Davutoğlu: Yüzde 41'in yüklediği sorumluluk koalisyon

>Vekillerle bir araya gelerek önümüzdeki süreci tartışan Davutoğlu: Koalisyon kurmak için gereken çabayı sarf edeceğim. Erdoğan'ın makamını tartışma konusu yaptırmam

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Haziran 2015 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Yüzde 41'in yüklediği sorumluluk koalisyon

HAZAL ATEŞ EDA IŞIK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından önümüzdeki hafta hükümeti kurma görevi verilecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni vekillerle partisinin hem Meclis Başkanı adayını belirlemek hem de koalisyon konusunda görüşünü almak için bir araya geldi. Vekillerin tek tek fikrini alan Davutoğlu, AK Parti'nin yüzde 41 oy aldığını anımsatarak, "Aldığımız bu oy oranıyla Türkiye'yi hükümetsiz bırakamayız. Koalisyon kurmak için elimden gelen çabayı sarf edeceğim" dedi. Davutoğlu, bölgelere ayırarak görüştüğü yeni vekillerle istişarelerini tamamladı. Vekiller kimi Meclis Başkanı görmek istediklerini bir kağıda yazarak zarf için- de parti yönetimine teslim ederken, koalisyon görüşlerini ise yüz yüze söyledi. Her vekile görüşlerini açıklamaları için yaklaşık 5 dakika süre verildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi vekilleri ağırlıklı olarak Çözüm Süreci'ni göz önünde bulundurularak CHP ile koalisyonu isterken, İç Anadolu Bölge milletvekilleri MHP ile koalisyona yeşil ışık yaktı. Ege ve Akdeniz bölgesi vekilleri ise koalisyon konusunda bir kısmı 'CHP', bir kısmı da 'MHP' dedi. İstişarelerde Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin yüzde 41 oy aldığını anımsatarak, " Milletimiz bize koalisyon kurma yetkisini verdi. Ülkeyi hükümetsiz bırakamayız. Koalisyon kurmak için elimden gelen çabayı sarf edeceğim" dedi. Yeni vekiller, HDP ile koalisyona ise sıcak bakmadıklarını ifade etti. Davutoğlu, ise vekillere koalisyon kurma çalışmalarında parti ayrımı yapmaksızın CHP, MHP ve HDP'nin kapısını çalacağını mesajını verdi. Vekillerin CHP ve MHP ile koalisyonda çekincelerini dile getirmesi üzerine Davutoğlu, "Her koalisyonun artıları ve eksileri var" ifadesini kullandı. Bazı vekillerin, muhalefetin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirilerini anımsatarak, bunun koalisyon görüşmelerini nasıl etkileyeceğine yönelik sorusu üzerine Davutoğlu, "Koalisyon görüşmelerinde Sayın Cumhurbaşkanımızın makamını tartışma konusu yaptırmam" dedi. Vekillerin Çözüm Süreci'ne ilişkin ağırlıklı görüşü ise PKK'nın terör faaliyetleri de göz önüne alınması yönünde oldu.

ÇÖZÜM SÜRECİ'NDE ORTAK DİL KULLANALIM

AK Parti'nin doğu ve güneydoğu milletvekillerinden yol haritası

Çözüm Süreci'ni koalisyonun yumuşak karnı olarak nitelendiren vekiller: Doğru ortaklık kurularak bölge HDP'ye bırakılmamalı. Sürece yönelik ortak dil oluşmalı

BaşbakanAhmet Davutoğlu'nun Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri ile toplantısına koalisyon arayışında "çözüm sürecinin" önemi damgasını vurdu. 18 ilden 42 milletvekilinin katıldığı toplantıda bölgedeki oy kaybının nedenleri, koalisyon çalışmaları ve sürece ilişkin şu tespitler geldi:

MESAJ DOĞRU OKUNMALI: Bölge halkı çözüm istediği mesajını verdi. Koalisyon görüşmelerinde bu doğru okunmalı. Demokratik adımlar sürmeli, süreç için yeni bir ortak dil oluşturulmalı. Süreçte frene basıldığı görüntüsü HDP'nin işine yaradı.

HDP'YE BIRAKILMAMALI: Bölge milletvekillerinin bir kısmı sürecin devamı için CHP ile koalisyon kurulmasını istedi. MHP ile koalisyonun bölgede HDP'yi güçlendireceğini savunanlar oldu. Erzurum, Elazığ gibi milliyetçi oyların güçlü olduğu illerin milletvekilleri ise MHP ile koalisyon kurulmasını istedi.

POLEMİKLERDEN UZAK DURULMALI: HDP ile yaşanan sert polemikler de bölgedeki oylara yansıdı.

ORTADOĞU DENKLEMİ: Çözüm süreci ve bölgedeki gelişmeler bir bütün olarak ele alınmalı. Koalisyonun yumuşak karnı mutlaka çözüm süreci olmalı. Kimle yapılırsa yapılsın çözüm süreci ana unsur.

PKK'NIN SANDIK BASKISI: Oy kaybında PKK'nın bölgedeki baskı ve sindirme çalışmaları etkili oldu.

YOLA DEVAM ETMELİYİZ: AK Parti, bölgede daha güçlü politikalarla yoluna devam etmeli. Teşkilatlar yenilenmeli, halka daha fazla ulaşılmalı. Listelerde yanlış tercihler de söz konusu oldu.

SANDIĞA DA YANSIDI: Diyarbakır mitingindeki bombaya yönelik tepki sandığa yansıdı. Benzeri provakatif olayların önüne geçilmeli. Olası bir erken seçimde sandık güvenliği konusunda yeni tedbirler alınmalı.

'MHP ORTAYA VİZYON KOYMALI'

"MHP'nin içinde yer aldığı bir koalisyon için çözüm süreci konusunda ilkeler ortaya konmalı. MHP bu konudaki perspektifini değiştirmeli. Sürecin devamı için bir vizyon ortaya koymalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber