Tüketicilerde eylül ayı kart ekstresi kâbusu yaşanacak

Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartı asgari tutar ödemesinde1 Eylül Cuma günü yürürlüğe girecek yüzde 20'lik yeni oran, düşük gelirli birçok tüketici için sıkıntılı günlerin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Kredi kartı borcunu asgari sınırdan ödeyebilen tüketiciler için sıkıntılı dönem 1 Eylül Cuma günü başlıyor. 1 Mart 2006 tarihinde yürürlüğe giren Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası'nda, asgari tutarın dönem borcunun yüzde 20'sinden aşağı olamayacağı hükme bağlanırken, altı ay için bu oranın yüzde 10 olarak uygulanacağı düzenlenmişti. Yasa gereği 1 Eylül Cuma gününden itibaren asgari sınır yüzde 20'den az olamayacak. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, asgari tutar ödemesinde yürürlüğe girecek olan yüzde 20'lik yeni oranın, bir çok tüketici bakımından sıkıntılı günlerin habercisi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Yıllardır kredi kartının yüzde 5-10'luk kısmını ödeyerek bütçe yapmaya çalışan tüketici bakımından içinde bulunulan çıkmaz, Eylül ayı ekstreleri ile birlikte daha da derinleşecektir. Asgari tutarı ödeyen kart kullanıcısının zaten ekonomik rahatlık içinde olmadığı ve Eylül ayının da yakacak ve eğitim gibi mevsimsel giderlerin olduğu dönem olduğu dikkate alındığında, oranın yükselmesi ile birlikte tüketiciler bakımından yeni maddi kaynaklara ihtiyaç olacak. Tüketicilere, 'Eylül ayına dikkat' diyoruz. Bu ay kredi kart ekstreleriniz için ödeyeceğiniz tutar daha yüksek olacaktır."

TÜKETİCİ KREDİSİ TAVSİYESİ
İlave giderler için yeni kredi kartı almanın tüketicilerin içinde bulundukları sorunu çözmeyeceğini, aksine daha da içinden çıkılmaz hale getireceğini vurgulayan Bülent Deniz, bu durumdaki tüketicilere, faiz oranlarının çok daha düşük olduğu tüketici kredisi gibi kaynakları önerdi. Deniz, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada vurguladığı, "kredi kartı konusunda bankalar, dünyada benzeri görülmemiş uygulamalar yapmaktadırlar" şeklindeki tespitinin en güzel örneğinin, asgari tutar ödemesi olduğunu da ifade ederek, "Dünyada hiçbir ülkede olmayan bu uygulama nedeniyle, kredi kart borçları toplum için sorun oluşturmuştur. Bu nedenle yasanın hazırlık çalışmalarında asgari tutar ödemesi uygulamasının yasaklanması yönünde tekliflerimiz oldu. Ancak, tekliflerimiz dikkate alınmadı" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber