161 bin tavuğa 'kuş gribi'nden itlaf!

Türk kanatlı et sektörünün korkulu rüyası kuş gribi, Balıkesir ve Kastamonu'nun ardından Gebze'ye de sıçradı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Mayıs 2015 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
161 bin tavuğa 'kuş gribi'nden itlaf!

Göçmen kuşların rotası üzerinde görülen kuş gribi Avrupa'dan sonra Türkiye'yi de tehdit ediyor.

Son vakaların görüldüğü Kocaeli'nin Gebze ilçesi Kaymakamı Mehmet Arslan, "Tedbir amaçlı olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü hayvan sağlığı birimlerince itlaf ve karantina çalışmalarının süratle yürütüldüğü Mollafenari ve civarı mahallelerde şimdiye kadar 2103 kanatlı hayvan itlaf edilerek karantina tedbirleri uygulanmaktadır" dedi.

Bu arada Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, 3 Mayıs'ta karantinaya alınan bölgenin 10 kilometre uzağındaki Erdek'in Hamamlı Mahallesi'nde, yumurta üretimi yapılan 3 kümeste, kuş gribi şüphesiyle 161 bin tavuğun önlem amaclı itlaf edildiği bildirildi.

'Moralimiz yüksek'

Bu arada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Tarım Bakanlığı, kuş gribi nedeniyle Türkiye'den yapılan tavuk ithalatını durdurdu. Bunun üzerine başta Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere yetkililer konuyla ilgili görüşme halinde.

Kısa süreli durdurulan ihracatın beyaz etçiyi vurmadığına dikkat çeken Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, "Kısa süreli durumlar bizi etkilemez. Önemli olan uzamaması. Bunun için de Tarım Bakanımız, Ekonomi Bakanımız ve hatta Başbakanımız'ın da görüşmeler yaptıklarını biliyorum" dedi.

Beyaz et ihracatının yarısından fazlasının yapıldığı Irak'ın önemli bir merkez olduğunu belirten Koca, "Ülkeler böyle durumların ardından masa başında önce yasaklama kararı alır sonra bilgilendirmeler ışığında her şey yoluna girer. O yüzden moralimizi yüksek tutuyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber