Anadolu Liseleri Öğretmenliği için seçme sınavında tereddüte düşülen sorular 

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ağustos 2006 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurlar.net ziyaretçisi öğretmenler tarafından, 21 Ağustos'tan bu yana, bazı soruların yanlış olduğuna dair çok sayıda ileti bizlere ulaşmıştır. Bu iletilerden birini seçerek yayımlıyoruz.

21 Ağustos 2006  Tarihli Anadolu Liseleri Öğretmenliği İçin Seçme Sınavında Tereddüte Düşülen Sorular 

ORTAK SORULAR: 

13.SORU: 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

  1. İstanbul gezisinde Kız Kulesi'ne de gitmişler.
  2. En son makalesinde Türkçe'nin gücünü anlatıyordu.
  3. Zeynep teyze geçirdiği kazayı herkese anlattı.
  4. Sınıfımızda "Çalıkuşu" romanını okumayan kalmadı.

Bu sorunun iki şıkkıda yanıt olabilmektedir. Çünkü ?Zeynep teyze geçirdiği kazayı herkese anlattı? ifadesindeki teyze sözcüğünün baş harfi büyük yazılmalıdır. Dolayısıyla yazım yanlışı yapılmıştır. Türkçenin kelimesinde ise kesme işareti göreceli kalmıştır. Muğlak kalan bir soru olmaktadır.


38.SORU:  

Bedensel gelişimin en hızlı gerçekleştiği dönem aşağıdakilerden hangisidir?

  1. Okul dönemi
  2. Ergenlik dönemi
  3. Bebeklik dönemi
  4. Doğum öncesi dönem

Doğru cevap ?C? şıkkıdır. Bedensel gelişimin en hızlı gerçekleştiği dönem Bebeklik Dönemi?dir. (Bedensel ve motor gelişimin en hızlı olduğu dönem yaşamın ilk iki yılıdır. Yeni doğduğunda refleksleri dışında hemen hiçbir istemli davranış gösteremeyen bebek, ilk iki yılın sonunda en önemli motor yeteneklerinden yürümeyi başarır.) Kaynak: Doç. Dr. Yasemin AKMAN-Doç Dr. Münire ERDEN Eğitim Psikolojisi sayfa 39 Arkadaş Yayınevi Ankara 1997. 


58.SORU: 

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin anlamına ve amacına uygun biçimde yürütülmesinde en etkili kişi kimdir? 

  1. Öğretmen
  2. Okul müdürü
  3. Rehber öğretmen
  4. Sınıf rehber öğretmeni

Doğru cevap şıklar arasında yer almamaktadır. ?Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin anlamına ve amacına uygun biçimde yürütülmesinde en etkili kişi kimdir?? diye sorulan soruda cevap ?Hepsi? olmalıdır. Çünkü rehber öğretmen rehberlik çalışmalarını koordine eder, sınıf öğretmeni rehberlik faaliyetlerinin sınıflarda doğrudan uygulayıcısıdır ve bütün bu çalışmalar okul müdürünün desteği, işbirliği ve izniyle gerçekleştirilir dolayısıyla birisi olmadan diğeri olmaz. Ayrıca okul müdürü Okul Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Yürütme komisyonunun başkanıdır ve böyle düşününce rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde en etkili kişidir. 


REHBERLİK 

77.SORU: 

Aşağıdakilerden hangisi danışmanla danışan arasındaki iletişimi güçleştiren tutum ve davranışlar arasında gösterilemez? 

  1. Pasiflik
  2. Otoriter tutum
  3. Tavsiye verme
  4. Yersiz yere güven verme 

Doğru cevap şıklar arasında yer almamaktadır. Çünkü şıklarda yazılı olan tüm tutum ve davranışlar danışanla danışman arasındaki iletişimi güçleştirir. Cevap anahtarında doğru cevap olarak belirtilen C seçeneği iletişim kurarken kullanmaktan kaçındığımız iletişim engellerinden ?Tavsiye Verme?dir. Psikoloji alanında çalışan bütün uzmanlar bilirler ki bu bir iletişim engelidir ve danışan-danışman arasındaki iletişimi güçleştirir. Dolayısıyla doğru cevap olamaz. 


85.SORU 

"Görgü kuralları, çevrede yararlanabilecek kurumlar, sosyal etkinlik, burs olanakları, meslekler gibi öğrencinin ihtiyaç duyduğu konular da çeşitli bilgilerin öğrencilere iletilmesidir

."Yukarıda açıklanan rehberlik hizmet alanı aşağıdakilerden hangisidir? 

  1. Psikolojik danışma
  2. Bilgi verme
  3. Bireyi tanıma
  4. İzleme 

Doğru cevap ?B? şıkkıdır. Doğru cevap ?Bireyi Tanıma? değil ?Bilgi Verme?dir. 


86.SORU: 

"Okullarda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde çalışmaların merkezinde öğrenciler yer alır. Hizmetler eğitimin işlevlerinden öğrenci kişilik hizmetleri kapsamında yer alır."

Yukarıda verilen bilgi, rehberlik ilkelerinden hangisine karşılık gelir? 

  1. Rehberlik psikolojik danışma hizmetlerinde gizlilik esastır.
  2. Rehberlik tüm öğrencilere açık bir hizmettir.
  3. Rehberlik hizmetlerinde yararlanmak isteğe bağlıdır.
  4. Rehberlik eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır.

Doğru cevap şıklar arasında yer almamaktadır. Soruda açıklanan ilke ?Rehberlik anlayışı, her türlü çalışması ile öğrenciyi merkez alan bir eğitim sistemi öngörür.? İlkesidir. Kaynak: Prof.Dr.Muharrem KEPÇEOĞLU Psikolojik Danışma ve Rehberlik sayfa 22 İlke III. Ankara, Ocak 1994.  Bu soru için doğru cevap ?Rehberlik eğitimin ayrılmaz bir parçadır? doğru cevap olamaz. 


90.SORU:

"Rehberlik hizmet alanları tüm öğretim kademelerinde yer alır. Ancak öğrencilerin ihtiyaçları, problemleri değiştiğinden, hizmet alanlarının ağırlıkları öğretim kademelerinde farklılaşabilmektedir. Örneğin, ilköğretim ikinci kademede öğrenciler alan ve meslek seçimi ile karşı karşıya olduklarından yönlendirme hizmeti ön plana çıkmaktadır."

Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda ortaöğretimdeki rehberlik uygulamalarında, rehberlik hizmet alanlarından hangilerine daha fazla ağırlık verilmektedir? 

  1. Bireyi tanıma-psikolojik danışma
  2. İzleme-bilgi verme
  3. Yerleştirme-psikolojik danışma
  4. Bireyi tanıma-yerleştirme

Doğru cevap ?D? şıkkıdır. Ortaöğretimde alan seçimi, meslek seçimi ve üniversite sınavı önem kazanmaktadır. Bireyi tanıma(ilgi, yetenek, değer yargıları, beklentiler), kendisine tanıtma ve uygun alana yerleştirme(alan seçimi, üniversite ve meslek seçimi) ön plana çıkar. Dolayısıyla doğru cevap ?D? şıkkı Bireyi tanıma-yerleştirme olmalıdır. 


96.SORU:  

Okul psikolojik danışmanları tüm öğretim kademelerinde öğrencilerini gelişimsel ihtiyaçlarına göre farklı hizmetler sunmaktadır. Bu hizmetlerden bazıları; öğrencilerin okula ve çevreye uyumu, verimli ders çalışma yöntemleri, öğrenmeyi öğrenme gibi konularda öğrencileri bilgilendirmektir.

Yukarıda verilen bilgiler aşağıda verilen rehberlik türlerinden hangisini açıklamaktadır?

  1. Grup rehberliği
  2. Kişisel-sosyal rehberlik
  3. Eğitsel rehberlik
  4. Mesleki rehberli

Doğru cevap ?C? şıkkı ?Eğitsel Rehberliktir. Çünkü ?verimli ders çalışma yöntemleri ve öğrenmeyi öğrenme? gibi konular ?Eğitsel Rehberliğin kapsamında yer alır. ?Mesleki Rehberlikle? doğrudan ilişkileri yoktur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber