Yaşar Paşa döneminde TSK'nın tavrı değişecek mi?

Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özkök dönemi bugün noktalanıyor, 2 yıllık Büyükanıt dönemi başlıyor. Peki bu dönemde TSK'nın tavrı değişir mi? TSK'nın temel hassasiyetleri, kırmızı çizgileri değişmez. Ama üslup değişecek

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki kritik devir teslim töreni bugün. Zaman zaman tartışılan, hatta bazı grup ve grupçuklar tarafından siyasi polemik konusu da edilen dört yıllık Özkök dönemi bugün noktalanıyor. Orgeneral Hilmi Özkök, Genelkurmay Başkanlığı görevini bugünkü törenle Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a devrediyor. Ordunun en tepesindeki bu değişiklik, aylar öncesinden içte ve dışta siyasi kulislerin en hararetli, en heyecanlı tartışma konusu oldu. Özkök'ün gidişiyle TSK'nın rotasının, hükümetle ilişkilerinin de köklü biçimde değişip değişmeyeceği merak edildi. Özkök'ün demokrat bir kişiliğe sahip olduğu -hatta bazı çevrelerce siyasi iktidara cumhurbaşkanı adayı olabilecek kadar yakın, mütedeyyin bir kişilik olduğu- eleştirileri, iddiaları yapıldı.

Aynı şekilde başka bazı çevreler de yeni Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt'ı yıpratmak, elimine edebilmek için akla gelmedik komplo teorileri üretmekten, hatta Şemdinli iddianamesi olayında yaşandığı gibi bunları hayata geçirmeye kalkışmaktan geri durmadılar. İki yılı aşkın bir süredir Büyükanıt ismi hep tartışma gündeminde sıcak tutuldu. Önce hükümetin Büyükanıt'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atayıp atamayacağı tartışmaları yapıldı, ardından Genelkurmay Başkanı olup olamayacağı. Ama bunlar da geride kaldı. Sıkıntılı ve yıpratıcı bir süreç yaşandı, geçti.

MERAK EDİLEN SORU

Ve bugün artık Genelkurmay Başkanlığı görevini Özkök'ten devralacak Org. Büyükanıt. Fakat soru işaretleri, tartışmalar hala bitmiş değil. Şu anda gerek ülke içi kamuoyunda gerekse de dış dünyada; siyaset ve finans çevrelerinde en çok merak edilen konu, Orgeneral Büyükanıt'ın gelişiyle birlikte TSK'nın tutumunun, hükümetle ilişkilerinin, siyasete bakışının nasıl olacağı noktalarında düğümleniyor.

?TSK acaba bugünden itibaren yönünü 180 derece terse çevirip şahin bir tutum mu sergileyecek, her kritik konuda siyasete müdahale edip hükümeti hırpalayacak mı??

Yanıt aranan kritik soru bu...

Şimdi gerek Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un gerekse de Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın üç gün önceki devir teslim töreni sırasındaki yaptığı konuşmaların satıraralarından çıkarsamalar yapılarak herkes kendi beklentisine göre bir yanıt bulmaya çalışıyor soruya.

KIRMIZI ÇİZGİLER DEĞİŞİR Mİ?

Önce hiç lafı dolaştırmadan şu tespiti yapmakta yarar var: TSK'nın tutumunun, genel çizgisinde en ufak değişiklik sözkonusu olmaz. Genel tutumu, AB'ye tam üyelik sürecine katkısı dün ne idiyse bugün de odur, yarın da o olacaktır. TSK'nın temel hassasiyetleri, temel değerleri, kırmızı çizgileri hiçbir zaman değişmez. Ulus devletin, üniter devlet yapısının korunması, laik, demokratik cumhuriyet ilkelerinin korunması ve kollanması, irticai ve bölücü faaliyetlere karşı en ufak bir müsamaha gösterilmemesi gibi... TSK'nın bu temel tutumu ve yaklaşımı, Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Genelkurmay Başkanlığı döneminde ne idiyse Özkök döneminde de oydu aslında. Ve bu çizginin Büyükanıt döneminde de aynı kararlılıkla devam edeceğine hiç kuşku yok.

TSK'nın genel tutumu, hassasiyetleri ve kararlılığı değişmiyor ama öte yandan Genelkurmay'ın üslubunun dört yıl önceki Kıvrıkoğlu dönemi ile dört yıllık Özkök döneminde aynı olduğunu söyleyebilmek mümkün mü?

Elbette değil. Kıvrıkoğlu dönemi ile Özkök dönemindeki üslup farkını net biçimde yaşadı Türkiye. Zaten o fark nedeniyle bazı siyasi kesim ve orduya yakın çevrelerce, hatta zaman zaman ordu içinden dahi çok ağır eleştiriye maruz kalmadı mı Özkök? AKP iktidarının bazı uygulamaları konusunda sıkça kaldı. AKP'nin cumhurbaşkanı adayı olacağı, o yüzden siyasi iktidara karşı yumuşak davrandığı spekülasyonları yapıldı hakkında.

Yarından itibaren de yine TSK'nın genel tutumu, temel hassasiyetleri, kırmızı çizgileri değişmeyecek ama üslubun değişeceği kesin. Bu dönemde Genelkurmay'ın üslubu, Kıvrıkoğlu döneminden de Özkök döneminden de farklı olacak. Örneğin Kıvrıkoğlu dönemindeki siyasete aşırı müdahale bu dönemde sözkonusu olmayacak. Siyaset üzerine asker gölgesi düşürmemeye özen gösterilecek. Özkök dönemindeki yumuşak tutum ve üslup da değişecek.

Yeni dönemde cumhuriyetin temel ilkeleri konusundaki hassasiyetlerin sergilenmesi ve kırmızı çizgilerin korunması konusunda farklı tavır görebiliriz. Özellikle de laiklik ve ulusal bütünlük konusundaki hassasiyetlerin vurgulanmasında daha net ve sert üslup şaşırtıcı olmamalı. Evet, üslup değişecek, bu normal. Ancak bu arada bazı çevrelerde öteden beri varolan TSK üzerinden siyaset yapmak, ordu destekli muhalefet yürütmek hayallerini güçlendirebilecek bir zemin oluşmasına fırsat vereceği de sanılmamalı Orgeneral Büyükanıt'ın.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber