Başbakanlık Şube Müdürü 'ideolojik bıyık' bıraktığı için görevden alındı

Haber Giriş : 28 Şubat 2004 18:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakanlık Şube Müdürü 'ideolojik bıyık' bıraktığı için görevden alındı

Türkiye`de onlarca yıl öncesinde kaldığı sanılan ilkel uygulama Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı`nda hortladı.

Başbakanlık`ta bir memura ``ideolojik bıyık cezası`` verildi. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Personel Dairesi Şube Müdürü Şükrü Mutlu, ``Bıyıklarını belli bir ideolojiyi çağrıştıracak biçimde, yönetmelikte belirlenen biçime aykırı olarak bırakmaya devam ettiği`` gerekçesiyle disiplin soruşturmasının ardından görevden alındı.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Personel Dairesi Başkanı Devlet Aksoy, 23 Ocak 2004 tarihinde Mutlu`ya gönderdiği yazıda, 5 Ocak`ta Personel Daire Başkanlığı personeli ile yapılan toplantıda, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Kıyafetine Dair Yönetmelik ve bu kapsamdaki genelge hükümlerine riayet edilmesinin istendiğini belirtti. 14 Ocak`taki Şube Müdürleri toplantısında da söz konusu yönetmelik ve bununla ilgil genelge hükümlerine uymayanlar hakkında disiplin işlemi yapılacağının bizzat kendisi tarafından ifade edildiğini kaydetti. Aksoy, ``Ayrıca şubenizin 2003 yılı çalışma raporu ve 2004 yılı çalışma planının hazırlanmasında ve sunulmasında gerekli titizlik ve dikkati göstemediğinizden, 14 Ocak 2004 gününe kadar yeniden hazırlayarak sunmanız istenmiştir`` diyerek şunları kaydetti:

``19 Ocak 2004 tarihindeki yapılan şube müdürleri toplantısında kılık kıyafet yönetmeliğinin 5`nci maddesi hükümlerine uymamakta ısrar ettiğiniz, bıyıklarınızı belli bir ideolojiyi çağrıştırıcak biçimde yönetmelikte belirlenen biçime aykırı olarak bırakmaya devam ettiğiniz, bu sebeplerle kasıtlı olarak verilen emirlere karşı geldiğiniz, yönetmelik ve genelge hükümlerine riayet etmediğiniz tarafımdan tespit edilmiştir. Hakkınızda disiplin işlemi yapılacağından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun 130`ncu maddesi gereği 7 gün içinde savunmanızı vermenizi rica ederim.``

Edinilen bilgilere göre, bu yazının ardından Mutlu savunmasını verdi. Ancak savunması yetersiz görülerek şube müdürlüğünden alındı ve aynı kurumda şeflife atandı. Mutlu`nun ``yeniden göreve dönme talebiyle`` dava açtığı belirtildi.

``Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik``in 5`nci maddesi personelin kılık ve kıyafette uyacakla­rı hususları düzenliyor. Erkek ve kadınların uyması gereken kuralları düzenleyen maddenin erkeklerle ilgili fıkrası şöyle:

``Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boya­lı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahal­linde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorap­sız dolaşılmaz.``

Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber