Sandığın anatomisi

Sandıktan 4 parti çıktı. AK Parti 56 ilde birinci oldu. Kılıçdaroğlu ile Demirtaş memleketlerinde kazanamadı. Büyükşehirlerin 21'inde AK Parti ipi göğüsledi. CHP neredeyse Türkiye'nin yarısında milletvekili çıkarmayı başaramadı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Haziran 2015 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sandığın anatomisi

7 Haziran seçimleri, sandıktan dikkat çekici sonuçlar çıkardı. AK Parti, yine Türkiye genelinden oy alabilen tek parti olurken, CHP sahillerde, HDP ise Doğu illerinde birincilikler aldı. MHP, oylarını artırmasına karşın sadece Osmaniye'de birinci çıktı. İşte sandığın anatomisi:

DÖRT PARTİ PARLAMENTOYA GİRDİ

AK Parti, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 40.86'lık oy oranıyla 258 milletvekili çıkardı ve birinci oldu. Vekil sayısı bu kez 276'nın altında kaldığı için tek başına iktidar olamayan AK Parti, 10'uncu defa sandıktan birinci çıkmayı başardı. CHP yüzde 24.96 ile 132 sandalye kazanırken, MHP yüzde 16.29'luk oy oranıyla 80 milletvekilliği aldı. HDP ise ilk kez parti çatısı altında girdiği seçimlerde yüzde 13.12'lik oy oranıyla parlamentoda 80 milletvekiliyle temsil edilme şansı buldu. AK Parti'nin 56 ilde birinci olduğu seçimlerde, HDP 14, CHP 10, MHP 1 ilde ilk sırada yer aldı.

CHP 37 İLDE VEKİLLİK KAZANAMADI

Muhalefetin belli bölgelerde öne çıkması dikkat çekti. CHP yine sahillerde başarı sağladı. 2011'de 135 vekil çıkaran ana muhalefet partisi, bu defa 132'de kalırken, 37 ilde hiç vekillik kazanamadı. Büyükşehirlerde ise AK Parti'nin üstünlüğü göze çarptı. 30 büyükşehirden 21'ini AK Parti, 6'sını CHP, 3'ünü de HDP kazandı. İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra, Adana, Bursa, Antalya, Kayseri, Konya gibi kentlerde AK Parti birinci oldu. Başbakan Davutoğlu, memleketi Konya'dan seçildi.

Yazıcıoğlu'nun damadı artık milletvekili

Mavi Marmara saldırısında şehit olan Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan, AK Parti'den Kayseri Milletvekili seçildi. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun damadı Mustafa Afşin Yazıcıoğlu, İstanbul'dan milletvekili rozeti takmaya hak kazandı.

Başörtüsüyle TBMM'ye giriyorlar

Başörtüsü konusunu AİHM'e taşıyan Leyla Şahin Usta, AK Parti'den Konya Milletvekili seçildi. 1999'da başörtüsüyle vekil seçilen ilk isim olan Merve Kavakçı'nın kız kardeşi Ravza Kavakçı Kan da, artık İstanbul Milletvekili.

Engelliler de temsil edilecek

Trafik kazası sonucu tekerlekli sandalyeye mahküm olan Bennur Karaburun, AK Parti'den Bursa Milletvekili seçildi. Erdoğan, sağanak yağmur altında tekerli sandalyesinde fotoğrafı çekilen Karaburun'la özel olarak ilgilenmişti.

Sporcu da var sanatçı da!

Cumhurbaşkanı Erdoğan için uyarladığı "Dombra"yla ses getiren ve AK Parti'nin seçim müziklerini de yapan ünlü sanatçı Uğur Işılak, İstanbul'dan milletvekili seçildi. CHP'de de Grup Yorum'un solistlerinden Hilmi Yarayıcı, Meclis'e girdi.

Esayan ve Purçu Meclis'te

Ermeni asıllı temsilcilerden Markar Esayan, AK Parti'den İstanbul Milletvekili oldu. HDP'den Garo Paylan, CHP'den Selina Özuzun Doğan da seçilmeyi başardı. Roman Özcan Purçu da artık siyasette boy gösterecek.

Öcalan ve Zana seçildi

Seçimlerde, terör örgütü PKK'nın etkisinin de hissedildiği HDP'den dikkat çekici isimler Meclis'e taşındı. Şanlıurfa'dan Dilek Öcalan milletvekili seçildi. Uzun süre siyaset yasağı alan Leyla Zana Ağrı'dan vekil oldu.

Gazeteciler ön planda

Bu seçimlerde gazeteci ve köşe yazarı vekiller de öne çıktı. AK Parti'den, aralarında Muhsin Kızılkaya, Hüseyin Yayman, Mehmet Metiner, Şamil Tayyar, Orhan Miroğlu'nun da olduğu isimler milletvekili seçildi. CHP'de Enis Berberoğlu, Tuncay Özkan milletvekili olan isimler arasında yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber