ın "Elizabeth" ve "Arashi", eski Taraf gazetesi yazarı Markar Esayan'ın "Hossain Seyfullah" ve "Vahan"

kod isimleriyle dinlendiği, halen Taraf'ta çalışan gazete yazar Mehmet Baransu'nun da "Malik Hussein Feyda" kod isimli kişi tarafından casusluk faaliyetlerinde kullanıldığı gerekçesiyle dinlendiği belirtildi. Kararda, telefonları usulsüz bir şekilde kod isimlerle dinlenen Altan, Çongar, Esayan ve Baransu'nun suç duyurusunda bulundukları MİT mensupları hakkında MİT Teftiş Kurulu'nun raporu doğrultusunda Başbakanlığın soruşturma izni vermemesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da takipsizlik kararı verdiği ve bu kararın kesinleştiği kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi'ne başvuru

Kararda, Altan, Çongar, Esayan ve Baransu'nun, MİT bölge başkanlığı görevlileri tarafından mahkemelerin yanıltılarak sahte isimlerle dinleme kararı verilmesinin sağlandığı, bu şekilde TCK'daki özel hayatın gizliliği ve haberleşme özgürlüğü suçlarının işlendiği, ayrıca gazeteci olmaları ve telefonlarını iş yaşamlarında kullanmaları nedeniyle dinleme faaliyeti sonucunda haber kaynaklarının deşifre olduğu, bu şekilde 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 12. maddesindeki gazetecilerin haber kaynaklarını açıklamaya zorlanamayacaklarına ilişkin kuralın çiğnenerek Anayasa'nın 26. maddesinde düzenlenen düşenceyi açıklama ve yayma özgürlüklerinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurdukları hatırlatıldı.

Kod isimle dinleme cezası

Kararda, başvurucu gazetecilerin, telefonlarının dinlenmesi yoluyla haber kaynaklarının deşifre edildiği yönündeki şikayetlerini ispatlar mahiyette bilgi sunmadıkları, bu şikayetlerinin soyut kalmasından dolayı kabul edilebilir bulunmadığı belirtildi. Kararda, MİT kanununa göre telefon dinleme kararlarında tedbir uygulanacak kişinin kimliğinin belirtilmesinin kanunen zorunlu olduğu belirtilerek, "Somut olayda ise, başvurucular hakkında uygulanan dinleme tedbirlerine dayanak teşkil eden talep yazıları ve mahkeme kararlarında, başvurucuların kimlik bilgileri yerine birtakım kod isimleri yer verildiği görülmekte olup, bu hususun 2937 sayılı Kanun'un 6.maddesinin dördüncü fıkrasına aykırı olduğu, dolayısıyla başvurucuların haberleşmelerinin gizliliğine yönelik müdahalenin kanuni olmadığı açıktır. Açıklanan nedenlerle başvurucuların, Anayasa'nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir" denildi.

Kararda, başvurucuların haberleşme özgürlüklerinin ihlal edilmesi nedeniyle her birine takdiren 3.500 lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber