Demirtaş: Öcalan'ın özgürlüğü onur borcumuz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kürtlerin Türkiye için tehlike arz etmediğini söyledi. Alman Die Zeit'e konuşan Demirtaş, Abdullah Öcalan'a özgürlük istediğini açıkladı.

Haber Giriş : 25 Haziran 2015 16:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Demirtaş: Öcalan'ın özgürlüğü onur borcumuz

Ahmet YILDIRIM

Demirtaş'ın Onur Burçak Belli ve Özlem Topçu'ya verdiği mülakat şöyle:

DIE ZEIT: AKP %10 oranında oy kaybetti; HDP ve MHP'nin meclisteki vekil sayısı ise eşit. Seçmen siyasete nasıl bir mesaj vermek istedi?

Selahattin Demirtaş: Türkiye, Ortadoğulu bir ülkedir. Ortadoğu'da aynı mezhepten, inançtan, etnik kimlikten olmayan insanlar artık aynı şehirde yaşayamıyorlar. Bu kadar farklı etnik, inanç, mezhep, cinsiyet kesimi bir araya gelip, aynı program etrafında buluşabiliyorsa; bir Ermeni ile bir Türk'ü, baş örtülü ile bir eşcinseli aynı partide buluşturmak, bunlar toplumsal anlayışta toplumsal zihniyette devrimdir. Bu profil Norveç'te, İsveç'te normal karşılanabilir. Seçmen; tekçiliğe, ırkçılığa, mezhepçiliğe, milliyetçiliğe, faşizme hayır demiştir. Yani HDP'nin aldığı %13 oyu rakamsal değerlendirmemek lazım. Bu faşizm ortamında %13 bence %40 tan fazladır aslında niteliksel olarak. Seçmen çoğulcu siyasete, çoğulcu topluma, radikal demokrasiye evet demiştir.

DIE ZEIT: Şu durumda en iyi koalisyon seçeneği sizin bakış açınızla hangisi olabilir?

Demirtaş: Birinci ve ikinci çıkan partilerin koalisyonu denemesi lazım. AKP ve CHP'dir bu da. Bu bir denge sağlayabilir Türkiye siyasetinde. Biz de böylesi bir koalisyonun daha iyi çalışması, demokratik reformlar yapması için daha etkili bir muhalefet yürütebiliriz.

DIE ZEIT: Çözüm süreci için de iyi bir seçenek mi bu?

Demirtaş: HDP'nin etkili olduğu bir koalisyon, çözüm sürecinin en hızlı işleyeceği seçenektir. Fakat bunu diğer partilerle ortaklaşıp, ortak bir anlayışla yürütmemiz çok zor görünüyor. MHP'li koalisyon seçeneği çözüm süreci açısından çok olumsuz etkiler yaratır. Bizim MHP'li bir koalisyonun içinde, dışında olmamız mümkün değil.

DIE ZEIT: Öcalan'ın serbest bırakılması ya da koşullarının iyileştirilmesine karşılık HDP verdiği sözlerden ödün verir mi?

Demirtaş: AKP'nin o tekçi anlayışı karşısındaki HDP'nin bu cesur çoğulcu anlayışının en cesur fikri mimarı Öcalan'dır. Sekiz defa İmralı adasında kendisiyle görüştüm, ilk gençliğimden beri bütün kitaplarını, yazılarını okudum. Hem onun fikri değişimini, hem pratik siyasete yansımasını iyi takip ettim. İnandığı şeyi yapmak konusunda, onun kadar kararlı hiç kimseyi görmedim. Normal koşullarda şu odada sizi 15 gün tutsalar, 1-2 gün sonra fikriniz değişmeye başlayabilir. 16 yıldır böyle bir odada kalıyor; bir adada, tecrit altında. Ve Ortadoğu'da kimsenin hayal bile edemeyeceği cesur fikirleri, o adadan dışarı çıkartıp, pratiğe dönüştürdü. Rojava'da devrime dönüştürdü. Şimdi böyle bir insanın bir tecrit altında, bir adada kalması bizim açımızdan kabul edilemez. Bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istemek bizim açımızdan bir onur borcudur.

Dolayısıyla Türkiye toplumuna bu iyi anlatılırsa; bu bir kriminal vaka değil, kan davası değil. Türkiye halkları için de doğru siyasi tutum, bu kan davası duygusundan çıkmaktır. Bugün Türkiye, Suriye olmamışsa, Öcalan'ın Kürtlere sunduğu perspektif sayesindedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber