Polisin 'özel' sıkıntısı

Haber Giriş : 26 Ağustos 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRK Emniyet Teşkilatı'nın önemli sorunlarından biri de 'özel güvenlik' konusu. Kendilerinin özel güvenlikle karıştırılmasına ve onların işledikleri suçların sanki polis tarafından yapılmış gibi nitelenmesine tepki gösteren Emniyet personeli, farkın ortaya konulması için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyor.

Türkiye Polis Dergisi Genel Koordinatörü Suat Demirci de, yaşanan sıkıntılara dikkat çekerken, başlıca sorunları şöyle sıralıyor:

- Şu an en büyük sıkıntı, üzerlerindeki üniformanın tek tip olmayışı. Türkiye'de özel güvenlik görevlerinin kıyafetleri, polisin kıyafetine çok benziyor. Kimi, Çevik Kuvvet'in kıyafetine, kimi, polis memurlarının kıyafetine yakın. Bu durum sıkıntı yaratıyor. Vatandaş, polisi, askeri nasıl kıyafetiyle tanıyorsa, özel güvenliğin de tek tip kıyafetinin olması lazım. Firma farkları da rozetleriyle anlaşılmalı.

- İkinci sıkıntı, aldıkları eğitimin yetersiz olması. Kısa bir eğitimle sınavlara girdiler ve özel güvenlik sertifikası aldılar. Deneyimsiz, bilgisiz ve disiplinsizler. Maaşını az bulan, amiriyle, arkadaşıyla tartışan, siniri bozulan güvenlik görevlisi, canı istediğinde görev yerini bırakıp gidebiliyor. Bu durumda bir yaptırım yok.

- Her 5 yılda bir silahlı olanların tahkikatı yapılıyor ama bu tahkikatta sıkıntılar yaşanıyor.

- İl valilikleriyle yapılan toplantılarda, sokakların korunmasında da yetki istediklerini belirttiler. Bu da ayrı bir sıkıntı olacak.

Sistemin oturmadığına dikkat çeken Demirci, stadlarda bile hala polisin görev yaptığını hatırlatıyor. Özel güvenlikçilerin işlediği suçlar nedeniyle vatandaşın polise giderek, 'Çevik Kuvvet polisi yaptı' ya da 'Emniyet mensubuydu' şikayetinde bulunduğunu belirten Demirci, 'Bu sorunlar hemen çözülmeli, aradaki farkın ortaya konulması için yasal düzenlemeler yapılmalı' uyarısında bulundu.

Sayıları, polisi geçti

2005 yılında Özel Güvenlik Yasası'nın çıkarılmasının ardından 183 bin kişi sınava girdi. Bunlardan 127 bini gerekli puanı almasına karşın, 67 binine çalışma izni belgesi verildi. Daha önceki yasadan devrolan personel de buna eklendiğinde 125 bin kişi görev yapıyor. Ancak yasal şartları taşımayanlarla birlikte gerçek sayının 200 binden fazla olduğu belirtiliyor. Emniyet personelinin toplam sayısı ise 2005 sonu itibariyle 192 bin 626. Havaalanlarından statlara, alışveriş merkezlerinden kamu binalarına kadar, polisin gün boyu beklediği yerlerde kademeli olarak özel güvenlik personelinin görev alması, polisin ise suç aydınlatmaya ağırlık vermesi planlanıyor.

Emekli Emniyet Müdürü ve Tüm Özel Güvenlik Federasyonu (TÖGF) Başkan Yardımcısı Nihat Kubuş da, çalışan özel güvenlik görevlilerinden şu an 124 bininin yasal göründüğünü belirterek, 'Sektörde 76 bin kişi yasada tanımlanan özel güvenlik görevlisi tanımına uymadan, değişik şirket isimleri altında görevlerini sürdürüyor. Özel güvenlik görevlilerinin çalışma izni belgesi alma sorunu çözümlenmeli' dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber