Vatandaş dolara yatırdı

Haber Giriş : 27 Ağustos 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piyasalarda mayıs ayında başlayan dalgalanmayla dolar 1.71 YTL'ye yükselince vatandaş, son 2 ayda doların yüzde 16 düşmesine bakmadı ve 2.7 milyar dolarlık döviz mevduatı yaptı.

Mayıs ayının son haftasında global piyasalarda başlayan dalgalanma ile doların 1.30 YTL seviyesinden aniden 1.71 YTL civarına çıkması Türk vatandaşlarını korkuttu. Son iki ayda doların yüzde 16 değer kaybetmesi vatandaşın dolara yatırım yapmasını engellemedi. Bankalardaki döviz mevduatı (DTH) bu dönemde 2.7 milyar dolar arttı. Merkez Bankası verilerine göre mayıs sonunda 57 milyar 811 milyon dolar olan döviz mevduatı 11 Ağustos itibariyle 60 milyar 542 milyon dolara yükseldi. Bu üç yıllık bir düşüş trendinin ardından dövize yatırım yapmaktan vazgeçen vatandaşların ani yükseliş ile korkup birikimlerini tekrar dövize yönlendirdiklerinin kanıtı oldu. Rakamlar şubat 2006'da dövizlerini bozdurduğunu ortaya koyan. Çünkü geçen yıl ağustos ayında 55.3 milyar dolar olan bankalardaki DTH tutarı şubat sonunda 60.6 milyar dolara ulaşmıştı.

ŞUBATTA VAZGEÇMİŞLERDİ

Mart ayından itibaren azalarak mayıs ayında 57.8 milyar dolara gerilemişti. Bankalarda bulanan döviz mevduatı olan 60.5 milyar doların 43.8 milyar doları gerçek kişilere ait. Son iki aylık artışa neden olan da gerçek kişilerin mevduatlarının artması. Haziran sonunda 41 milyar dolar olan gerçek kişilerin döviz mevduatı iki ay sonda 43.8 milyar dolara çıktı. Buna karşılık şirketlerin mevduatı iki ayda 16.7 milyar dolar olarak yerinde saydı. Dalgalanma başladığı anda şirketlerin döviz mevduat rakamı 19.1 milyar dolardı. Bu ise dalgalanmanın ardından şirketlerin bozdurduğu doları vatandaşların satın aldığı şeklinde yorumlanıyor. Mayıs ayında başlayan dalgalanma ile hisse senetleri ve bono piyasasından çekilerek yakalaşık 6 milyar dolarlık satış yapan yabancı yatırımcıların piyasalar düzelmeye başlayınca yeniden Türkiye'ye dönüşleri sürüyor. Ancak Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu'nun son aldığı faiz artırmama kararına kadar enflasyon endişesi nedeniyle Merkez'den 1 puanlık faiz artışı bekleyen yabancı yatırımcılar bozdurdukları dövizi bono ve hisse senedi piyasalarına sokmuyorlardı. Yabancı yatırımcı satışıyla dolar 1.71 seviyesinden 1.43 YTL'ye geri dönerken bono faizleri ve borsada aynı hareket yaşanmadı. Bu ise yabancı yatırımcının endişeler nedeniyle paralarını kısa vadeli YTL enstrümanlarda tuttuğu şeklinde yorumlandı. 28 Temmuz'dan 11 Ağustos'a kadar bankalardaki YTL mevduatlarda meydana gelen 3.6 milyar dolarlık artış bu yorumları doğruladı.

SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber