Memura zam için para yok

Haber Giriş : 21 Ağustos 2006 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile memur sendikaları arasında zam pazarlığı devam ederken, Maliye'nin zamsız memur maaşlarını ödeyebilmek için bile ilave 1.1 milyar YTL yeni kaynak bulması gerekiyor

Maliye Bakanlığı, memur sendikalarıyla hükümet arasında devam eden pazarlık görüşmelerini kaynak sıkıntısı nedeniyle kaygıyla izliyor. Maliye'nin enflasyon farkı olmaksızın mevcut memur maaşlarını yıl sonuna kadar aksatmadan sorunsuz ödeyebilmesi için en az 1 milyar 105 milyon YTL ek kaynak bulması gerekiyor. Yüzde 2.38'lik enflasyon farkının ödenmesi halinde bulunması gereken taze kaynak ihtiyacı 1.5 milyar YTL'yi aşıyor. Artan sağlık ve KİT harcamaları nedeniyle bütçede hareket alanı daralan Maliye'nin yeni kaynağı nereden bulacağı büyük merak konusu.

HIZLA TÜKENDİ

Maliye, yıl başında memur maaşları için bütçeye konan 27 milyar 188 milyon YTL'lik kaynağın 16.9 milyar YTL'sini yılın ilk 7 ayda harcadı. Bu, Maliye'nin memur maaşlarına aylık ortalama 2 milyar 417 milyon YTL ödediğini gösteriyor. Yılın geri kalan 5 ayında memura aynı düzeyde zamsız maaş ödenebilmesi için toplam 12 milyar 88 milyon YTL kaynak gerekiyor. Oysa bütçede maaşlar için sadece 10 milyar 263 milyon YTL bulunuyor. Bu da memur maaşlarının aksatılmadan ödenebilmesi için 1 milyar 822 milyon YTL ilave kaynağa ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bütçedeki 717 milyon YTL'lik personel yedek ödeneğinin de kullanılması halinde, ihtiyaç duyulan ek kaynak tutarı 1 milyar 105 milyona düşecek. Ancak, görüşmelerde gündeme gelen yüzde 2.38'lik enflasyon zammının uygulanması halinde Maliye'nin hazırlamak zorunda olduğu yeni kaynak paketinin büyüklüğü 1 milyar 553 milyon YTL'ye ulaşak.

EKSİYLE PAZARLIK

Bütçedeki bu son veriler, Maliye'nin toplu görüşmelerde memurun karşısına eksi kaynakla çıktığını gösteriyor. Hükümet'in söz verdiği enflasyon farkının oranının ne olacağı ve hangi aydan itibaren başlayacağı, kaynak ihtiyacının boyutunu ciddi biçimde etkileyecek. Bütçenin diğer birçok keleminin aksiye personel giderlerinde öngörülenin üzerinde harcama yapılmasının yeni memur alımlarından kaynaklandığı belirtiliyor.

Sendikacılardan tepki

Kaynak yoksa bulun

Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu : ?Hükümet karşımıza çıkıp kaynak yok diyor. Kaynak yoksa bul o zaman. Bu senin görevin. Personel ödeneği nasıl yetmezmiş. Belki de ödeneği fasıllar arası kaydırdılar. Bunu bilemiyoruz. Kamuya öyle fazla memur alınmadı. Buna karşılık çok sayıda memur emekli oldu. Durum böyleyken nasıl oluyor da ödenek yetmiyor anlamak mümkün değil. Bütçeyi şeffaf biçimde biz de izleyelim. Bütçedeki birçok geliri görmüyoruz. Eğer bütçe sendikalara tam olarak açılırsa, biz kaynağı bulabiliriz. İşte size kaynak; kamuya gereksiz araç alınmasın, devlet toplantılarını 5 yıldızlı oteller yerine kendi binalarında yapsın. Maaşı 3 bin YTLínin üstünde olan bürokratlar, milletvekilleri, bakanlar ve Başbakan zam almasın.

Bu senaryo ilk değil

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız: Bu bizim yeni karşılaştığımız bir durum değil. Geçen sene de ödenek yok diye karşımıza geldiler. Bu edebiyat bize yabancı değil. Sıkıntı var, kamu çalışanları bu yükü sırtlasın denemez. Kaynağı bulmak hükümetin işi. Gerektiğinde kapalı kapılar ardından kaynak paketleri hazırlanmıyor mu? Bizim için neden kaynak bulunamıyor? Biz geçmiş yıllarda yine kaynak yok diyen hükümetin önüne 97 katrilyonluk kaynak paketi koyduk. Ama bizimle alay etmeye kalkıştılar. Artık kaynak paketi de sunmuyoruz. Kaynak yaratma sorumluğu hükümetindir. Geçen sene nasıl buldular? Bu sene de bulacaklar.

IMF yakından izliyor

Normal şartlarda aksama olmaması için memur maaşları için bütçenin diğer kalemlerinden aktarım yapılabiliyor. Ancak Maliye, hedefin üzerinde artan sağlık ve KİT harcamalarını finanse edebilmek için IMFíye sunulan niyet mektubu çerçevesinde bütçenin diğer kalemlerini zaten kullanıyor. Dolayısıyla şimdi bir de memur maaşları için diğer ödeneklere el atılması, kamu hizmetlerinde aksamalara yol açabilecek. Bu nedenle, taze kaynak bulma fikrinin ağır basabileceği ifade ediliyor. Memur maaşları için gereken ilave kaynak konusunda IMF ile Maliye yetkililerinin sıkı temas içinde olduğu belirtildi.

Erdoğan SÜZER /bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber