151 uzmanın bulunduğu RTÜK`te uzman unvanını taşımayan 9 kişiye uzmanlık gerektiren yayın izleme ve değerlendirme görevi yaptırılıyor.

Haber Giriş : 27 Şubat 2004 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

151 uzmanın bulunduğu RTÜK`te uzman unvanını taşımayan 9 kişiye uzmanlık gerektiren yayın izleme ve değerlendirme görevi yaptırılıyor.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu`nun (RTÜK) yurt dışı kaynaklı yıkıcı ve bölücü yayınların önlenmesi konusunda yetersiz olduğu sonucuna ulaştı.

Devlet Denetleme Kurulu, RTÜK`ün 2001, 2002 ve 2003 yılları eylem ve işlemlerini inceledi. İnceleme sonunda hazırlanan raporda, bölücü yayınların engellenmesine yönelik meselelerden, üyelerin çalışma düzenindeki sıkıntılara kadar pek çok çarpıcı sonuç ortaya çıktı.

Kurul raporunda, toplam 151 uzmanın bulunduğu RTÜK`te uzman unvanını taşımayan 9 kişiye uzmanlık gerektiren yayın izleme ve değerlendirme görevi yaptırıldığı belirtildi. Raporda 3 uzmanın ise uzmanlık gerektirmeyen işlerde çalıştırdıkları bildirildi.

Raporda, yıkıcı ve bölücü yayınlara yönelik olarak ise ``Yıkıcı ve bölücü nitelikteki yayınlar daha çok uydu ortamında yurt dışından yapılmaktadır. Türk hukukuna göre suç oluşturan yayınlar saptanıp uluslararası sözleşmeler çerçevesinde ilgili ülke ve kuruluşlara bildirilmekte, bunun dışında etkili bir yaptırım uygulanamamaktadır. Yayınların teknik olanaklar kullanılarak yurt içinden izlenemez hale getirilmesi ise uluslararası yayın kuruluşlarının çeşitli itirazlarına neden olmaktadır`` denildi.
Raporda, ``İzleme ve değerlendirme çalışmalarında yıkıcı, bölücü ve irticai nitelikteki yayınların izlenmesine ve gerekli yaptırımların hızla uygulanmasına önem ve öncelik verilmesi`` önerildi.

Raporda, üyelerin özellikle tatil günlerini kapsayan (cuma-pazar, perşembe-pazartesi, cuma-salı) zamanlarda genellikle aynı kentlere (Muğla-İstanbul-İzmir-Bodrum) seyahat etmeleri ve seyahatleri sırasında kurum araçlarını kullanmalarına da dikkat çekildi. Seyehatlerin resmi bir amacının bulunmadığı belirtilen raporda, ``Özel nitelikli bu seyahatlerde şoför harcırahı ve benzin gideri olarak kamu zararına neden olunmuştur`` denildi. RTÜK üyelerinin ``tam iş günü esasına göre`` çalışmaları gerektiği ancak toplantıların birçoğuna belirli üyelerin devamsızlık yaparak katılmadığı bildirilen raporda, bu nedenle pekçok kararın da alınalmadığı ifade edildi.
Üyelerce kullanılan araçların kullanımında tasarruf ilkeleri ve önlemlerine titizlikle uyulması gerektiği belirtilen raporda, gerçek bir görevlendirmeye dayanmayan seyahatler nedeniyle ödenen yol parası, akaryakıt bedeli, şoför harcırahının ilgili üyelerden geri alınması önerildi. Raporda, ``Üst üste üç ve daha fazla Üst Kurul toplantısına geçerli mazereti olmaksızın katılmayan üyeler ile İstanbul`da oturup, yalnızca toplantı günleri Üst Kurula gelen üyenin üyeliklerinin devam edip etmediğinin değerlendirilmesi`` istendi.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber