Sağlık için terapi ormanları yapılacak

İzmir'de yeni açılan Başbakanlık Ofisi'nde ilk açıklamayı yapan Bakan Eroğlu, İzmir'de 4 tane tıbbi ve aromatik bitkiler üretim ormanı, 6 adet bal ormanı ve sağlıklı yaşam için terapi ormanı yapılacağını söyledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Haziran 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık için terapi ormanları yapılacak

Hamdi Türkmen

Orman ve Su İşleri Bakanı, Ak Parti İzmir Milletvekili adayı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Başbakanlık Ofisi'nde yaptığı toplantıda kente 2019'a kadar yapılacak yatırımları açıkladı. Başbakan Davutoğlu tarafından hizmete açılan Başbakanlık Ofisi'nde kürsüden ilk açıklamayı yapan Eroğlu, İzmir'in her şeye layık olduğunu vurgulayarak "Yapacaklarımızın teminatı, bugüne kadar yaptıklarımızdır" diye konuştu.

İzmir'de 2019'a kadar 50 tane baraj ve gölet ile 53 tane sulama tesisi inşa edeceklerini belirten Eroğlu, "Ayrıca İzmir'de 4 adet tıbbi ve aromatik bitkiler üretim ormanı, 6 adet bal ormanı tesis edeceğiz. İnşa edeceğimiz bu sulama tesisleri ile sulanan alanları 675 bin dekara çıkararak yılda 397 milyon TL zirai gelir artışı sağlayacağız" dedi. Maliyeti 508 milyon lira olan İzmir Suyu Projesi ile kentin içme suyu sıkıntısını çözdüklerini kaydeden Eroğlu, "3. Kısım iletim hattını da (Kavaklıdere-Buca-Bornova) devreye alarak 1 milyon 580 bin kişiye ilave içme suyu temin edecek ve İzmir'in 2050 yılına kadar ihtiyacı olan içme suyunu karşılayacağız" diye konuştu.

Aromatik bitki ormanı

Dünya'da tıbbi ve aromatik bitkilerin her geçen gün öneminin arttığını belirten Eroğlu, İzmir'i bu konuda lider şehir yapmayı hedeflediklerini "Tıbbi ve aromatik bitkiler Dünya'da 107 milyar dolarlık pazara sahip bulunuyor. Türkiye'nin bugün 450 milyon dolar olan payını 5 yıl içinde 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Seferihisar Doğanbey, Ödemiş Bozdağ, Tire Dereli, Urla Kadıovacık'ta üretim ormanları kuracak ve yöre halkına ekonomik katkıda bulunacağız" dedi. Eroğlu, ayrıca "200 bin adet yabani zeytini aşılıyoruz. Böylece milli ekonomiye 7,2 milyon lira kazandıracağız ve her bir aile ayda yaklaşık 1000 lira gelir elde edecek" müjdesini verdi.

"Türkiye'de örneği bulunmayan Terapi Ormanları Projesi ile geleneksel 'Şehir Ormanı' anlayışının dışına çıkarak, sağlık için yeşilin gücünü harekete geçireceğiz" diyen Eroğlu, söyle devam etti:

"İzmir'e zengin turisti çekmeliyiz. Sadece yaz dönemi deniz turizmi yeterli değil. Tabiat ile turizmi buluşturmak için Tabiat Turizmi Master Planı'nı hazırladık. 70 adet korunan alanda doğa yürüyüşü, bisiklet gezi parkuru, botanik turizmi, yaban hayatı gözlemciliği, dağcılık gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. Ayrıca Meryemana'da yaklaşık 2.8 kilometrelik teleferik hattı için proje çalışmalarını başlattık. İzmir'i sağlık turizmi konusunda da merkez haline getireceğiz. Yat limanlarını en kısa sürede tamamlayacağız. İzmir'de 5 adet müze yapma projemiz var."

Ulaşımda 5.4 milyar yatırım

Orman Bakanı Eroğlu, ulaşım projelerini şöyle anlattı: "Hükümet olarak son 13 yılda İzmir'e ulaşımda 5,4 milyar liralık yatırım yaptık. İzmir'de 2019 yılına kadar, 3 adet otoyol, 8 adet karayolu, 4 adet demiryolu ve Yüksek Hızlı Tren Projesi'ni tamamlamayı hedefliyoruz. İzmir-İstanbul Otoyolu Projesi ile iki şehir arasındaki mesafe 3.5 saate inecek; 1,5 saatte dolanarak geçilen Körfez 5 dakikada geçilecek. Ankara-Afyonkarahisar-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi'nde ilk adımı attık. Proje bedeli 5.9 milyar lira olan dev bir yatırım. Bu proje ile Ankara-İzmir arası seyahat süresi ise 3.5 saate inecek."

İzmir'de enerji sektöründe 2019'da kadar, 31 adet Rüzgar Santrali ile 3 adet Termik Santralin hizmete alınacağını belirten Eroğlu, "Harmandalı çöplüğü ve Körfez'in yüzülebilir hale getirilmesi için çözümü için destek vermeye hazırız" dedi.

Eroğlu 2019'a kadar İzmir'de 2 stadyum, 6 gençlik merkezi planladıklarını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber