Depremdeki ilk 3 saniyedeki doğru karar hayat kurtarır

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 7. yıldönümünde düzenlediği "deprem" panelinde konuşan Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, depremde insanların donup kaldıklarını veya panik halde kaçtıklarını belirterek, depremde ilk 3 saniyedeki doğru kararın hayat kurtardığını söyledi.

Tayyare Kültür Merkezi'nde belediye çalışanlarının katıldığı panelde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, Türk milletinin afetlerde önceden zarar azaltma ve hazırlık konusunda hiçbir çalışma yapmadığına dikkat çekerek, "Afet ortaya çıksın hallederiz mantığıyla hareket ediyoruz. Evi sağlam yapmazsak, içerideki eşyaları sabitlemezsek, Marmara'daki fay hattı bizim için risk olur. Ancak sağlam binada tedbirli davranırsak, fay hattı tehlike haline dönüşür. Depremden sonraki 72 saat altın saattir. Bu süre içerisinde devlet yoktur. Kendi başınızın çaresine bakmak zorundasınız. Bunun ilk 3 saati çok büyük önem taşır. İlk yardımı, kanamayı durdurmayı bilmiyorsanız, küçük bir yangını söndüremiyorsanız hayati tehlike altındasınızdır. Bugün tahsilli insanlarda dahil, kimin evinde acil yardım çantası, yangın söndürme tüpü var? Duman dedektörü bile bulunmuyor. Kendi imkanlarınızla hayatta kalmayı bilmek çok önemlidir. İstanbul'da deprem olduğunda 13 milyon insanı kim kurtaracak? Marmara Depremi'nde 72 saat sonra arama kurtarma ekipleri gerçek müdahaleyi yapabildi ve 600 kişi çıkarttılar. İlk 72 saatte devlet yoktur, bunu unutmayın. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Bu sebeple bugünden itibaren evinizdeki eşyaları sabitleyin, çök kapan tutun tatbikatları yapın. Deprem anında doğru karar verme yeteneğini geliştirin" diye konuştu.

Japonya'da özel sarsıntı veren araçlarla halkın eğitildiğini söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, "Japonya'da 3 boyutlu ve simülasyonlu filmlerle tatbikatlar yapılıyor. Deprem başladığında ilk 3 saniyede binadan çıkmak, yukarı kaçmak çare değildir. Camların patlayacağını, dolapların devrileceğini bilerek, sağlam bir eşyanın altına çöküp, bir elle yüzü kapatarak kapanıp, bir elle sağlam bir yere tutunmak hayatı kurtarır" dedi.

Kocaeli İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan ise, kamuda çalışan her personelin afet anında bir görev tanımı olduğunu ifade ederek, "Ancak memurlar asli görevlerinin yanında afet anında hayati önem kazanan ikinci görevleriyle alakalı hiçbir çalışma ve eğitim almıyorlar. Türkiye'de Marmara Depremi'nden ders çıkartıldı. Güzel gelişmeler oldu. Afet Koordinasyon Merkezleri kuruldu. Ancak bu merkezler afet anında açılıyorlar. Bu merkezler 24 saat açık tutulmalıdırlar. Bu merkezlerin içinde önleme, hazırlık, afet müdahale ve iyileştirme olmak üzere 4 ana bölüm kurulmalıdır. Birinci işleri bu olmalıdır. Şehrin tüm dinamiklerini içine alan bir AKOM olmalıdır. Bilim ve teknolojinin tüm imkanlarını kullanmalıdır. Valilik ve belediye idarede ortak olmalıdır. Komşu iller ve Ankara ile koordine her an sağlanmalıdır. Marmara Depremi'ne hazırlıksız yakalandık, çok acılar çektik. Dünya yardımı geldi. İyileştirmede güzel çalıştık. Yaraları Türk milleti ve devleti iyi yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ferdi olarak teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Bursa İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan da, Bursa'da gönüllü itfaiyecilik uygulaması başlattıklarını kaydederek, personelin eğitimine önem verdiklerini söyledi. Personelden 21 kişinin Nükleer Biyolojik ve Kimyasal Madde (NBC) eğitimi aldığını, su altı arama kurtarma, itfaiye arama kurtarma ve dağcı arama kurtarma ekipleri oluşturduklarını belirten Doğan, yeni istasyonlarla daha hızlı müdahale konusunda gelişme sağladıklarını, 52 metrelik 42 metre köpük püskürten yeni bir araç ile modern filolarını güçlendireceklerini sözlerine ekledi.

Panelin ardından toplantının yapıldığı Tayyare Kültür Merkezi'nde deprem ve yangın tatbikatı yapıldı. İlk olarak depremde yaralanan ve mahsur kalan bir bayan itfaiye merdiveniyle aşağıya indirilirken, yoğun dumanda kalan 2 kişi de kurtarılarak ilk müdahaleleri yapıldı. Atatürk Caddesi'nde sirenlerin çalmasıyla yangını gerçek zanneden vatandaşlar ise, soğukkanlı ve sistemli davranan ekipleri görünce 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeniyle tatbikat yapıldığını anladı. Bir hafta açık kalacak "Deprem Fotoğraf" sergisi de Tayyare Kültür Merkezi salonlarında açıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber