'Türkiye dünyada en fazla yatırım çeken 22. ülke'

Uluslararası Yatırımcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem, Türkiye'ye 2014'de 12,1 milyar dolar doğrudan yatırım girişi olduğunu belirterek "Türkiye dünyada en fazla yatırım çeken 22. ülke" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2015 21:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye dünyada en fazla yatırım çeken 22. ülke'

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan ve tüm dünyada eşzamanlı olarak duyurulan Dünya Yatırım Raporu açıklandı. 201 ülkeye ilişkin uluslararası doğrudan yatırım trendlerini analiz eden rapor ile "Uluslararası Yatırım Yönetiminin Reformu" başlıklı özel ekin Türkiye lansmanı YASED tarafından gerçekleştirildi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye'nin yatırımda cazibe merkezi olması için uluslararası sermaye hareketlerinin yönünü belirleyen dinamikleri göz önünde bulundurmanın önem taşıdığını söyledi.

Sermayenin yönünü daima kendini güvende hissettiği coğrafyalara çevirdiğini vurgulayan Erdem, "Türkiye'yi gelecekte ekonomik hedeflerine taşıyacak en önemli yapı taşlarından biri, yatırım ortamının sürekli iyileştirilmesi, sürdürülebilir ve öngörülebilir bir yatırım ikliminin sağlanmasıdır" diye konuştu.

Erdem, 2004-2013 yılları arasında Türkiye'ye sıfırdan yapılan uluslararası doğrudan yatırımların gayri safi yurtiçi hasıla üzerinde yıllık 84 milyar dolar katkı sağladığı belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ekonomik katkı, 2013 yılı gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 10,2'sini ve aynı dönemdeki artışın yüzde 19,4'ünü oluşturuyor. Söz konusu katkının önümüzdeki 10 yıllık dönemde de yüzdesel olarak artışı bekleniyor. Ayrıca bu yatırımlar 2004-2013 dönemindeki istihdam artışının yüzde 36'sını karşılayarak 1,9 milyon kişiye iş imkanı yarattı. Önümüzdeki 10 yıl içinde de bu katkının yine yüzdesel olarak artacağını öngörüyoruz.

2014 İSO 500 listesinde yer alan 126 uluslararası sermayeli sanayi şirketin, ilk 500 şirketin toplam ihracatının yüzde 41'ini, üretimden satışlarının yüzde 30'unu, yaratılan katma değerin yüzde 40'ını, istihdamın yüzde 28'ini, Ar-Ge yatırımlarının ise yüzde 45'ini gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu rakamlar, uluslararası yatırımların Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasındaki stratejik önemini ortaya koyuyor."

"Türkiye en fazla uluslararası yatırım çeken ilk 10 ülke içinde olmalı"

Erdem, Türkiye'nin küresel uluslararası doğrudan yatırım akışından her yıl yaklaşık yüzde 1 pay aldığını belirterek, "Ancak biz Türkiye'nin dünyada en fazla uluslararası yatırım çeken ilk 10 ülke içinde olması gerektiğine, bunu sağlamak için de payını yüzde 3'lere çıkaracak potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz" dedi.

"Gelişmiş ülkelere yönelik doğrudan yatırımlar yüzde 28 azaldı"

Erdem, UNCTAD Dünya Yatırım Raporu'na göre 2014 yılında tüm dünyadaki uluslararası doğrudan yatırım girişinin yüzde 16 düşüşle 1,23 trilyon dolara gerilediğini söyledi.

Raporun bu düşüşün nedenini küresel ekonomideki kırılganlık, politik belirsizlik ve artan jeopolitik risklere bağladığını aktaran Erdem, bu düşüşte başı çeken gelişmiş ülkelere yönelik doğrudan yatırımların geçen yıl yüzde 28 azaldığını kaydetti.

"Uluslararası yatırımcılar Türkiye'ye uzun vadeli bakıyor"

Türkiye'ye 2014 yılındaki doğrudan yatırım girişinin bir önceki yılki seviyesini koruyarak 12,1 milyar dolar olduğu aktaran Erdem, şöyle devam etti:

"Türkiye, dünya genelindeki uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı yüzde 1 payla aynı çizgisini koruyor. Diğer yandan gelişmekte olan ülkeler içinde 2014 yılında aldığımız pay yüzde 1,8, Batı Asya bölgesindeki payımız ise yüzde 28 oldu. Bu rakamlara göre Türkiye dünyada en fazla yatırım çeken 22. ülke. Gelişmekte olan ülkeler arasında ise en fazla uluslararası yatırım çeken 12. ülkeyiz. Batı Asya Bölgesi'nde ise birinciliğimizi korumaktayız.

Hep birlikte ülkemizin ekonomik önceliklerine odaklanarak, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve küresel yatırımdan aldığımız payı artırmak yönünde tüm paydaşlarla el ele vermemiz gereken bir dönemdeyiz. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında ve sağlıklı bir ekosistem yaratılmasında uluslararası doğrudan yatırımların lokomotif rol üstlendikleri açıktır. Uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin potansiyeline olan inançları, bakış açıları uzun vadelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber