Türbanlı Türk öğrenciye İran'dan burs teşviki

Haber Giriş : 24 Ağustos 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İranlı Bakan "Başörtüsü nedeniyle ülkelerinde sorun yaşayanlar öğrenimini İran'da sürdürebilir" dedi.

İran, türban nedeniyle üniversiteye gidemeyen Türk kızlarını burslarla ülkeye çekmeye çalışıyor. İran'ın Mehr haber ajansına konuşan Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı üst düzey yetkilisi Hasan Müslüm-Naini, ülkesinin "Batı yaşam şekillerine karşı Müslümanların haklarını" korumak istediğini söyledi.

5 öğrenci kayıt yaptı

"Ülkelerinde başörtüsü taktıkları için okullarında sorunlar yaşayan yabancı öğrenciler, öğrenimlerini İran'da sürdürebilirler" diyen Bakan Müslüm-Naini, bugüne kadar ülkelerinde okuyamayan toplam 5 Türk ve Fransız öğrencinin İran'daki üniversitelere kayıt yaptırdıklarını söyledi. İranlı Bakan, Lübnanlı öğrencilere de burslar sağladıklarını anlattı.

Etkisini artırma çabası

Haberi dünyaya duyuran İngiliz Reuters haber ajansı, "Çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'nin anayasası laik. Ancak üniversitelerde başörtüsünü yasaklıyor. İran'daysa kadınlar, saçlarını kapatıp vücut şekillerini de bol giysiler altına saklamak zorunda" ifadesini kullandı. Fransa'nın da üniversitelerinde "dini sembollere" yasak getirdiğini hatırlatan ajans şöyle devam etti: "Nükleer programı yüzünden Batı'ya endişe veren İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın ülkesinin bölgedeki etkisini artırma çabaları olduğu biliniyor."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber