Vakıf üniversiteleri yüzde 30 boş kaldı

Haber Giriş : 29 Ağustos 2006 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl kontenjanlarını dolduran vakıf üniversitelerinin bu yıl toplam 24 bin kontenjanından 8 bini boş kaldı. Sadece Bilim, Sabancı ve TOBB üniversitelerinin kontenjanı doldu, özellikle Kıbrıs üniversiteleri büyük hüsrana uğradı.

GEÇEN yıl neredeyse yüzde 100 oranında dolan ve toplamda sadece 26 kontenjan açığı kalan vakıf üniversiteleri, bu yıl hüsrana uğradı. 24 bini aşkın kontenjanı bulunan vakıf üniversitelerinin 4 yıllık lisans bölümlerini ancak 16 bin öğrenci tercih etti. Vakıf üniversiteleri arasında sadece üç kurum kontenjanını tamamen doldurmayı başardı: İstanbul'daki Sabancı ve Bilim üniversiteleriyle Ankara'daki TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Bu üniversiteler farklı nedenlerle cazibe merkezi oldu. Sabancı Üniversitesi'nde öğrenci, başarılarına göre ikinci sınıftan sonra bölüm seçiyor. Bilim Üniversitesi, mart ayında Kadir Has Üniversitesi'nden ayrılarak en çok ihtiyaç duyulan sağlık alanına yöneldi. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin başarısında ise iş hayatıyla sıkı bağları etkili oldu.

ÜCRET ARTTI, SİSTEM DEĞİŞTİ

Diğer üniversitelerinin kontenjanında yüzde 20 ile 70 arasında değişen açık ortaya çıktı. Dolan kontenjanlarda da burslu öğrencilerin oranının yüksek olduğu öğrenildi.

Eğitim uzmanlarına göre bu gelişmede 6 faktör etkili oldu. Vakıf üniversiteleri geçen yılki kontenjan artışına güvenerek fiyatlarına yüzde 20'ye varan oranlarda zam yaptı. Değişen ÖSS sisteminde puan barajını geçemeyen öğrenciler tercih hakkını kullanamadı. Liselerin dört yıla çıkmasıyla, gelecek yıl mezun sayısının düşeceğini hesaplayan 30 bin aday tercih yapmadı. Bu yıl bilinçli tercih yapanların sayısı arttı. Öğrenciler okumak istemediği bölümleri hiç yazmadı.

Öğrencilere bölüm seçme şansı verdik

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu şunları söyledi:

"Sonuçları görünce hayret ettim. Çok bildik üniversiteler kontenjanını dolduramamış. Bizim başarımız, kendi sistemimizi öğrenciye iyi anlatmamız. Mezunlarımızın başarıları da bunda etkili oldu. Bölümsüz üniversite olmamız da başarıda etkendir. Öğrencilere büyük özgürlükler tanıyoruz."

Sistemde değişiklik tercihleri etkilidi

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, şöyle konuştu:

"Kontenjanların dolmamasının temel nedeni üniversite giriş sistemindeki değişiklik. Öğrenciler bu değişiklik paralelinde tercihlerini yaparken geçen yılı kıstas aldılar ve bazı hatalar yaptılar. Çünkü puanlar umdukları gibi değildi. Barajı geçen öğrenci sayısı az oldu."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber