İşkence davasında polisle mağdura aynı ceza verildi

İzmir polis merkezinde Fevziye Cengiz'i döven polislerle mağdura mahkeme aynı cezayı verdi. Mahkeme olayı basit yaralama olarak değerlendirdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Mayıs 2015 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşkence davasında polisle  mağdura aynı ceza verildi

KEMAL GÖKTAŞ

Mahkeme, İzmir Karabağlar'daki polis merkezinde Fevziye Cengiz isimli kadını döven polislerle mağdur kadına aynı cezayı verdi.

Karabağlar'daki müzikhollere yönelik 17 Temmuz 2011'de yapılan denetimde, kimliği olmadığı gerekçesiyle eşinin yanından alınarak polis merkezine götürülen Cengiz'in dayak yediğine ilişkin güvenlik kamerasının kaydettiği görüntüler ortaya çıkarılmıştı. Cengiz, savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmuş, polisler de mukavemette bulunduğunu öne sürerek, kendisinden şikayetçi olmuştu. Polisler hakkında önce basit yaralama suçundan dava açılmış ancak daha sonra polis bilirkişilerin görüntülerin çözümün yaparken feci dayak görüntülerini gizlediği anlaşılınca dava işkence davasına dönüşmüştü.

16 yıl istenmişti

Savcılık mağdur Fevziye Cengiz'e de "hakaret ve polise direnme" suçlarından 16.5 yıla varan cezalar istemişti. İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasında mağdur Fevziye Cengiz ile sanık polisler Beyit Sezgen, Hakan Yörük, Tekin Doğan ile avukatlar katıldı.

Mahkeme heyeti, polis merkezi güvenlik kamerasının görüntülerini duruşma salonundaki bilgisayardan bir kez daha izledi.

24 eşit taksitte

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, Fevziye Cengiz'i, "polise hakaret ettiği" iddiasıyla 442 gün hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme bu cezayı günlüğü 20 TL'den 8 bin 840 TL adli para cezasına çevirdi ve para cezasının 24 eşit taksitte ödenmesine karar verdi. Mahkeme, işkence suçundan yargılanan polisler Beyit Sezgen ve Hakan Yörük'ün Cengiz'i feci şekilde dövmelerini işkence değil "basit yaralama" kapsamında gördü.

Kadın hakimden karara şerh

Sanıklara verilen cezadan iyi hal indirimi yapan mahkeme sonuç olarak iki polisi 1 yıl 3'er ay hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme bu cezaları ertelemedi. Polisler, infaz hakiminin hızına bağlı olarak en fazla 1 gün cezaevinde kalabilecekler. Mahkeme heyetindeki kadın üye hakim Aysun Mutlu, polislere işkence suçundan ceza verilmesi gerektiğini belirterek karara şerh koydu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber