Aşırı sıcaktan korunmak için uyarılar!

Haber Giriş : 24 Ağustos 2006 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sıcak çarptı, hastalar acile koştu

Aşırı sıcaktan korunmak için şu uyarılarda bulunuldu:

?* Hareketlerinizi yavaşlatın

* Serin veya klima bulunan alanlarda daha fazla zaman harcayın

* Hafif açık renkli kıyafetler tercih edin

* Beslenmeye dikkat edin, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin

* Bol sıvı tüketin, alkollü içeceklerden uzak durun

* Çocukları ve küçük ev hayvanlarını kapalı otomobilde asla yalnız bırakmayın

* Her zaman gölgeyi tercih edin, 11.00- 15.00 saatleri arası sokağa çıkmayın

* Dışarı çıkmak zorundaysanız güneş gözlüğü takın, güneş kremi sürün?

Antalya'da aşırı sıcaktan bunalan tatilciler sahil ve plajlar ile su parklarını doldurdu. Antalya'da yaşayanlar ise şemsiyelerini alarak plajlara koştu. Gölgede 43 dereceyi bulan sıcakta denize ve havuzlara giren tatilciler, suyla serinlemeye çalıştı.


Son yılların en sıcak günlerini yaşayan Antalya'da hastanelerin acil servislerine tansiyon, ishal gibi sıcağa bağlı şikayetlerle gelen hasta sayısında büyük artış oldu.

Antalya Devlet Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi acil servisine bir günde ulaşan toplam acil hasta sayısı 2 bini buldu. Doktorlar, 40 derecenin üzerinde seyreden sıcak havada bırakın sokakta dolaşmanın, klimasız evde oturmanın bile sakıncalı olduğunu açıkladı.

A.Ü Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yıldıray Çete, ?Son dört gündür havaların sıcak seyretmesi nedeniyle acile gelen hasta sayısında artış var. Günde ortalama 150 hasta gelirken, dört gündür acil hasta sayısı günlük 350'in üzerine çıktı? dedi. Doç. Dr. Çete, erişkinlerin ishal, yüksek tansiyon, güneş çarpması, beyin kanaması gibi rahatsızlıklar nedeniyle başvurduğunu, çocukların ise daha çok ishal, yüksek ateş ve yiyecek zehirlenmesi nedeniyle acile geldiğini bildirdi. Doç. Dr. Çete, sokakta dolaşmak bir yana evde klimasız oturmanın bile insanları hastalandırabileceğine dikkati çekti.

Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Abdurrahman Arıcı da, son üç günde acile gelen hasta sayısında belirgin bir artış olduğunu bildirdi. Başhekim Arıcı, aşırı sıcakları nedeniyle, günde 450 dolayında hastanın daha çok tansiyon, baş dönmesi, baş ağrısı, ishal gibi şikayetlerle hastaneye başvurduklarını söyledi.

112 TEYAKKUZDA

Antalya Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Gök, artan sıcaklar üzerine Valiliğin bir uyarı yaptığını anımsatarak, sıcağa karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. Hastaneleri boş yatak bulundurması konusunda uyardıklarını bildiren Gök, 112 Acil Servisin teyakkuzda olduğunu böyledi. Aşırı sıcağın insan vücudunda sıcak çarpması denilen tuz ve su kaybıyla ortaya çıkan ağır hastalıklara neden olduğunu belirten Gök, sıcaktan en çok çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları ile değişik cilt hastalığı olanların etkilendiğini kaydetti. Her yıl dünyada 130 binin üzerinde kötü huylu deri kanserlerine rastlandığını bildiren Gök, özellikle çocuklukta sık güneşe maruz kalman ve güneş yanıklarının, deri kanseri görülme oranını artırdığını söyledi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber